Uboj babice: vnukinja se strinja, da ni dokazov

Petčlanski kazenski senat bo v petek zgodaj popoldne sporočil svojo odločitev glede krivde Maje Tripar, ki je po ugotovitvah kriminalistov in tožilstva aprila lani v Bertokih dvignila roko nad svojo babico. Njen odvetnik je danes v zaključnih besedah predlagal senatu, da jo oprosti, saj da ni dokazov o njeni krivdi.

32-letna Maja Tripar se dogodkov usodnega dne ne spominja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
32-letna Maja Tripar se dogodkov usodnega dne ne spominja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Po zaslišanju izvedenca medicinske stroke Tomaža Zupanca je sodnik Julijan Glavina, predsednik petčlanskega senata, povedal, da je dokazni postopek zaradi uboja Marije Tripar končan. Na vrsti so bile zaključne besede tožilstva in obrambe, a so bile tudi te za zaprtimi vrati. Državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac je opozorila, da se bo opredelila tudi do vseh zagovorov Maje Tripar, ki pa so bili deloma zaprti za javnost, zato je predlagala, da tudi v tem delu javnost izključijo.

Zagovor je večkrat spremenila

Maja Tripar je sicer svoj zagovor večkrat spremenila. V pismih sodišču je priznala odgovornost za babičino smrt, v prvem zagovoru na obravnavi je dejala, da se ne spomni ničesar. V spominu je imela, da je babico objela. Zatrdila je še, da ni imela nobenega motiva, da bi babico ubila, saj jo je imela rada. Povedala je še, da je imela močne vidne, slišne in taktilne halucinacije. Iz nadaljevanja obravnave, ki je deloma potekala za zaprtimi vrati, je bilo razumeti, da je zagovor še spremenila, pa tudi, da je poskušala obremeniti tudi nekoga drugega. Je pa tudi tisto popoldne svoji mami povedala, da jo bo odrešila, vendar ni povedala, kaj naklepa. Govorila je tudi o Anubisu, bogu smrti.

Izvedenec: Takšni bolniki so vešči prikrivanja

Izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj je tudi na obravnavi potrdil, da ambulantno zdravljenje za Majo Tripar (še) ne pride v poštev. Izboljšanje pričakuje šele v daljšem časovnem obdobju. V času kaznivega dejanja je bila Majina sposobnost razumevanja svojega dejanja bistveno zmanjšanja, ne pa povsem odpravljena. Sposobnost obvladovanja lastnega ravnanja pa je bila povsem odpravljena, je potrdil na obravnavi izvedenec. Sindrom odvisnosti od več psihotropnih snovi je negativno vplival na potek bolezni. V obdobjih akutnih psihoz je še dodatno krnil stik z realnostjo, je povedal. Odvetnika Roka Felicijana Pristovška je zanimalo, ali je bila Maja Tripar zaradi svoje bolezni sposobna skriti dokaze svojega ravnanja, očistiti nož po dejanju, denimo. Izvedenec je odgovoril, da so takšni bolniki tudi ob blodnjah vešči prikrivanja. Nagnjeni so k temu, da sledi prikrivajo.

Tožilka je v zaključnih besedah vztrajala pri predlogu, da sodišče za Majo Tripar odredi obvezno psihiatrično zdravljenje v zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici. Izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj je ugotovil, da je bila Maja Tripar zaradi paranoidne shizofrenije in sindroma odvisnosti od več psihotropnih snovi v času kaznivega dejanja neprištevna. Tožilka je predlagala tudi podaljšanje pripora, ki ga 32-letnica prestaja v mariborski enoti forenzične psihiatrije.

Odvetnik je prepričan, da v spisu ni neposrednih dokazov

Odvetnik Rok Felicijan Pristovšek je po obravnavi povedal le, da je senatu predlagal, da Majo Tripar oprosti, saj po njegovi oceni ni neposrednih dokazov, ki bi jo povezovali z očitanim kaznivim dejanjem uboja. Maja Tripar se je nazadnje strinjala s svojim odvetnikom glede njene nedolžnosti.

Tožilstvo je sicer prepričano, da je Maja Tripar s svojim ravnanjem izpolnila vse znake kaznivega dejanja uboja. Kot je znano, je pokojno Marijo Tripar v luži krvi našla njena hčerka (Majina teta), ki ji je 6. aprila zvečer prinesla kosilo za naslednji dan.

Mama je napol sedela napol ležala na kavču, z globoko rano na vratu. S krvjo je bil prepojen kavč, velika luža krvi pa je bila tudi pod njim. Na štedilniku se je v lončku že smodilo jajce, z gorilnika pa je bila do plinske jeklenke pod pultom speljana kuhinjska krpa, ki je bila ožgana. Tožilka je na eni od obravnav opozorila, da je storilec tako poskušal povzročiti požar in prikriti sledi kaznivega dejanja.

Rešila je ne bi niti hitra zdravniška pomoč

Izvedenec medicinske stroke Tomaž Zupanc, ki je bil pred letom dni tudi na ogledu prizorišča kaznivega dejanja in je nato opravil obdukcijo, je danes pojasnil, da je Marija Tripar umrla v petih do sedmih minutah. Rešiti je ne bi mogla niti hitra zdravniška pomoč. “Tudi če bi se to zgodilo pred kliničnim centrom, za pokojno ne bi bilo rešitve,” je ponazoril. 85-letnica je umrla zaradi kombinacije izkrvavitve in vdihovanja krvi.

Pokojna je bila zabodena z ostrim koničastim predmetom, rana je bila globoka osem centimetrov. Ujemala se je z nožem, ki so ga kriminalisti zasegli nekaj dni po tragediji v stanovanju Majine sestre, ki pa živi v tujini. Nož je Maja vzela pri prijatelju v Kolombanu, kjer je bila tisti dan. Na nožu so v forenzičnem laboratoriju našli le biološke sledi pokojne ženice oziroma njeno kri. Na vprašanje, kako to, da na nožu ni bilo drugih sledi krvi, je izvedenec povedal, da ga je lahko kdo tudi očistil. Možno bi bilo, da sicer ne bi bil krvav, a je to bolj malo verjetno.

Zupanc je še pojasnil, da je žrtev sedela, storilec pa je bil nad njo, ko jo je zabodel v vrat v kotu 30 stopinj. Rana je nastala z enim vbodom, ki mu je sledil delni izvlek in ponoven vbod. Sila verjetno ni bila velika, je še dodal. Kri iz rane pa ni ni nujno špricala po storilcu, temveč bolj desno, kot je bila nagnjena pokojna. Kapljice, ki so jih našli na tleh v stanovanju, pa bi lahko kapljale z noža ali storilčevih okrvavljenih rok, je še pojasnil izvedenec.


Najbolj brano