V Luciji predali v uporabo inovativno 3D-zebro, prvo tovrstno pri nas

V Luciji so danes predali v uporabo inovativen, navidezno tridimenzionalen prehod za pešce, ki je prvi tovrsten v slovenski Istri. Občina Piran se je tako pridružila zavarovalnici Generali in Zavodu Varna pot pri projektu za zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev.

Lucijsko 3D-zebro, ki je prva tovrstna v slovenski Istri, so zarisali 
na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija. 
Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar 
vozniki dodatno zmanjšajo  hitrost, ki je na tem območju že 
omejena. Foto: Mediaspeed.net
Lucijsko 3D-zebro, ki je prva tovrstna v slovenski Istri, so zarisali na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo hitrost, ki je na tem območju že omejena. Foto: Mediaspeed.net

LUCIJA > Umeščanje 3D-zeber je del akcije Varno ima vedno prav, s katero želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti ter večji pazljivosti. V okviru skupnega projekta zavarovalnice Generali, Zavoda Varna pot in občin so lani prve 3D-zebre zarisali v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana.

Lucijsko 3D-zebro, ki je prva tovrstna v slovenski Istri, so zarisali na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo hitrost, ki je na tem območju že omejena.

Robert Štaba iz Zavoda Varna pot je opomnil, da se je lani število umrlih v cestnem prometu v primerjavi z letom poprej povišalo za kar 42,5 odstotka. Delež smrtnih žrtev je bil največji v zadnjem petletnem obdobju. “Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,” je izpostavil.

“3D-zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu,” pa je dejal član uprave zavarovalnice Generali Matija Šenk, medtem ko je piranski župan Đenio Zadković ob novi pridobitvi poudaril: “3D-zebro smo umestili na lokacijo, kjer je med udeleženci v prometu veliko pešcev, med katerimi prevladujejo mladoletniki. Prepričan sem, da bo njihova varnost ob prehodu čez bolj vidno 3D-zebro neprimerno višja, kot je bila do sedaj.”

Predstavitev nove pridobitve je pospremil raper Trkaj, ki je ob pomoči tretješolcev Osnovne šole Lucija zapel himno projekta Varno ima vedno prav, ki med drugim sporoča: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat”. Ko se torej zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Do konca maja bodo partnerji projekta predali v uporabo še šest tridimenzionalnih prehodov na različnih koncih Slovenije.


Najbolj brano