Regionalci in lokalci stojijo ob strani

Če so na minulih volitvah regionalne stranke in manjše liste vstopale v predvolilne koalicije ali vsaj javno podprle katero od kandidatnih list, na tokratnih volitvah ni tako. Tako Zveza za Primorsko kot Oljka sta se odločili, da bosta tokratne državnozborske volitve preskočili.

Regionalne stranke in manjše liste na tokratnih volitvah niso 
vstopile v predvolilne koalicije ali vsaj javno podprle katero od 
kandidatnih list. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Regionalne stranke in manjše liste na tokratnih volitvah niso vstopile v predvolilne koalicije ali vsaj javno podprle katero od kandidatnih list. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Zveza za Primorsko (ZZP) je bila pred desetletji pomemben akter na primorski politični sceni, v zadnjem obdobju pa njena moč peša. Pred letošnjimi volitvami se ni odločila za nobeno predvolilno koalicijo.

Člani naj se odločijo sami

“Naša stranka deluje decentralizirano, tako da smo lokalnim odborom prepustili, da se sami odločajo, katero stranko ali listo naj podprejo njihovi člani in podporniki. Pri tem pa naj bodo pozorni, kakšen odnos imajo te liste do decentralizacije Slovenije in uvedbe testne pokrajine, kar sta glavni točki našega programa,” je za Primorske novice pojasnil Peter Velikonja, podpredsednik programskega sveta ZZP.

Kako so se njihovi odbori odločili, ne vedo. “Lokalni odbor Ajdovščina, v katerem delujem, se je po razmisleku odločil, da podpornikom svetuje, naj svoj glas oddajo bodisi gibanju Povežimo Slovenijo bodisi Gibanju Svoboda, ki imata največ stičnih točk z našim programom,” je še povedal Velikonja. Sicer bo ta regionalna stranka, ki se je na prejšnjih volitvah povezala s SLS, leta 2011 je vstopila v koalicijo s Stranko mladih Slovenije - Zeleni Evrope in Demokratsko stranko Slovenije, leta 2008 pa je sestavila skupno listo s stranko Zares, konec maja pripravila volilni in programski kongres, na katerem bo izbrala tudi novega predsednika.

V Oljki - stranki Slovenske Istre so se odločili, da na tokratnih volitvah ne bodo sodelovali. “Prihranili bomo energijo za jesenske občinske volitve, ki so za nas pomembnejše. Kmalu bomo zaključili z izborom županskih kandidatov,” nam je povedal Patrik Peroša, generalni sekretar Oljke. Kandidati Oljke so sicer na prejšnjih državnozborskih volitvah nastopili na skupni listi s Zelenimi Slovenije, ki jih je vodil Andrej Čuš, leta 2008 pa na skupni listi s stranko Desus.

Ostajajo zvesti občinski ravni

Med kopico list, ki sodelujejo na občinskih volitvah, izstopata dve, ki vodita obe primorski mestni občini. Lista Aleša Bržana (LAB), ki je sicer registrirana kot politična stranka, se ne vmešava v državne volitve. “Mi smo povsem neideološka lista in se na parlamentarnih volitvah ne opredeljujemo do političnih strank in kandidatnih list. Zato povsem prepuščamo izbiro vsakemu posamezniku. Sam pa sem že javno povedal, da podpiram kandidatko Svobode Tamaro Kozlovič,” je povedal predsednik LAB Aleš Bržan.

Podobno stališče je zavzela lista Goriška.si, ki z županom Klemnom Miklavičem od leta 2018 vodi novogoriško občino. “Goriška.si združuje ljudi različnih pogledov na upravljanje skupnega. O povezavah na državnozborskih volitvah nismo razmišljali. Vsem pa predlagamo, da si dobro pogledajo programe strank in da se volitev udeležijo,” pravi koordinator gibanja Goriška.si Luka Manojlovič.


Najbolj brano