Medalje za ponos in razmislek

Zimske olimpijske igre v Pekingu so že v zgodovini. V še kakšno leto najbolj obljudeni deželi na svetu so organizacijsko uspešno ukrotili vse mehurčke in dobra dva tedna potrjevali, kako je svetovna velesila na poti napredka presegla tudi marsikatere stereotipe. Kitajska je nedvomno velesila tudi v zimskih športih, ob olimpijskih odličjih pa je za pogled naprej še bolj prepričljivih četrt milijarde njenih državljanov, ki se vsako leto nekam odpravijo na zimske počitnice in tako odkrito izzivajo razvoj športa in z njim povezane opreme.

Če Kitajci statistično enostavno morajo biti povsod v vrhu, to seveda ni samoumevno za manjše dežele, med katerimi presenetljivo visoko kotira tudi Slovenija. Po osvojenih medaljah, kjer je “olimpijski naslov” odnesla Norveška pred Nemčijo in Kitajsko, je Slovenija na spoštljivem 15. mestu. Iz Pekinga so slovenski skakalci, deskarja in alpski smučar domov prinesli sedem kolajn, ki so v minulih dneh navduševale Slovence. Olimpijske igre so v seštevkih stotink in centimetrov spet poskrbele za solze sreče in razočaranja, vrhunski šport pa je znova potrdil, da kot spektakel navdušuje. A prinaša tudi utemeljene skrbi, ker enostavno ni zdrav. In igre so odkrito odprle pereče vprašanje o prezgodnjih nastopih mladoletnikov v elitni konkurenci, kar večinoma ne prispeva k želenemu mirnemu in srečnemu otroštvu.

Z nordijskim centrom v Planici vred domala po vsej Sloveniji stoji približno 80 skakalnic različnih velikosti, ki zagotavljajo, da lahko v klubih delajo dobro.

Nastopi v Pekingu so potrdili, da smučanje v Sloveniji ostaja nacionalni šport, ki ga poganja bogata zgodovina. Olimpijske medalje odločno prispevajo k popularizaciji športa med mladimi, ki so ključni za ambicioznejše načrte. Vse slovenske kolajne iz Pekinga so iz športov pod okriljem krovne smučarske zveze. Letošnji hit so skakalke in skakalci, a sploh ne naključno. Z nordijskim centrom v Planici vred domala po vsej Sloveniji stoji približno 80 skakalnic različnih velikosti, ki zagotavljajo, da lahko v klubih delajo dobro. Ob tem so najboljšim mladim skakalcem sistemsko zagotovili srednješolsko izobraževanje in vadbo pod nadzorom. Biatlon in smučarski tek imata objekte na Pokljuki, a ti vendarle navdušujejo bolj ozko bazo športnikov. Alpski smučarji in deskarji v Sloveniji nimajo lastnega poligona, na smučiščih pa se morajo prilagajati turističnim obiskovalcem. Posamezniki se pri strategiji odločajo tudi za delovanje v individualnih ekipah, kar je lahko ena od poti do športnih vrhuncev.

Po dve zlati in bronasti ter tri srebrne kolajne iz Pekinga navdajajo s ponosom in novimi obvezami. Čez leto dni bo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju gostila Planica in tisoči Slovencev bodo tudi doma pričakovali kolajne.


Preberite še


Najbolj brano