Ajdovski Pipistrel v roke ameriške družbe Textron

Ajdovski Pipistrel bo dobil novega lastnika. Družba Textron Inc s hišnimi letalskimi znamkami Cessna, Beechcraft in Bell je včeraj objavila podpis dogovora o nakupu slovenskega proizvajalca lahkih električnih letal. Ohranili bodo Pipistrelovo blagovno znamko, sedež ter proizvodnjo v Sloveniji in Italiji.

Posel med lastniki Pipistrela in ameriškim Textronom naj bi zaključili še pred poletjem.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Posel med lastniki Pipistrela in ameriškim Textronom naj bi zaključili še pred poletjem.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

AJDOVŠČINA, PROVIDENCE > Pipistrelov ustanovitelj in izvršni direktor Ivo Boscarol ostaja manjšinski lastnik podjetja in bo še dve leti kot zaslužni predsednik nadaljeval s svetovanjem in usmerjanjem produktnih načrtov ter strategije podjetja.

Boscarol se veseli novih projektov

“Pod mojim več kot 30-letnim vodstvom je Pipistrelova ekipa dosegla edinstven vodilni položaj na področju osebnega, cenovno dostopnega, okolju prijaznega in električnega letalstva. Trend in temelji za prihodnje projekte so jasno postavljeni,” je dejal Boscarol. Ocenil je še, da bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni. Skupaj s Textronom so, je še poudaril Boscarol, usmerjeni v rast: “Veselimo se najave novih in vznemirljivih izdelkov in projektov. Veseli me, da bom lahko tudi v prihodnje priča uresničevanju svoje vizije in da bom v podjetju aktivno udeležen še vnaprej.” Kupec in prodajalec kupnine ne razkrivata, po poročanju Dela pa naj bi šlo za približno 218 milijonov evrov.

Ivo Boscarol

ustanovitelj in izvršni direktor Pipistrela

“Za zagotovitev doseganja Pipistrelovih ambicioznih ciljev ter za nadaljevanje naše zgodbe o uspehu bo združitev Textrona in Pipistrela omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni.”

Vstop Textrona v lastništvo družb Pipistrel, Pipistrel Vertical Solutions in Pipistrel Italia naj bi bil zaključen v drugem četrtletju letošnjega leta. Zatem Textron načrtuje ustanovitev novega poslovnega segmenta, Textron eAviation, osredotočenega na razvoj trajnostnega letalstva, katerega del bo postal Pipistrel.

Ohranili bodo znamko, sedež ter proizvodnjo v Sloveniji in Italiji

“Družba Pipistrel postavlja podjetje Textron v edinstveno močen položaj za razvoj novih tehnologij za trg trajnostnega letalstva ter za razvoj raznovrstnih letal, ki bodo izpolnjevala širok nabor potreb naših strank,” je povedal predsednik in izvršni direktor Textrona Scott Donnelly in dodal, da se Textron zavezuje k ohranitvi Pipistrelove blagovne znamke, sedeža družbe, razvoja in raziskav ter proizvodnih zmogljivosti v Sloveniji in Italiji. Dodatno bodo vlagali v razvoj in proizvodnjo prihodnjih izdelkov družbe Pipistrel.

Pipistrel je imel leta 2020 nekaj manj kot sto zaposlenih, ustvaril pa je 21,5 milijona evrov prihodkov. Podjetje je poslovalo tudi z dobičkom. Za Boscarola velja, da sodi med najbogatejše Slovence, že vrsto let se uvršča na Managerjevo lestvico najbogatejših Slovencev. Lani so njegovo premoženje ocenili na 66,3 milijona evrov, kar ga uvršča na 26. mesto.


Najbolj brano