Rusija objavila konec vojaških vaj na polotoku Krim

Rusija je danes sporočila, da so se končale vojaške vaje na polotoku Krim in da se vojaki vračajo v svoje vojašnice. Moskva je to sporočila dan po tem, ko je objavila prvi umik ruskih vojakov z ukrajinskih meja.

Rusija je danes naznanila, da so se končale vojaške vaje na 
polotoku Krim. Foto: STA
Rusija je danes naznanila, da so se končale vojaške vaje na polotoku Krim. Foto: STA

MOSKVA > "Enote južnega vojaškega okrožja, ki so zaključile sodelovanje na taktičnih vajah, se selijo na svoje stalne razporeditve," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Na ruski televizije so pri tem pokazali posnetke vojaških enot, kako prečkajo most, ki povezuje polotok Krim, ki si ga je Rusija od Ukrajine priključila leta 2014, s celino.

Še vedno ni dokazov o umikanju ruskih sil ob in v Ukrajini, je dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg ob začetku zasedanja obrambnih ministrov zavezništva v Bruslju v odziv na ruske navedbe o umikanju vojakov. Obenem je ponovil, da obstaja razlog za previden optimizem, ker da so v Moskvi pripravljeni dati priložnost diplomaciji. "Če bodo res začeli umikati sile, bomo to pozdravili. A tega še nismo videli," je dejal Stoltenberg. Na terenu se razmere še ne umirjajo. Rusija še naprej kopiči sile ob in v Ukrajini, še vedno ima vse pripravljeno za takojšen napad na državo. Nato je pripravljen na najhujše, je povzel znana stališča. Razni posnetki o umikanju sil, ki krožijo, po njegovih besedah ne potrjujejo, da gre dejansko za umik. Rusija namreč vseskozi premika sile sem in tja, pri čemer pušča opremo na terenu. Prava deeskalacija bi pomenila bistven umik vojakov in opreme, pojasnjuje generalni sekretar.

V Moskvi so še sporočili, da tanki, pehotna vozila in topništvo zapuščajo polotok Krim po železnici.

Do današnjega sporočila ruskega obrambnega ministrstva prihaja dan po tem, ko je Moskva sporočila, da umika nekaj vojakov, ki so bili razporejeni na meji z Ukrajino.

Rusija v teh dneh sodeluje tudi na skupnih vojaških vajah z Belorusijo. Beloruski zunanji minister Vladimir Makej je danes zatrdil, da po zaključku teh vaj, napovedanem za 20. februar, v državi ne bo ostal noben ruski vojak.

"Po vajah z Rusijo na ozemlju Belorusije ne bo ostal noben (ruski) vojak ali enota vojaške opreme," je dejal Makej na novinarski konferenci v beloruskem glavne mestu Minsk. Dodal je, da sta to v preteklosti že dala jasno vedeti tudi belorusko obrambno ministrstvo in predsednik države Aleksander Lukašenko.

"Niti Moskva in ne Minsk ter Kijev si ne želijo vojne, je dodal

Ukrajinski obrambno ministrstvo je ob tem danes sporočilo, da je ukrajinski vojaški ataše dan prej obiskal vojaške vaje v Belorusiji in da se bo beloruski ataše danes udeležil vaj, ki potekajo na zahodu Ukrajine.

ZDA so v minulih dneh svarile, da je ruska invazija na Ukrajino možna še pred koncem zimskih olimpijskih iger na Kitajskem 20. februarja. Po poročanju medijev so ameriške obveščevalne službe omenjale prav 16. februar kot možen datum za rusko vojaško akcijo.

Predsednik ZDA Joe Biden je v torek opozoril, da še naprej ostaja velika možnost za napad Moskve na Ukrajino. Dodal je, da morajo Washington in njegovi zavezniki šele potrditi ruske navedbe o začetku umika več deset tisoč vojakov, ki naj bi jih Moskva zbrala ob ukrajinski meji.

''Vojne v Evropi se redko začnejo v sredo''

Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov je danes zavrnil svarila ZDA pred morebitnim ruskim napadom na Ukrajino.

"Kar zadeva Rusijo, vam lahko zagotovim, da to sredo ne bo nobenega napada. Ne bo eskalacije niti v prihajajočem tednu, niti v tednu po tem, niti v prihodnjem mesecu," je dejal Čižov za današnjo izdajo nemškega dnevnika Die Welt.

"Vojne v Evropi se redko začnejo v sredo," je dodal. Veleposlanik je tudi znova pozval Zahod, naj resno jemlje varnostne pomisleke Rusije.

"Ko bodo naši partnerji končno prisluhnili našim upravičenim pomislekom, bo kmalu sledila umiritev razmer. To bi bilo v interesu vseh Evropejcev od Lizbone do Vladivostoka, pa tudi vseh drugih narodov na svetu," je dejal ruski veleposlanik po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Ljubljani bo odmevala ukrajinska himna

V Ukrajini so sicer v luči svaril pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino današnji dan razglasil za dan enotnosti. Ukrajinci naj bi tako ob 10. uri po lokalnem času dvignili zastave po vsej državi in zapeli himno.

To so na Twitterju napovedali tudi na ukrajinskem veleposlaništvu v Sloveniji. Kot so objavili, bodo v bližini stavbe veleposlaništva v Ljubljani ob 10.00 uri slovesno dvignili ukrajinsko zastavo in izvedli ukrajinsko himno.


Najbolj brano