Koper, Maribor, Bravo

Kot že nekaj zadnjih sezon, se tudi nogometni ples sezone 2021/22 na slovenskih zelenicah končuje negotovo in z novim dramatičnim epilogom. Do konca so še trije krogi, kandidata za naslov sta dva. Na predvečer praznika dela sta se Maribor in Koper v Ljudskem vrtu pred kuliso, kot jo za zdaj na domači klubski sceni zmorejo le Štajerci, razšla brez zmagovalca. Remi (1:1) ni posebej osrečil ne ene ne druge ekipe, toda točka iz Maribora se zdi za Koper večji kapital kot za gostitelje. Maribor je iztržil to, kar po malem pobira že vso sezono. Ko je na vrhu, konkurentom nikakor ne zmore zadati odločilnega udarca, in ko se že zdi, da 15-kratni prvaki spet strumno stopajo po poteh stare slave, hitro razkrijejo svoje slabosti. Zaradi teh sta jim v minulih dveh sezonah naskok na (pričakovani) vrh preprečila zadnja prvaka Celje in Mura. Vseeno Maribor v Sloveniji ostaja z naskokom najbolj organiziran in tudi finančno urejen nogometni klub. A v športu je še vedno tako, da je na poti do lovorik treba kaj vprašati tudi tekmece. Treba jih je premagati.

Čeprav si na začetku sezone lani poleti, nedolgo zatem, ko si je prvoligaški status ohranil šele po dramatičnih kvalifikacijah s Krko, nihče ni upal napovedati Kopra v slovenskem vrhu, smo v zadnjem obdobju priče prav temu. Klub z Bonifike ima celo priložnost osvojiti obe domači lovoriki, kar je nazadnje (sezona 2017/18) uspelo Olimpiji. Koper je doslej v samostojni Sloveniji v prvenstvu zmagal enkrat (2009/10), v pokalu pa trikrat (2005/06, 2006/07, 2014/15). Tokrat je njegova prednost v končnici tudi večja razbremenjenost od tekmecev (Maribora v prvenstvu in Brava v pokalu), saj je koprski klubski cilj za to sezono - uvrstitev v enega od evropskih klubskih tekmovanj - že nekaj časa uresničen.

Prednost Kopra v končnici je tudi večja razbremenjenost od tekmecev, saj je klubski cilj za sezono - uvrstitev v enega od evropskih klubskih tekmovanj - že nekaj časa uresničen.

FC Koper je do trenutnega položaja prišel s potezami še pred začetkom sezone. Na novih temeljih so v klubu stavili na manj zveneča trenerska in igralska imena, ki pa so se med sezono izkazala za zmagovito kombinacijo. Kot posrečen se je izkazal tudi nabor okrepitev, domačih in tujih. In kar ni nepomembno: nov veter je z dobrimi rezultati v mesto spet vrnil več zanimanja za nogomet. Tribune sicer še lep čas ne bodo tako polne, kot so bile v soboto v Ljudskem vrtu, toda vsak napredek prinaša nove izzive. In tudi nove obveze. Simpatizerji Kopra gotovo ne bodo ploskali, če njihovi privrženci zdaj, ko so že tako blizu, ne bi česa osvojili. Po vztrajanju vso sezono so si priigrali priložnosti za obe domači kroni, a tudi pri Mariboru in Bravu razmišljajo enako. Lovorike se namreč osvaja takrat, ko se zanje ponudi priložnost.


Preberite še


Najbolj brano