O vojaškem transportu med prvo svetovno vojno

Park vojaške zgodovine je bogatejši za novo stalno razstavo Boj v zaledju strelskih jarkov, s katero so v Parku prvič osvetlili doslej spregledano tematiko vojaškega transporta med prvo svetovno vojno.

V Parku vojaške zgodovine so novo stalno razstavo posvetili vojaškemu transportu med prvo svetovno vojno.  Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
V Parku vojaške zgodovine so novo stalno razstavo posvetili vojaškemu transportu med prvo svetovno vojno.  Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Razstava Boj v zaledju strelskih jarkov s podnaslovom Vojaški transport na soški fronti je nastala na podlagi obsežne študije o transportu med prvo svetovno vojno kot ena zaključnih aktivnosti projekta Walk of Peace (Pot miru) - Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom.

“Za predstavitev te tematike smo se odločili tudi zato, ker je bila Pivka, nekdanji Št. Peter, pomembno logistično središče, dogajanje pa je pomembno zaznamovalo naše kraje. Poleg tega ta tema v slovenskem prostoru doslej še ni bila celovito muzejsko obdelana,” je povedal direktor Parka Janko Boštjančič, sicer tudi avtor razstave, pri kateri sta kot soavtorja sodelovala še dr. Gregor Antoličič iz ZRC SAZU in zunanji sodelavec Parka Igor Gardelin.

Na Pivškem je iz tega obdobja ostala Ruska cesta, ki so jo zgradili ruski ujetniki, nekaj posegov in izboljšav je v tem času doživela tudi železniška postaja, iz Pivke pa je bila v Javornike speljana tudi 20 kilometrov dolga ozkotirna železnica za transport lesa.

Na razstavi je predstavljena izgradnja novih transportnih sistemov po cestah, žičnicah in železnicah kot tudi logistična izvedba nepredstavljivo velikih in hitrih premikov tako vojaških enot kot transporta ogromnih količin orožja, streliva in ostalih pripomočkov za bojevanje. Pri tem je še posebej velik izziv predstavljala oskrba z vodo na kraškem bojišču in izjemno težavno oskrbovanje enot v visokogorju.

Pri čezmejnem strateškem projektu Walk of Peace (Pot miru), ki je sofinanciran v okviru programa Interreg Italija-Slovenija 2014-2020 s ciljem ohranjanja, raziskovanja in promoviranja snovne in nesnovne dediščine prve svetovne vojne, na slovenski strani poleg Parka vojaške zgodovine Pivka sodelujejo še Posoški razvojni center, ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, ZRC SAZU in Mestna občina Nova Gorica.


Najbolj brano