Podskala bo ena najlepših turističnih točk v Sloveniji

Urejena Podskala bo ena najlepših turističnih točk v Sloveniji, je prepričan župan Goran Kodelja, ki se nadeja, da bodo prenovo gostinskega lokala začeli aprila in zaključili poleti. Prenova paviljona in jamskega prostora ter okolice bo stala 650.000 evrov, približno 300.000 več, kot so sprva predvideli.

Zasnova paviljona, ki so jo pripravili v biroju  Kreadom, se zliva s 
prostorom in zgleduje po nekdanjem paviljonu.
Zasnova paviljona, ki so jo pripravili v biroju Kreadom, se zliva s prostorom in zgleduje po nekdanjem paviljonu.  

VIPAVA > Medtem ko dela v strugi reke Vipave trenutno mirujejo zaradi zahtev Zavoda za varstvo narave Slovenije, ob rečni promenadi urejajo brežino s tribunami, v pomladne mesece pa se zamika načrtovana prenova gostinskega lokala v Podskali. Dela so se zamaknila, saj je župan Goran Kodelja lani ob predstavitvi projektantske ocene naložbe presodil, da je 350.000 evrov “za prenovo enega majhnega gostinskega lokala noro visoka cena.” Občina je zato naročila nov projekt. Ta je zdaj nared, župan pa je s sodelavci iz občinske uprave vipavskim svetnikom na četrtkovi seji predstavil nova izhodišča.

Spoštovanje do prostora in tradicije

Kot je pojasnil svetovalec za okolje in prostor Luka Lango, so k načrtovanju prenove lokala pristopili racionalno, da bi s čim manjšimi stroški prišli do kakovostne rešitve. “Naše izhodišče je bil spoštljiv odnos do prostora. Primarno smo hoteli gostincu zagotoviti čim boljše razmere za delo, kar pomeni veliko in univerzalno kuhinjo ter skladišče, ki ga doslej ni bilo,” je pojasnil Lango.

650.000

evrov bo predvidoma stala prenova lokala v Podskali

Idejno zasnovo za prenovo Podskale so izdelali v novogoriškem arhitekturnem biroju Kreadom, kjer so izvedbo projekta razdelili v dve fazi. “Prva faza je sprednji paviljon, kjer gre za leseno konstrukcijo in velike steklene površine. Gre za nekakšen hommage nekdanjemu paviljonu, ki so ga krasile arkade. Druga faza zajema prenovo podzemne jame z restavracijo, skladiščem in sanitarijami, ureditev terase na paviljonu in okolice paviljona. Za dostop se bo prenovilo obstoječo brv, saj za brv v baročni osi na sredini jezu nismo dobili dovoljenja,” je še pojasnil Lango.

Prenova gostinskega lokala v Podskali z restavracijo v podzemni jami in ureditvijo okolice bo po zbranih ponudbah stala dobrega pol milijona evrov. (Foto: Leo Caharija)

Občina za posege še nima gradbenega dovoljenja, trenutno po besedah župana pridobivajo soglasja pristojnih služb. “Če bi vse steklo, bi aprila začeli graditi. Po ocenah izvajalcev je prenovo mogoče zaključiti v treh mesecih, se pravi, da bi v drugi polovici poletja ta lokal že deloval,” je optimističen vipavski župan.

Kot je slišati, pogovori s potencialnimi najemniki lokala, šlo naj bi za zveneča gostinska imena, že potekajo, župan pa je prepričan, da bo urejena Podskala ena najlepših turističnih točk, ne le v Vipavski dolini, ampak v celi Sloveniji.

Potreben je rebalans proračuna

A za uresničitev projekta manjka še denar. V občinskem proračunu je trenutno zanj predvidenih 350.000 evrov, najcenejša ponudba, ki jo je občina dobila na javnem naročilu za izbiro izvajalca, pa je bila 650.000 evrov. Občutna razlika je zlasti na račun zahtevnih posegov v jami, po županovih besedah pa odseva tudi trenutne razmere v gradbeništvu.

Župan je na četrtkovi seji napovedal pripravo rebalansa, svetnikom pa dal možnost, da se izjasnijo, ali so bolj naklonjeni fazni izvedbi ali izvedbi v enem zamahu. V prvem primeru bi morali letos v proračunu zagotoviti še 100.000 evrov, v drugem pa 300.000 evrov. Svetniki na predstavljene podrobnosti niso imeli pripomb, načelno tudi ne nasprotujejo županovi želji, da bi prenovo izpeljali v enem koraku.


Najbolj brano