Službo bi takoj dobili socialni oskrbovalci, peki, vozniki avtobusa, kleparji, natakarji ...

“Zaposlili bi šest do osem delavcev s področja komerciale, kreativnih dizajnerjev, strojnikov, terenskih monterjev ... Za zunanje sodelavce - terenske monterje je kar nekaj zanimanja, bomo videli,” je povedal Jernej Čopi, lastnik družbe Ensol 360, ki gradi zabaviščne parke po vsem svetu. 150 delavcev za različna dela, od čistilk do medicinskih sester, za prihodnje leto iščejo tudi družbi Deos, ki bo v Kopru gradila center za starejše, a to bo velik kadrovski izziv.

Sejem je zgodaj popoldne  pritegnil predvsem  dijake in študente.  Foto: Zdravko Primožic/FPA
Sejem je zgodaj popoldne pritegnil predvsem dijake in študente.  Foto: Zdravko Primožic/FPA

KOPER > Podjetja iz malone vseh panog se soočajo s pomanjkanjem delavcev in to je bilo čutiti tudi na včerajšnjem čezmejnem zaposlitvenem sejmu, ki ga je v Kopru organizirala koprska območna služba zavoda za zaposlovanje v sodelovanju z mrežo EURES. Predstavilo se je približno 70 podjetij in ustanov, ki se ukvarjajo s področjem trga dela. “Konec leta 2023 in v začetku leta 2024 bomo potrebovali približno 150 delavcev - od čistilk do diplomiranih medicinskih sester, seveda pa tudi strežnikov, kuharjev, negovalcev .... Odziv pa ni takšen, kot bi si ga želeli, tega kadra povsod primanjkuje. Največji izziv bodočega centra za starejše bo prav kadrovska zasedba, v domovih po vsej Sloveniji primanjkuje vsaj 3600 bolničarjev in negovalcev,” je včeraj na stojnici, ki je bolj samevala kot ne, povedala Darja Vrhunc iz družbe Deos. Niti interesa za prekvalifikacijo za te poklice ni kaj dosti: “Tudi če opravijo prekvalifikacijo, se mnogo delavcev raje zaposli drugje.”

Iščejo peke in upravljalce linij

Gneče ni bilo niti pred stojnico Mlinotesta. “Za Koper iščemo predvsem peke in delavce v proizvodnji za pripravo sendvičev, poleg tega pa za Ajdovščino še skladiščnike, upravljalce proizvodnih linij, strojne in ellektro vzdrževalce,” je povedala Nataša Čermelj iz Mlinotesta, ki je v Kopru pričakovala večje zanimanje: “Najtežje dobimo peke. Zato smo v podjetju ustanovili Akademijo, kjer poteka usposabljanje naših zaposlenih za ta poklic. Prva skupina delavcev je to že opravila, zdaj usposabljamo že drugo.”

Jernej Čopi

Ensol 360

“Zaposlili bi šest do osem delavcev s področja komerciale, kreativnih dizajnerjev, strojnikov, terenskih monterjev ... “

Koliko plače prvo leto?

V podjetju Ensol 360 so za interesente pripravili vprašalnik, ta vsebuje tudi vprašanje glede plače. “Sprašujemo jih, kolikšno plačo pričakujejo v prvem in tretjem letu zaposlitve. Da vidimo, kakšne so njihova pričakovanja in ambicije,” pravi Čopi.

V skupini srednješolcev, ki se je ustavila na več stojnicah, je bil tudi Tadej, ki končuje šolanje na Srednji tehniški šoli. “Smo malo prišli pogledat, kaj ponujajo. Iščem poletno delo. Zanimiva se mi zdita Luka in Istrabenz plini. Za službo ne gledam, saj bom šolanje nadaljeval.”

Nataša Čermelj

Mlinotest

“Najtežje dobimo peke. zato smo v podjetju ustanovili Akademijo, kjer poteka usposabljanje naših zaposlenih za ta poklic.”

Gianluca je donedavna delal v podjetju Diners Club Italia, a lastniki so se odločili za likvidacijo, in tako je ostal brez službe: “Od februarja sem prijavljen na zavodu in iščem delo. Sem programer, iščem službo v kakšnem IT podjetju, upam, da čimprej kaj najdem.”

Nomago bi takoj zaposlil vsaj 70 voznikov avtobusov, iščemo tudi serviserje v mehaničnih delavnicah. “Voznike najbolj potrebujemo v Novi Gorici, Tolminu in Idriji. Sofinanciramo tudi pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije D. Če bi se oglasil voznik, ki bi imel vse potrebno, bi ga zaposlili, a seveda je najprej na vrsti poskusno delo,” je na stojnici avtobusnega prevoznika povedala Špela Gleščič.

Darja Vrhunc

Deos

“Največji izziv bodočega centra za starejše v Kopru bo prav kadrovska zasedba.”

“Mi iščemo mehanike, ličarje, kleparje ... Klepar sploh sodi med deficitarne poklice. Če se oglasi mehanik ali klepar z izkušnjami, ga čaka pri nas služba - v Kopru, Ajdovščini, Novi Gorici, Postojni. No, nekaj obiska na stojnici smo imeli, bomo videli,” pa je povedal Igor Mahne, direktor podjetja Trgo ABC.

Konec marca je bilo na območju, ki ga pokriva koprska služba zavoda za zaposlovanje, prijavljenih 4305 brezposelnih. Delodajalci so do januarja do konca marca ponudili več kot 3800 prostih delovnih mest, predvsem v gostinstvu, gradbeništvu, trgovini, logistiki, zdravstvu in socialnem varstvu ... “Zelo iskani so socialni oskrbovalci, zdravstveni tehniki, bolničarji, strojniki, gradbeniki, vozniki, programerji ...” je še povedal direktor koprske službe zavoda za zaposlovanje Vladimir Popovič.


Najbolj brano