Zelenski: Rusija napada vojaško infrastrukturo in obmejno stražo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za celo državo razglasil vojno stanje. Iz več krajev po Ukrajini medtem še naprej poročajo o eksplozijah, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa govori o obsežni invaziji na Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Foto: Thierry Monasse
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Foto: Thierry Monasse

KIJEV > Volodimir Zelenski je v nagovoru na facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na "odpor proti agresorski državi" in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

"Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo," je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj "takoj" uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

V Kijevu, Mariupolu in na vzhodu Ukrajine slišati eksplozije

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice.

Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

EU obsoja rusko invazijo na Ukrajino

Evropska unija in več evropskih držav je danes obsodilo rusko invazijo na Ukrajino. Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta na Twitterju zapisala, da bo Kremelj odgovarjal za svoja dejanja.

"Ostro obsojamo ruski neupravičen napad na Ukrajino," sta na Twitterju zapisala von der Leynova in Michel. Dodala sta, da so "naše misli" z Ukrajino in nedolžnimi ženskami, moškimi in otroki, ki se bojijo za svoje življenje.

"Kremelj bo odgovarjal," sta še poudarila. Enak zapis je objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je dodal, da je že govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V pogovoru je obsodil invazijo in izrazil solidarnost z Ukrajino. Napovedal je srečanji Evropskega sveta in voditeljev skupine G7. Govorili bodo o nadaljnjih korakih proti ruskim nezakonitim dejanjem in v podporo Ukrajine.

"Predsednika Putina pozivam, naj takoj konča to vojno," je na Twitterju še zapisal Michel.

EU je sicer v sredo sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

Odzval se je tudi Soltenberg

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obsodil ruski "lahkomiseln in neizzvan napad" na Ukrajino. Opozoril je, da bo ogrozil številna življenja. Zaradi napada se bodo na izrednem zasedanju dopoldne v Bruslju sestali veleposlaniki 30 članic zavezništva, Stoltenberg pa bo imel novinarsko konferenco okoli 12.30, so sporočili iz Nata.

Kijev: Ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Iz Kijeva so sporočili še, da so sestrelili pet ruskih letal in en helikopter. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za "koalicijo proti Putinu".

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da so sestreli pet ruskih letal in helikopter.

Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

"Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

Zelenski je medtem govoril že z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. "Gradimo koalicijo proti Putinu," je zapisal na Twitterju. "Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir," je zapisal na Twitterju po pogovorih.

Janša ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je danes tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini.

"Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994," pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine.

Premier Janša se je s tem odzval na obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes začela Rusija.

Premier naj bi se po napovedih danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU glede ukrajinske krize zaradi zaostrovanja varnostnih razmer, ni pa še jasno, ali bo nato odpotoval na delovni obisk v Ukrajino, kot je bilo predvideno.

Slovenija je odločno nasprotovanje ruskim potezam izrazila že v minulih dneh, potem ko je Moskva v ponedeljek priznala neodvisnost samooklicanih separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk. V sredo je zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani Timurja Ejvazova. Izrazili so mu odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju Donecka in Luganska. Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.

Nemčija obsoja rusko invazijo na Ukrajino, Moskvo opozarja na posledice

Nemčija je obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes sprožila Rusija, obsodila kot "dan sramote". Moskvo je opozorila na hude politične in gospodarske posledice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemški kancler Olaf Scholz je invazijo označil za "očitno kršitev" mednarodnega prava in "brezvestno dejanje predsednika Vladimirja Putina," ki jo Nemčija najmočneje obsoja. "Izražamo solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci," je še zapisal v izjavi. Moskvo je pozval, naj takoj konča vojaško operacijo.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je izpostavila, da svet ne bo pozabil tega sramotnega dneva. "Odzvali se bomo skupaj z našimi partnerji," je poudarila v izjavi. Danes zjutraj je že sklicala sestanek vladne krizne skupine.

Scholz se je že pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil polno solidarnost Nemčije, so tvitnili iz vlade.

Minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck pa je opozoril, da bo imel ruski napad hude politične in gospodarske posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna separatistični ukrajinski regiji Doneck in Lugansk se je Nemčija v torek že odzvala z zamrznitvijo ruskega plinovoda Severni tok 2.

Peking pozorno spremlja dogajanje

"Kitajska pozorno spremlja najnovejše razmere in obe strani poziva, naj ohranita zadržanost in preprečita, da bi razmere ušle izpod nadzora," je na rednem novinarskem brifingu dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Johnson Rusiji napoveduje sankcije brez primere

Britanski premier Boris Johnson je danes sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin diktator, ki ga zaradi vdora v Ukrajino čakajo obsežne sankcije brez primere. "Ne moremo in ne bomo gledali stran," je poudaril.

Ukrajina je lahko prepričana o nadaljnji podpori Združenega kraljestva, saj so se naši najhujši strahovi uresničili in vsa naša opozorila so se izkazala za tragično točna, je dejal predsednik britanske vlade.

Pred izrednim virtualnim srečanjem voditeljev skupine G7 je Johnson dejal, da se bo Zahod dogovoril o obsežnem svežnju gospodarskih sankcij, ki bodo pravočasno ohromile rusko gospodarstvo. "Zato moramo tudi skupaj odpraviti odvisnost od ruske nafte in plina, zaradi katere je Putin predolgo obvladoval zahodno politiko," je dodal.

Johnson je bil po poročanju medijev nenavadno neposreden pri poudarjanju Putinove osebne vloge pri sprožitvi vojne v Evropi. "Diplomatsko, politično, gospodarsko in na koncu tudi vojaško se mora ta ogaben in barbarski podvig Vladimirja Putina končati neuspešno," je dodal.

Macron obsodil odločitev Moskve za vojno proti Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil minule tedne izredno dejaven v poskusu mirne rešitve ukrajinske krize, je ostro obsodil današnji obsežen napad Rusije na Ukrajino. Ukrajini je zagotovil, da si Francija z zaveznicami in partnerji prizadeva za končanje konflikta.

"Rusija mora takoj končati svoje vojaške operacije," je zapisal Macron na Twitterju in ocenil, da se je Rusija odločila za vojno proti Ukrajini. Ukrajini je izrazil solidarnost in podporo ukrajinskemu narodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru iskanja diplomatske rešitve se je Macron te dni večkrat pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, nazadnje minuli konec tedna. Od ponedeljka, ko je Putin priznal ukrajinski separatistični regiji Doneck in Lugansk, pa nista govorila.

Zaradi razvoja dogodkov je Macron v predsedniški palači sklical svet za obrambo in nacionalno varnost, v katerem so ključni ministri, so sporočili iz Elizejske palače. Macron se je pred tem danes pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim. Ta ga je v pogovoru po mobilnem telefonu "prosil za več intervencij v podporo Ukrajini" in Evropejce pozval k enotnosti. Macron mu je zagotovil vso podporo in solidarnost Francije.

Macron se je pogovarjal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Tudi Pahor ostro čez rusko odločitev

Predsednik republike Borut Pahor se je danes odzval na ruski napad na Ukrajino in ga najostreje obsodil. Številne evropske države so prav tako že obsodile ruski napad na Ukrajino. Pahor obsodi ruski napad na Ukrajino. "Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in načela Združenih narodov o mirnem reševanju sporov," je predsednik republike zapisal na Twitterju in hkrati izrazil solidarnost z državljani Ukrajine.


Najbolj brano