Tatjana Voj iz SAB je najstarejša kandidatka na volitvah v DZ

Tatjana Voj je najstarejša med kandidati, ki se potegujejo za poslanski mandat na tokratnih volitvah v DZ. A le malokdo bi tej energični, spontani in zvedavi ženski, ki prisega na urejeno zunanjost in se malone nikoli ne loči od visokih pet, prisodil 82 let. “Mladi, starejši ... to nista ločena svetova, ampak je nujno njihovo sobivanje,” pravi.

Tatjana Voj Foto: Sonja  Ribolica
Tatjana Voj Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > Tatjana Voj skupaj z možem stanuje v Sv. Petru, v preteklosti pa je dolga leta z družino živela v Nemčiji. Po izobrazbi profesorica nemškega, angleškega in italijanskega jezika je že vrsto let upokojena, a zelo aktivna - kot vse svoje življenje.

V politiko je vstopila leta 2010, v tedanjo LDS, po njenem razpadu pa ji je bila najbližja Pozitivna Slovenija oziroma kasneje SAB. Je tudi njena podpredsednica. Dolga leta je bila piranska občinska svetnica, kandidirala je tudi za piransko županjo, zdaj pa je kandidatka SAB na volitvah v DZ v piranskem okraju.

Ne boji se izpostavljanja

“V politiko sem šla, ker mi je veliko ljudi govorilo, češ to je zate, ti veliko veš in veliko vidiš. Dolga leta sem živela v Nemčiji, vem, kako so nekatere stvari urejene drugod, na kaj je treba paziti ... A če kritiziraš, moraš ponuditi tudi rešitev,” pravi Tatjana Voj, ki ima izkušnje na različnih področjih.

Svoj čas je delala v zunanjetrgovinskem podjetju nekdanje Iskre, vrsto let je poučevala nemški jezik na eni izmed gimnazij v Nemčiji, kjer so živeli, potem pa v moževem podjetju za inženiring ...

Sovraži kaos

Postane nervozna, ko ni reda, pa tudi ko vidi razraščeno birokracijo, ki s preveč formalizmi zavira pravo delo ... Je natančna, sovraži kaos in nespoštovanje pravil, še bolj pa nespoštovanje ljudi. “Vedno pa se postavim za starejše in šibkejše, socialna nota je zame zelo pomembna. Digitalizacija kar drvi, mislim pa, da je pri starejših treba glede tega ubrati poti, ki so po njihovi meri. Veliko jih ne zna ali ne more uporabljati računalnika, nekateri pa si ne morejo privoščiti interneta,” pravi. Po njenem mnenju mladi v šoli dobijo sicer veliko znanja, včasih tudi ne prav nujnega, manjka pa jim znanja za življenje.

Med svoje vrednote visoko uvršča poštenost, skrb za šibkejše, resnicoljubnost ... “Mislim, da je vedno treba povedati resnico. Morda je ljudem sprva malo težko, a kasneje sprevidijo, da je prav, da jim jo je nekdo povedal. Sama se vtaknem v marsikaj, če je treba, in tudi izpostaviti se ne bojim,” priznava.

V stranki, ki ji pripada, se zavzemajo za večjo energetsko in prehransko samozadostnost Slovenije, obe temi sta za Tatjano Voj izjemno pomembni, kakor tudi varovanje okolja, socialnost in skrb za upokojence. Kot uspešna ženska, ki je v življenju sprejela marsikateri izziv, pa ženskam, polaga na srce: “Če ste sposobne in ste v primerjavi z moškimi kolegi odrinjene, ne bodite tiho, ampak se bojujte, da boste tam, kamor sodite.” Hkrati pa opozarja, da tudi ženske prepogosto ne stopijo skupaj, ker druga drugi velikokrat ne privoščijo uspeha.

Nekaj podobnega velja tudi za našo politiko, še doda: “Še vedno premalo držimo skupaj. Treba je znati premoščati razlike. od vsake stranke vzemimo, kar je dobrega, in združimo moči v iskanju za pravo rešitev. Žal pa lastni interesi še prevečkrat prevladajo nad skupnim.”

Seznam njenih aktivnosti je dolg, Poleg tega, da kot profesorica že celo življenje veliko bere in se uči, je v nadzornem svetu Jadralne zveze Slovenije in v svetu Agencije za varnost prometa, pa članica Društva zelenih nadzornikov Ljubljane ... V mladih letih je bila tudi uspešna telovadka. “Ne, nič ne telovadim, doma pa opravim vse, kar je treba. Tudi stoje na glavi že kakih 20 letih nisem naredila. Pa bi jo še znala, a po zlomu roke to ne bi bilo več dobro,” še pravi.


Najbolj brano