Primorski kandidatke in kandidati v številkah

V dvanajstih primorskih volilnih okrajih - poleg enajstih v postojnski enoti mednje prištevamo še Idrijo - ima kandidate dvajset strank in list, torej vsi razen gibanja Zedinjena Slovenija. To pomeni, da je kandidatnih mest 240, ker pa nekateri nastopajo v več okrajih je kandidatk in kandidatov 205 in dva kandidata za manjšinskega poslanca.

Za glasove volilcev se v primorskih okrajih poteguje 207 kandidatk 
in kandidatov.
Za glasove volilcev se v primorskih okrajih poteguje 207 kandidatk in kandidatov. 

PRIMORSKA > Na listah v primorskih okrajih je 12 kandidatov, starih manj kot 30 let. Najmlajši primorski kandidat je Nace Peric, ki za stranko Vesna kandidira v Ilirski Bistrici in Postojni. Dijak iz Jasena je star 18 let in štiri mesece. Najstarejša kandidatka ima 64 let več. Tatjana Voj je podpredsednica SAB, živi v Sv. Petru in kandidira v piranskem okraju. Med kandidati je 33 upokojenk in upokojencev. Osem kandidatk in kandidatov je rojenih pred letom 1950. Pri razmerju med moškimi in ženskami ni posebnosti. Nobena lista nima več kot šest kandidatk v dvanajstih okrajih, nobena manj kot štiri.

Paradoks Idrije in Nove Gorice

Idrija in Cerkno sta edini primorski občini, ki ne sodita v postojnsko volilno enoto, temveč sta uvrščeni v 1. volilno enoto, Kranj. Kako najti kandidate za Idrijsko-cerkljansko, je za stranke očitno precej resna težava. Od dvajsetih kandidatov jih kar 13 živi izven okraja, v katerem kandidirajo.

64

let je razlika med najmlajšim kandidatom in najstarejšo kandidatko

V Novi Gorici so označitve okrajev lahko včasih nekoliko zavajajoče. Z rimsko številko 1 je namreč označena okolica Nove Gorice, z rimsko številko 2 pa mesto. Ta dva okraja sta po mnenju snovalcev list očitno najbolj združljiva, saj se je kar pet strank odločilo, da se v obeh okrajih predstavi z isto kandidatko oziroma kandidatom.

Najbolj aktivna vas: Podgozd

Najmanjši primorski kraj s kandidatko za Državni zbor je Podgozd na Trnovsko-banjški planoti. Vas ima 44 prebivalcev, ena od njih je vsestransko dejavna Erika Podgornik Rijavec, ki kandidira za NSi v okraju Nova Gorica mesto. Kandidate ima devet primorskih krajev z manj kot stotimi prebivalci. Poleg Podgozda so to še: Gabrovica pri Črnem Kalu, Grinjan, Klanec pri Komnu, Lopar, Montinjan, Predloga, Podgrič, od koder prihaja nekdanji državni sekretar in kandidat SD Miloš Bizjak, ter Čehovini, kjer živi infrastrukturni minister in kandidat NSi Jernej Vrtovec.

Največ primorskih kandidatov prihaja iz Mestne občine Koper, med prebivalci občin Renče-Vogrsko in Ankaran se nista našla junakinja ali junak.

Najbolj angažirana občina: Bovec

28 kandidatov v primorskih okrajih prihaja iz drugih delov Slovenije. Med primorskimi občinami ima daleč največ kandidatov v ognju, 38, Mestna občina Koper, ki pa je po prebivalcih tudi daleč največja primorska občina. Podatek o številu kandidatov na 1000 prebivalcev nam pove, da je na teh volitvah najbolj aktivna po številu prebivalcev najmanjša primorska lokalna skupnost. Občina Bovec ima s 3245 prebivalci poleg najbolj znamenitega, Danijela Krivca (SDS), še tri kandidate. Ob njej imata več kot enega kandidata na 1000 prebivalcev občina Sežana s 16 kandidati in občina Komen s štirimi, precej blizu pa je Ilirska Bistrica s 13 kandidati med nekaj več kot 13.000 prebivalci. Po enega kandidata ima pet primorskih občin, povsem brez sta občini Ankaran in Renče-Vogrsko.


Najbolj brano