Skrb za ustvarjalce, ne le knjige

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je vselej čas za razmislek o pomenu tega dragocenega sopotnika in “orožja” po Brechtu. Je pa tudi priložnost za nakup po znižanih cenah, k čemur vabijo številni založniki po spletu. Noč knjige in njen svetovni dan zaznamujejo tudi sejmi, kakršen je še danes pred koprsko knjigarno Libris.

Koprska knjigarna in založba Libris je  na letošnji knjižni sejem znova povabila tudi najmlajše bodoče bralce, ki jih je razveselil Maček Muri.  Foto: Maja Pertic Gombac
Koprska knjigarna in založba Libris je na letošnji knjižni sejem znova povabila tudi najmlajše bodoče bralce, ki jih je razveselil Maček Muri.  Foto: Maja Pertic Gombac

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Vsako leto je dan knjige tudi trenutek, ko številni ustvarjalci, založniki in drugi opozarjajo na pereče problematike. Letos Društvo slovenskih pisateljev obeležuje 150-letnico delovanja, predsednik Dušan Merc pa je v poslanici ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic opozoril zlasti na marsikdaj nezavidljiv položaj ustvarjalcev.

Komuniciranje med ljudmi se je v zadnjih letih zelo spremenilo, postalo bolj ekonomično, manj poetično, pravi. “Literatura, tudi druge zahtevnejše oblike komunikacij, ki so vezane na pisano besedo ali pa samo na knjigo, pa so ostale v svoji podobi in v načinu uporabe enake. Sporočila, ki jih posredujejo knjige, so ostala neokrnjena in jih ni možno zamenjati, ne da se jih stisniti na nivo navadnega binarnega sporočila - ali prideš ali ne prideš, ali si pacek ali bedak, kaj se pa greš, kaj ne veš, kdo sem itd. Duhovitost je redka, podlost pa niti ne. Vsekakor pa knjige, ki so posebna oblika komunikacije, od bralca zahtevajo več kakor vse, kar se pošilja po modernih poteh med ljudi. Morda se je, vsaj glede na brezmejno število porabnikov vseh komunikacijskih poti, število bralcev zmanjšalo, njihov način percepcije sveta v knjigah pravzaprav pokvaril, se zreduciral.”

A knjige ostajajo in za izid potrebujejo ekonomski izračun, pri katerem najkrajšo marsikdaj potegnejo ustvarjalci. “Avtorske pravice, tudi najmanjše, so področje, kjer se kraja in ropanje najlaže izvedeta,” poudarja Merc, ki kakor mnogi ustvarjalci čaka, da se bo na tem področju kaj spremenilo.


Najbolj brano