Evrovizija: polfinale v Trstu in Ljubljani, finale v Turinu

Italijo in Slovenijo bo še pred letom 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica skupaj Evropska prestolnica kulture, že maja povezal prestižen glasbeni dogodek svetovne razsežnosti, saj bo v Trstu in Ljubljani potekal pomemben del 66. tekmovanja za pesem Evrovizije - oba polfinalna izbora, so odločili organizatorji. Finale pa ostaja v Turinu.

Tržaška dvorana Allianz bo gostila prvi polfinalni izbor Evrovizije, 
na katerem bo nastopila tudi slovenska skupina LPS
Tržaška dvorana Allianz bo gostila prvi polfinalni izbor Evrovizije, na katerem bo nastopila tudi slovenska skupina LPS 

TRST, LJUBLJANA > Organizacija letošnjega tekmovanja pripada Italiji oziroma Raiu, potem ko je skupina Måneskin zmagala lani v Rotterdamu s pesmijo Zitti e buoni. Oktobra lani je komisija določila, da bo priljubljeno glasbeno prireditev gostil Turin, ki je premagal konkurenco 16 italijanskih mest, med katerimi je bil tudi Trst. No, zdaj bo Trst res sprejel nekatere izmed najbolj priljubljenih evropskih glasbenikov, Turin bo vsekakor ohranil najpomembnejši trenutek - finale, v igro pa se je vključila tudi Ljubljana.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) in italijanska medijska hiša Rai sta se namreč odločili za spremembo lokacije polfinalnih večerov Evrovizije. Organizatorji bodo z vključitvijo Ljubljane in Trsta poskušali prispevati k deeskalaciji konflikta med nekdanjim vzhodnim in zahodnim blokom. “Preko prireditve in predvsem glasbe želimo pokazati, da je sožitje možno in da se trenja med državami, ki so si nekoč stale na nasprotnih bregovih, lahko umirijo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kako do vstopnic?

Prodajali jih bodo na spletnem portalu Ticketone, prodaja pa še ni stekla, saj čakajo na podatke o dokončnem številu zmogljivosti dvoran. Karte je sicer mogoče vnaprej rezervirati na telefonski številki, ki je na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro: 0039 337 111 8139.

Stališče je torej podobno zamisli goriškega in novogoriškega župana Rodolfa Ziberne in Klemna Miklaviča, ki nameravata ukrajinske in ruske pogajalce pozvati, naj pogajanja za premirje v Ukrajini potekajo v Gorici. Navsezadnje so organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije tako tudi sprejeli poziv tržaškega župana Roberta Dipiazze, ki je ob (tedaj neuspešni) lanski kandidaturi Trsta dejal, da je Trst primeren, saj bo dežela Furlanija - Julijska krajina “v prihodnjih letih postala center kulture in glasbe tudi v vidiku novogoriške in goriške uspešne kandidature za Evropsko prestolnico kulture leta 2025”.

Trst in Ljubljana ob Turinu

Zato so se zdaj odločili, da bo prvo polfinalno tekmovanje oz. prvi predizbor za pesem Evrovizije potekalo v torek, 10. maja, v tržaški dvorani Allianz Dome, drugo polfinalno tekmovanje pa bo na vrsti v četrtek, 12. maja, v ljubljanski Areni Stožice. Gre namreč za največja objekta v FJK in Sloveniji. Tržaška športna palača lahko na tribuni sprejme do 7000 ljudi, s tem da bodo parket namenili stojišču, pa računajo, da bi dvorana lahko sprejela približno 12.000 gledalcev. Arena Stožice ima 12.000 sedišč, s stojišči na parketu pa bo zmogljivost znašala 17.000 mest. Državi sicer še usklajujeta pogoje za vstop v dvorano, ki bodo predvidoma enaki tako v Trstu kot v Ljubljani. Za zdaj kaže, da bo za vstop v dvorano dovolj izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), čeprav naj bi italijansko zdravstveno ministrstvo pritiskalo za strožji pogoj PC. Finale bo v soboto, 14. maja, v športni palači Pala Alpitour v Turinu.

LPS, Achille Lauro, Mahmood in Blanco

Ljubitelji glasbe si bodo torej v Ljubljani lahko v živo ogledali nastop italijanskega glasbenika Achilleja Laura, ki si je polfinale izboril, s tem da je s pesmijo osvojil Festival v San Marinu, na katerem je nastopil, potem ko ni zmagal v Sanremu. Zmagovalca v Sanremu Mahmood in Blanco z uspešnico Brividi pa sta si zagotovila neposredni vstop v finale, tako da jih bo mogoče gledati le v Turinu. V Trstu pa bo nastopila slovenska skupina LPS, potem ko je s skladbo Disko zmagala na letošnji Emi. Ravno član skupine LPS (Last Pizza Slice) se je v videoposnetku veselil novega prizorišča. “Zelo smo veseli, da bo naš nastop bližje Sloveniji, ker nas tako lahko pride podpret več prijateljev in se ob nastopu počutimo bližje domu. Zelo pa se veselimo možnega nastopa v finalu v Turinu,” je dejal Filip Vidušin iz skupine LPS.

Priložnost za turizem

“Prepričani smo, da bo ta premestitev predstavljala ne le znak sožitja za svetovno javnost, temveč bo tudi marketinško in denarno prispevala k novemu zagonu tovrstnih večjih glasbenih dogodkov v Furlaniji - Julijski krajini ter v sosednji Sloveniji. Gre pa za pravo predjed, ki bo tudi odlična priprava na EPK Nova Gorica - Gorica leta 2025,” je izjavil odgovorni za mednarodne stike družbe Rai Raimondo Betacam. “Veseli in počaščeni smo, da so nam zaupali organizacijo drugega polfinalnega večera za pesem Evrovizije, ki bo v Areni Stožice. Celotna ekipa je že v nizkem startu, do dogodka nas vendar ločita le dva meseca, tako da bodo priprave dvorane stekle že v prihodnjem tednu. V Sloveniji na Evrovizijo gledamo kot enkratno priložnost, da ljudje po vsej Evropi spoznajo našo majhno državico in se v prihodnje vrnejo k nam odkrivat številne kulturne in naravne lepote,” pa je komentirala Marjetka Štrosar, odgovorna za organizacijo drugega polfinalnega večera za pesem Evrovizije v Sloveniji.

Prireditve se seveda veselijo tudi gostinci in hotelirji. “Novica je bila pravo presenečenje, ki se ga zelo veselimo. Prejeli smo že prve telefonske klice. Pomisliti je treba, da tako prireditev spremlja od 800 do 1000 novinarjev, nastopa pa 40 pevcev oz. ansamblov, vsak s svojimi sodelavci, kar pomeni, da se premika ogromno število ljudi. Med glavnimi pokrovitelji je tudi portal Booking, s katerim sodelujemo. Takoj so nas zaprosili, da sporočimo razpoložljivost tako za teden pred kot teden po tekmovanju. Tak dogodek prinese ne samo veliko prenočitev, a ugled za mesto, navsezadnje tudi za naš Kras,” je povedal kraški podjetnik, gostinec in hotelir Marko Pahor.


Najbolj brano