Ajdovščina je najbolj prodorna slovenska občina

Nagrado zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino je letos prejela Občina Ajdovščina, v kategoriji majhnih občin pa Solčava. Priznanje občina zdravja, ki ga je na današnjem sklepnem dogodku konference Zlati kamen 2022 v Ljubljani podelil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je dobila Občina Logatec.

Ajdovščina si je prislužila naziv najbolj prodorne občine, ker je 
prva sistematično uvrstila mlade v jedro razvojne strategije in 
uvedla participativni proračun, v njej je zaživela ena prvih 
energetsko povsem samooskrbnih skupnosti pri nas. Foto: Občina Ajdovščina
Ajdovščina si je prislužila naziv najbolj prodorne občine, ker je prva sistematično uvrstila mlade v jedro razvojne strategije in uvedla participativni proračun, v njej je zaživela ena prvih energetsko povsem samooskrbnih skupnosti pri nas. Foto: Občina Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika so omenjene občine lahko zgled ostalim. “To razumem kot napor vodstev občin za dvig kakovosti življenja občank in občanov ter za krepitev učinkovitosti lokalne samouprave,” je dejal na podelitvi.

Veseli ga, da občine ostajajo zavezane razvoju kljub težavnim okoliščinam, ob tem pa je dodal, da se tudi država zaveda svoje vloge. “Finančna podstat je zelo visoko, če ne najvišje, na lestvici pogojev za uspešno delovanje občin. Zadnji dogovori o višini povprečnine med državo, vlado in reprezentativnimi združenji občin prinašajo zadnja tri leta višjo povprečnino in pomenijo dodatna sredstva, ki jih občine lahko namenijo za financiranje razvojnih nalog,” je povedal minister.

V letošnjem izboru Zlati kamen, katerega organizatorja sta podjetji Planet GV in SBR, so ocenjevali razvoj občin med letoma 2018 in 2022. Poleg splošnega razvoja so posebej skrbno spremljali trajnostno usmerjenost občine in vključevanje prebivalcev v odločanje. Pri oceni razvoja so podobno kot leta 2018 ocenjevali tudi raven, do katere so župani in občinski sveti v času mandata izpolnjevali svoje obljube.

Regijske zmagovalke in prejemnice priznanj za razvojno najbolj prodorne občine so Občina Ajdovščina v Zahodni Sloveniji, Občina Medvode v Osrednji in Jugovzhodni Sloveniji z Notranjsko, Občina Solčava v regiji Od Koroške do Posavja ter Občina Dobrovnik v Vzhodni Sloveniji.

Velika nagrada Ajdovščini - Beočanin: “Smo v odlični kondiciji”

Veliko nagrado zlati kamen 2022 je prejela Občina Ajdovščina. Kot izhaja iz obrazložitve, je prva sistematično uvrstila mlade v jedro razvojne strategije in uvedla participativni proračun, v njej je zaživela ena prvih energetsko povsem samooskrbnih skupnosti pri nas. “V kratkem času, v osmih letih, so v kraju naredili popoln razvojni preobrat, prej problematični trg dela je zdaj med najbolj razvitimi in najbolj dinamičnimi pri nas. Dopolnjuje jih pregled projektov, ki kaže na usmerjenost v celovit in trajnostno obarvan razvoj,” je zapisal strokovni svet.

Župan Tadej Beočanin je ob prejemu nagrade povedal, da je ključna usmeritev njihovega dela kakovost življenja vseh prebivalcev občine. “Smo v odlični kondiciji, ki jo nameravamo v prihodnje ohranjati in skrbeti za to, da bodo ljudje v naši občini ne samo ostajali, ampak vanjo tudi prihajali,” je dejal.


Najbolj brano