Istrska tekaška nedelja

Istrski maraton se po koronskih težavah po dveh letih vrača k svoji ideji: gre za eno najbolj znanih tekaških prireditev v Sloveniji, z drugo najbolj množično udeležbo tekačev in z eno najbolj slikovitih prog daleč naokoli. Prireditev bo ob vsakem vremenu.

To je Istrski maraton Foto: Zdravko Primožič/FPA
To je Istrski maraton Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Ob številnih dvodnevnih spremljevalnih dejavnostih bo nedelja po tradiciji bolj tekmovalna, po dolžini v treh kategorijah. Start maratona bo ob 9. uri v Ankaranu, približno 300 tekačev pa bo teklo mimo Kopra, Izole in do Strunjana, kjer se bodo po isti poti vrnili v Koper. Približno ob 11.30 v cilju pred Taverno pričakujejo zmagovalca letošnje prireditve. Start polovičnega maratona bo ob 9. uri pred Taverno v Kopru, udeleženci bodo tekli med Koprom in Izolo in po obeh mestih. Start rekreativnega desetkilometrskega teka okoli Kopra bo pol ure kasneje. Prireditelji v soboto pripravljajo otroške in mladinske teke ter zabavni program zanje. Zagotavljajo, da bodo izpeljali vse napovedane dogodke, od možnih vremenskih nevšečnosti pa so prireditelji v zadnjih urah pred prireditvijo pozorni na morebitne napovedi vetrovnih sunkov, ki bi lahko otežili postavitev in funkcionalnost začasne startno-ciljne konstrukcije.

Zaradi varnosti udeležencev in zmogljivosti prireditve, ki je za organizatorje še obvladljiva, Istrski maraton sprejema omejeno število udeležencev. Zaradi nemotene zagotovitve obljubljene podpore tekmovalcem, so udeležbo v primerjavi s predkoronskimi časi prepolovili, saj si ne želijo, da bi morali določene artikle zavreči, pa tudi razpis maratona je potekal še v času trajanja protiepidemijskih ukrepov. Na 8. Istrskem maratonu bo tako sodelovalo približno 2500 udeležencev, približno 300 jih bo teklo na maratonski razdalji, po 1100 pa na polmaratonu in rekreativnem teku.

Prometne omejitve

Zaradi prireditve in zagotavljanja varnosti nastopajočih bodo v Ankaranu, Izoli, Strunjanu in predvsem Kopru med prireditvenim časom (predvsem v nedeljskih dopoldanskih urah) začasne zapore na nekaterih odsekih cest in spremembe režima na parkiriščih. Organizatorji bodo skušali lokalne prebivalce kar najmanj obremenjevati. Več podatkov je na spletni strani MOK.

Prireditelji si ob vsaki prireditvi še posebej prizadevajo, da bi tekačem in obiskovalcem ponudili nekaj več, nekaj boljšega, da bo prireditev (p)ostala elitna. Predvsem pa izvirna promocija zdravega načina življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju.


Najbolj brano