Mesto vrtnic potrebuje rozarij

V Novo Gorico je prišel že 17. festival vrtnic, ki s svojim dogajanjem žaromete usmerja v rožo vseh rož in privablja na tisoče obiskovalcev. Da bi mesto postalo še bolj prepoznavno po vrtnicah, potrebuje svoj rozarij, jedi iz vrtnic vse leto, spominke in še kaj, menijo v Goriškem društvu ljubiteljev vrtnic.

Rožni vrt pri samostanu Kostanjevica je že premajhen za vse sorte, 
ki bi jih poznavalci vrtnic lahko predstavili.   Foto: Leo Caharija
Rožni vrt pri samostanu Kostanjevica je že premajhen za vse sorte, ki bi jih poznavalci vrtnic lahko predstavili.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Pripomogli smo, da je Nova Gorica vse bolj mesto vrtnic. Sama pa vidim še številne priložnosti, ne samo na področju kulinarike in sprostitvene ponudbe, ampak tudi v oblikovanju promocijskih izdelkov, ki jih skorajda še nimamo. Številni ljudje begajo po mestu in iščejo spominke v zvezi z vrtnico,” pravi Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, gonilne sile novogoriškega festivala vrtnic. Prav na promocijskem in protokolarnem področju je še veliko rezerv, meni.

Pred leti so ocenjevali, da je v rožnih nasadih po mestu med 10. 000 in 12.000 vrtnic. “Če prištejem še te, ki so jih posadili v čast rožnatemu značaju znane kolesarske dirke, verjamem, da jih je še nekaj tisoč več,” razlaga. V društvu razumejo, da vzdrževanje rožnih nasadov ni preprosto in niti poceni. “Ampak, ker smo mesto vrtnic, smo veseli, da smo v zadnjih letih pridobili kar nekaj površin z vrtnicami.”

Katja Kogej

predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic

“Vsi ostajamo pri osnovnem strateškem cilju: najti mesto za stalen mestni rozarij, ki bo dostopen ne le Novogoričanom, ampak, z mislijo na Evropsko prestolnico kulture, obema Goricama.”

Po mestu ne najdemo burbonk, razen na zasebnih vrtovih. Obiskovalci jih lahko v času festivala občudujejo na Kostanjevici, kjer je druga največja zbirka teh starih vrtnic v Evropi. Predstavljenih je približno 50 različnih vrst, člani društva jih doma gojijo še približno 20.

Na Kostanjevici zmanjkuje prostora

“Na Kostanjevici že nekaj let zmanjkuje prostora. Tudi zato potrebujemo mestni rozarij,” poudarja Kogejeva. Po prvotnih načrtih naj bi ga uredili v vrtu vile Bartolomei v Solkanu, z zdajšnjim znanjem in vedenjem o burbonkah oziroma o prostoru, ki ga potrebujejo za rast, pa je ta vrt že premajhen.

Katja Kogej Foto: Alenka Ožbot Klančič

“Trenutno se kot največja priložnost kaže obnova Laščakove vile na Rafutu. Če bi tam uredili rozarij, bi bilo zagotovljeno vzdrževanje in vse, kar je potrebno, od tam je tudi neposredna povezava do burbonk na Kostanjevici in kot društvo bi lahko prispevali znanje in izkušnje ter seveda tudi kakšno prostovoljsko akcijo.” Zamisel je še sveža, dogovarjajo se z mestno občino in z vodstvom projekta Evropske prestolnice kulture, pravi Kogejeva, in težko karkoli napoveduje. Je pa to velika želja društva in izjemna priložnost ne le za Novo Gorico, ampak za Slovenijo nasploh, je prepričana. Novogoriški župan Klemen Miklavič podpira zamisel o rozariju v mestu in, kot nam je povedal, verjame, da se bo zanj našel primeren prostor.

Da je veliko zanimanje za burbonke, potrjuje tudi obisk v času cvetenja vrtnic na Kostanjevici. Če odštejemo dve koronski sezoni, si vsako leto v mesecu dni zbirko burbonk, skupaj s samostansko knjižnico in grobnico Burbonov, ogleda približno 10. 000 ljudi, kar že presega prostovoljske okvire društva. “Sami skorajda ne zmoremo več, tako da je pomoč vseh sodelujočih pri letošnjem festivalu res dragocena in verjamem, da bomo šli v tem duhu tudi naprej in bodo vsi, ki v zvezi z vrtnicami lahko kaj pokažejo, ponudijo, v tem videli nove priložnosti,” poudarja Kogejeva.

Zbirko burbonk na Kostanjevici v sezoni obišče več kot 10.000 ljudi. Foto: Alenka Ožbot Klančič

Vsako leto vrtnice promovirajo tudi s predavanji . Edi Prošt, strokovni vodja festivala in oče zamisli o burbonkah na Kostanjevici, bo 11. maja govoril o Novi Gorici kot mestu vrtnic. “Torej o tem, kaj že imamo in kje so največje priložnosti za naprej. Vsi namreč ostajamo pri osnovnem strateškem cilju: najti mesto za stalen mestni rozarij, ki bo dostopen ne le Novogoričanom, ampak, z mislijo na Evropsko prestolnico kulture, obema Goricama. Ki bo urejen, odprt vse leto in bo prikazoval od najstarejših do najnovejših vrtnic,” poudarja Kogejeva.

Namig: dišeče vrtnice pred parfumerijo

“To, da je Nova Gorica mesto vrtnic, bi bilo vredno izkoristiti na vse možne načine. Ne le v hotrikulturnem smislu, ampak še v kulinaričnem, obrtniškem, spominkarskem ... ” je prepričan tudi Edi Prošt. Upa, da bo kot Evropska prestolnica kulture osvojila misel, da je tudi hortikultura del kulture in bo vendarle zaživela ideja o rozariju, ki ga kot mesto vrtnic potrebuje. “Da ne govorimo o manjših zamislih, kako bi poleg vrtnic 'na metre', ki so zdaj po mestu, razmislili tudi o butičnih predstavitvah, denimo, da bi zasadili kakšno dišečo vrtnico pred parfumerijo ali kako drugo trgovino z galanterijami,” meni Prošt.

Poleti sladoled z okusom vrtnice

Skratka, vrtnice se da predstaviti na mnogo načinov, nujna pa je tudi stalna promocija mesta vrtnic, ne samo v času festivala. “Da sredi poletja, ko ni več festivala vrtnic, v mestu lahko dobite sladoled z okusom vrtnice, recimo,” pristavlja Prošt.

Uporaba vrtnic v kulinariki je zelo pestra. Foto: Alenka Ožbot Klančič

Vsaj v času festivala, ki bo trajal do 22. maja, bo letos kulinarična ponudba na temo vrtnic bolj pestra. Poleg Hitovih restavracij bodo jedi iz rože vseh rož, predvsem sladice, ponujali tudi drugi gostinci. V TIC-u pa bodo obiskovalci našli prelive, marmelade, želeje in čokoladne lizike z obliko in okusom vrtnice ter tudi praktične spominke.


Najbolj brano