Namesto za tablete recept za telovadbo

Zavod za šport Ajdovščina bo v okviru projekta HEPA-S Gibanje za zdravje s Centrom za krepitev zdravja starejšim od 65 let z bolečinami v križu, osteoporozo ali s težavami s srčno-žilnim sistemom omogočil brezplačno vodeno vadbo. “Naše vodilo je izboljšati življenjski slog ter dvigniti nivo aktivnih upokojencev,” pravi direktor zavoda Uroš Pintar.

Z mednarodnim projektom bodo v Ajdovščini omogočili brezplačno vadbo tudi starejšim od 65 let z zdravstvenimi težavami.
Z mednarodnim projektom bodo v Ajdovščini omogočili brezplačno vadbo tudi starejšim od 65 let z zdravstvenimi težavami.  

AJDOVŠČINA > Zavod za šport Ajdovščina s partnerji iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Bolgarije in Portugalske v okviru EU programa Erasmus+ šport začenja mednarodni projekt HEPA-S Gibanje za zdravje. Z njim se osredotočajo na starejšo populacijo, ki je bila doslej v ponudbi raznovrstnih športih programov pogosto prezrta.

Z gibanjem do ohranjanja zdravja

“Cilj projekta je, da aktiviramo in izboljšamo kakovost življenja tudi našim občanom v starostni skupini nad 65 let, ki imajo težave z bolečinami v križu, osteoporozo ali pri srčno-žilnem sistemu. Naše vodilo je izboljšati življenjski slog ter dvigniti nivo aktivnih upokojencev. Vsi vemo, da je preventiva boljša od zdravljenja in če lahko pomagamo zmanjšati bolečino ali preprečiti poslabšanje stanja, bomo veliko naredili. Naš namen je, da bi zdravniki namesto recepta za tablete izdali recept za vadbo,” je povedal direktor zavoda Uroš Pintar.

Maksimiljan Marc

DU Ajdovščina

“To je za nas dobrodošla zadeva, saj pravimo: raje na vadbo kot pod nož.”

Da bi dosegli čim širši krog uporabnikov, so se povezali z Društvom upokojencev Ajdovščina, kjer po besedah predsednika Maksimiljana Marca članom že omogočajo različne oblike vadb, so projekt pozdravili. “To je za nas dobrodošla zadeva, saj pravimo: raje na vadbo kot pod nož. Naše člane bomo obveščali in jih spodbujali k udeležbi, se pa zavedamo, da je po vaseh veliko starejših, ki sami ne zmorejo priti, bi pa najbolj potrebovali tako rekreacijo,” je izpostavil Marc.

S primerno vadbo je mogoče preprečiti hujše težave.

Vadba pod strokovnim vodstvom

Brezplačna vadba bo potekala pod vodstvom kineziologa in fizioterapevtke iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Ajdovščina, projekt podpirajo tudi v vodstvu zavoda. “Pomembno je, da starejši ljudje poskrbijo za gibanje, preden nastopijo hujše težave ali pa tudi, če že imajo diagnozo. Zdaj jim lahko omogočimo, da bodo to počeli pod strokovnim vodstvom. Naši zdravniki bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja pacientov,” je dodal direktor zdravstvenega doma Egon Stopar.

Vadba se je začela minuli teden in bo do 17. junijavsak torek in petek, med 14. in 15. uro v veliki dvorani Športnega centra Ajdovščina. “Udeleženci bodo najprej opravili začetno testiranje, program pa smo razdelili v več sklopov. Začeli bomo z aerobno vzdržljivostjo, nadaljevali z vadbo za razvoj ravnotežja in koordinacijo kot preventivo pred padci, delali bomo vaje za povečanje moči sklepov, ki so pri padcih najbolj ogroženi, in vaje za krepitev stabilizatorjev trupa,” je povedal kineziolog v ajdovskem CKZ Anžej Praček.

V zavodu za šport bodo poleti izpeljali tudi pilotni projekt Športne počitnice za upokojence.


Najbolj brano