[GREM VOLIT!] Vesna Mikolič: “Drugačna razmerja so mogoča”

Dr. Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije 
ZRS Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dr. Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA

Udeležba na volitvah je družbeno odgovorno dejanje. Kot članica neke skupnosti, lokalne in državne, imam pravico in dolžnost, da izrazim svojo volilno izbiro, pokažem svojo voljo, prispevam svoj glas. To je najmanj, kar lahko naredimo za družbo, v kateri živimo, obenem je to ključno dejanje, ki vpliva na to, kako bomo v tej družbi živeli.

Želim živeti v družbi, v kateri bo politika razumljena kot skrb za javno dobro in upravljanje skupnosti v njeno korist, ne pa kot pozicija moči, ki služi krepitvi lastnega ega ali lastnih žepov oziroma žepov naših somišljenikov. To na eni strani pomeni, da je lahko vsak posameznik, posameznica in vsaka organizacija aktiven člen pri oblikovanju družbenega življenja, na drugi pa to, da družba ni spolitizirana v smislu, da strankarske delitve segajo v vse pore družbenega življenja.

“Od prihodnje vlade in politike zahtevam komunikacijo, ki ne bo razdvajala in vso družbo zapletala v trajni konflikt.”

V Sloveniji sploh pogrešam zrelo javno debato, zato od prihodnje vlade in politike zahtevam komunikacijo, ki ne bo razdvajala in vso družbo zapletala v trajni konflikt. Ta konfliktna razmerja se zaradi političnih manipulacij samo selijo s teme na temo - od domobrancev in partizanov na migrante, kovidne ukrepe, vojno v Ukrajini … Po svetu imamo primere držav, ki kažejo, da so drugačna družbena razmerja mogoča. Zgledujmo se po njih, obenem pa najdimo lastne poti za zorenje naše demokracije!


Najbolj brano