Rojčeve “kure” Počivalškovih in Podobnikovih ne motijo

Gibanje Povežimo Slovenijo je med svoje kandidate za poslance uvrstilo tudi Boruta Rojca, sina njihovega podpornika, ilirskobistriškega župana Emila Rojca, ki je med drugim znan tudi po svojem žaljivem in nedostojnem odnosu do novinarjev. Gibanje smo vprašali, kako je to združljivo z vrednotami in načeli, ki jih zagovarjajo, a niso jasno odgovorili. Bolj jasen pa je bil njihov kandidat Borut Rojc. Od očetovega ravnanja se ne distancira, kaj šele da bi ga obsodil.

Borut Rojc (spredaj levo) je bil pred tremi leti v prvih vrstah na 
protestnem shodu proti sprejemno-registracijskemu centru za 
migrante na mejnem prehodu v Jelšanah. Tak center naj bi zdaj 
tukaj vendarle nastal, le da za ukrajinske begunce. 



 Foto: Petra Mezinec
Borut Rojc (spredaj levo) je bil pred tremi leti v prvih vrstah na protestnem shodu proti sprejemno-registracijskemu centru za migrante na mejnem prehodu v Jelšanah. Tak center naj bi zdaj tukaj vendarle nastal, le da za ukrajinske begunce.  Foto: Petra Mezinec

ILIRSKA BISTRICA, LJUBLJANA > Župan Emil Rojc vztrajno zmerja in žali novinarke in uredništvo Primorskih novic, ne odgovarja na novinarska vprašanja, ki so relevantna za javnost, oziroma odgovarja na žaljiv način, preprečeval je celo dostop do spletnih prenosov sej občinskega sveta... “Kure nesnice”, “kurji sindromom”, “kurje središče” in podobno so žalitve, ki jih, tudi javno, namenja našemu uredništvu. Težave pa ima tudi s komunikacijo in sodelovanjem z opozicijo in civilno družbo, po naših informacijah vrši tudi pritisk na javne zavode v občinski lasti in njihove zaposlene ter druga društva in organizacije, ki so odvisne od občinskega denarja.

Prav žaljiva, šovinistična in nedostojna komunikacija z novinarkami Primorskih novic je bila tudi povod za lansko izključitev Emila Rojca iz stranke SD.

Borut Rojc

kandidat Povežimo Slovenijo za poslanca

“Od dejanj mojega očeta se ne bom distanciral! Podpiram vse, kar je naredil.”

Tako visokih meril pa očitno nimajo pri Povežimo Slovenijo oziroma stranki Konkretno, kjer je županov sin in občinski svetnik Borut Rojc po izstopu iz SD našel novo politično zatočišče, Emil Rojc pa je postal velik podpornik gibanja, ker da, čeprav je “po prepričanju levičar”, podpira preseganje političnih delitev na leve in desne.

Gibanje Povežimo Slovenijo je nato Boruta Rojca, ki je bil pred štirimi leti v Ilirski Bistrici kandidat SD, tudi uvrstilo na svojo kandidatno listo za državnozborske volitve in s tem presenetilo marsikaterega poznavalca lokalnih razmer in tukajšnje ravni politične kulture.

Branijo se, da z županom Rojcem ne sodelujejo

Gibanje Povežimo Slovenijo smo zato vprašali, kako so vrednote in načela povezovalnosti, spoštljivega sodelovanja, neizključevalnosti, kulture dialoga, za katere naj bi se zavzemali, združljive z žaljenjem in diskreditiranjem novinarjev.

Vprašanja so jih očitno spravila v neprijeten položaj, saj so za odgovor potrebovali kar 14 dni. Odgovorili so zelo skopo. “V gibanju Povežimo Slovenijo ne sodelujemo z Listo Emila Rojca. Poleg tega g. Emil Rojc ni član nobene izmed sodelujočih strank v gibanju,” so poudarili. Glede Rojčevega odnosa s Primorskimi novicami pa zapisali, da z njim niso seznanjeni, pa čeprav so že lani županov neprimeren odnos do novinarjev javno ostro obsodili v Društvu novinarjev Slovenije. Strokovnjakinja za komuniciranje dr. Sandra Bašič Hrvatin pa je tedaj ocenila, da javni funkcionarji, ki na medije gledajo kot na sovražnike ali pa na njihova vprašanja odgovarjajo, kot da gre za nepotrebno vtikanje javnosti v njihovo delo, jasno kažejo svoj zaničevalni odnos do demokracije.

Če v gibanju zase torej trdijo, da ne sodelujejo s Povezovalno listo Emila Rojca, pa čeprav imajo med svojimi kandidati člana prav te liste, pa tega ni mogoče trditi za Emila Rojca, ki na socialnih omrežjih objavlja in deli številna sporočila podpore gibanju. Gibanje je njegov zapis podpore objavilo celo na svoji Facebook strani, vključno s svojim logotipom. Emil Rojc pa je sodeloval tudi na srečanju gibanja v Ilirski Bistrici.

Sin Rojc se od dejanj očeta Rojca ne distancira

Na vprašanje, zakaj so se odločili za Boruta Rojca kot svojega kandidata, v gibanju niso odgovorili. Prav tako je brez odgovora ostalo vprašanje, kako zagovarjajo odločitev, da so ga na svojo listo uvrstili kljub temu, da se od spornega očetovega ravnanja ne distancira.

Je pa Borut Rojc nekaj dni zatem, ko smo na Povežimo Slovenijo, naslovili zgornja vprašanja, na svoji Facebook strani zapisal: “Od dejanj mojega očeta se ne bom distanciral! Podpiram vse, kar je naredil. Mi bo to škodilo v volilni kampanji? Ne vem. Vem pa nekaj. Tisti, ki je pripravljen prepustiti svojo družino hijenam samo zato, da pride do funkcije, te funkcije ni vreden.”


Najbolj brano