Primorski kandidati odgovarjajo: ali bi podprli uzakonitev evtanazije?

V Avstriji je z novim letom začel veljati zakon, ki polnoletnim z neozdravljivo boleznijo ali trajno hudo bolnim omogoča, da se odločijo za asistirano smrt. Pri nas pa je od lanske jeseni v javni razpravi predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je v sodelovanju s strokovnjaki pripravilo združenje Srebrna nit.

Fotografija je simbolična. Foto: Unsplash.com
Fotografija je simbolična. Foto: Unsplash.com

Po koncu javne razprave bodo predlog dopolnili in ga s podporo 5000 podpisov vložili v zakonodajni postopek. Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja bi lahko po predlogu dobila polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje, v okviru mreže javne zdravstvene službe. Pogoj je, da doživlja trpljenje, ki je zanjo neznosno in ki ga ni mogoče lajšati na zanjo sprejemljiv način. Predlog omogoča le pomoč pri samousmrtitvi, medtem ko bi bilo evtanazijo mogoče izvesti samo izjemoma. Slovenske zdravniške organizacije evtanaziji v večini nasprotujejo in opozarjajo, da bi bila uzakonitev v nasprotju z zdravniškim kodeksom.

Ali bi podprli uzakonitev evtanazije, odgovarjajo izbrani primorski kandidati.

Iščemo jasne odgovore

Kandidatkam in kandidatom osmih političnih strank, ki imajo po anketah največ možnosti, da bodo prestopile parlamentarni prag, smo postavili niz konkretnih vprašanj. S kratkim pojasnilom se kandidati opredeljujejo do nekaterih pomembnih dilem in ukrepov na različnih področjih. Iz stranke Povežimo Slovenijo na vprašanja niso odgovorili.

Tamara Kozlovič, Gibanje Svoboda

“Evtanazija je področje, ki ga je potrebno najprej pravilno strokovno obdelati, javnosti predstaviti strokovne analiza za in proti ter nato doseči širši družbeni konsenz v zvezi s tem. Omenjeno bomo reševali v obliki posvetovalnega referenduma.”

SDS

“Ne bi podprli. V Slovenski demokratski stranki se zavzemamo za to, da se okrepi paliativna oskrba. Ob današnjem stanju razvoja medicine bi morali zagotoviti, da neozdravljivo bolni ne trpijo bolečin in da jim je omogočeno dostojno umiranje.”

Matjaž Nemec, SD

“Sam osebno sem evtanaziji, upoštevajoč visoko postavljene etične norme ter željo posameznika za možnost izbire, ki omogoča konec njegovega izkazanega trpljenja, naklonjen. Politika pa mora skupaj s stroko ustvariti pogoje za odprto javno razpravo, kajti le tako lahko pridemo do dogovora, ki bo najširše sprejemljiv v naši družbi. Predvolilni čas ni primeren za takšne spremembe, ki zahtevajo širok dialog in vključenost vseh vidikov.”

Sara Dejanović, Levica

“V Levici podpiramo uzakonitev evtanizije. Zagovarjamo sistemsko ureditev področja evtanazije. V izbranih in indiciranih primerih, ob vnaprej jasno in nedvoumno izraženi volji, kroničnih boleznih z dolgotrajnim potekom in ob strogi regulaciji naj bo ta možna.”

Matej Hrast, NSi

“V NSi spoštujemo življenje od spočetja do naravne smrti. Evtanazija in pomoč pri samomoru zato nista skladna z našim temeljnim programom. Kot družba ne moremo postavljati meje, ki določa, kdaj življenja ni več vredno živeti. Smrt nikoli ne more biti rešitev, zavzemamo se za kulturo življenja.”

Robert Pavšič, LMŠ

“Če bi evtanazija temeljila na podlagi zelo jasne in nedvoumne želje pacienta ter ob ustreznih varovalkah in nadzoru, da ne bi bilo kakršnih koli dvomov o morebitnih zlorabah evtanazije, potem takšen postopek podpiramo.”

Tatjana Voj, SAB

“Naša severna soseda je z letošnjim letom uzakonila t. i. pomoč pri samomoru. Enakemu modelu sledimo pri nas, v šestmesečni javni razpravi je predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Gre za zelo občutljivo materijo, zato bomo v stranki SAB počakali, da se do tematike najprej opredelijo strokovnjaki in zdravniške organizacije.”


Najbolj brano