Volčja Draga: Ponoči in ob vikendih čudni tovornjaki dovažajo smeti iz Italije

Stanovalci, ki živijo v bližini podjetja v stečaju Martex, so pristojne obvestili, da se tam ponoči in ob koncih tedna dodaja nekaj čudnega. Ogled območja je razkril sum, da nekdo tu skladišči velike količine prepovedanih odpadkov. Okoljski inšpektorji so potrdili, da je v vrečah mešanica plastike in gume, pomešana s koščki kovin. Ker gre za hitro vnetljive snovi, se lahko zgodi okoljska katastrofa. V občini Renče-Vogrsko so zaskrbljeni.

Vreče, ki jih dovažajo tovornjaki z nenavadnimi registrskimi 
tablicami ob še bolj nenavadnih urah, ležijo med lužami in 
rjavečimi stroji. Foto: Leo Caharija
Vreče, ki jih dovažajo tovornjaki z nenavadnimi registrskimi tablicami ob še bolj nenavadnih urah, ležijo med lužami in rjavečimi stroji. Foto: Leo Caharija

VOLČJA DRAGA > “Krajani so nas obvestili, da na območje podjetja v stečaju Martex čez vikend in ponoči vozijo čudni tovornjaki in da prevažajo smeti. S civilno zaščito in policijo smo se odpravili na ogled tega območja. Tam so velike vreče plastičnega granulata. Nestrokovno smo ocenili, da gre za mešane, mlete in posušene komunalne odpadke, ki naj bi jih v sežigalnicah ali cementarnah uporabljali kot energent. Tega pa je ogromno,” razlaga župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Glede na to, da tamkajšnje skladišče ni primerno zaščiteno proti požaru in so na strehi številni sončni paneli, so pripravili zapisnik opažanj in ga predali inšpektoratu za okolje, da preveri, kaj se na tem območju dogaja. “In da tudi pri stečajnem upravitelju preverijo, kaj tam sploh delajo,” pristavlja župan.

Ob ogledu so pripadniki civilne zaščite na tleh opazili tudi železen zabojnik z neznano tekočino mavrične barve, ki je brez vira toplote brbotala oziroma vrela.

Seveda obstaja strah pred okoljsko katastrofo, saj je material vnetljiv. “Če pride do požara, ne bo to pomena le za našo občino, ampak za celotno Goriško,” pravi župan. Prav je, da se razčisti, kaj se tam dogaja, občina se čuti tudi odgovorna, da opozarja na morebitne okolju nevarne dejavnosti, še dodaja.

Območje je tudi nezavarovano

“Ob ogledu so bila glavna vstopna vrata na območje firme odprta, nikjer pa ni bilo nobene osebe. Celotno območje firme je bilo takrat zapuščeno,” razlaga poveljnik občinske civilne zaščite Milivoj Perkon. Pred vhodom v skladišče, ki je umaknjeno od pogledov in proti zahodu odprto, so na tleh opazili tudi železen zabojnik z neznano tekočino mavrične barve, ki je brez vira toplote brbotala oziroma vrela.

Tarik Žigon

župan občine Renče-Vogrsko

“Mrežna ograja je na daljšem delu odstranjena, na nekaterih delih pa pretrgana, tako da je prost dostop do vnetljivih odpadkov. To pomeni, da lahko tja pride kdorkoli in povzroči požar neslutenih razsežnosti.”

Kot pravi Perkon, so še opazili, da južni del območja podjetja v stečaju Martex ni zavarovan. “Mrežna ograja je na daljšem delu odstranjena, na nekaterih delih pa pretrgana, tako da je prost dostop do vnetljivih odpadkov. To pomeni, da lahko tja pride kdorkoli in povzroči požar neslutenih razsežnosti,” opozarja in dodaja, da so v naslednjih dneh spremljali dogajanje oziroma beležili prihode in odhode vozil na tem območju.

Odpadke kupujejo v Italiji

Ko smo si sinoči ogledali in fotografirali skladišče, je bilo že na prvi pogled jasno dvoje: da je vreč odpadkov na tisoče. Ter da so nekatere tam že zelo dolgo, saj jih prerašča robida.

Na stotine vreč leži po tovarniškem dvorišču, nekatere prerašča robida. V vrečah, je ugotovila inšpekcija, je mešanica plastike in gume s kovinskimi delci. (foto: Leo Caharija)

Zgodba se torej vleče že dolgo. Inšpekcija za okolje in naravo inšpektorata za okolje in prostor je v letu 2020 na podlagi informacije o skladiščenju večje količine odpadkov na območju cone Martex v Volčji Dragi, uvedla inšpekcijski postopek. Ugotovljeno je bilo, da je družba ISBERG najemnik dela prostora družbe Martex v stečaju v Volčji Dragi, v katerem je skladiščenih okoli 2.500 ton mešanice plastike in gume, pomešane z drobci kovin v jumbo vrečah.

“Iz dostopne dokumentacije je bilo razvidno, da je družba ISBERG prevzela material v Italiji in da je namenjen prevzemnikom iz Srbije. Glede na videz materiala, način skladiščenja, embaliranja in manjkajočo označitev vreč, izjave zaslišanih in manjkajoče dokumentacije, se zadevni material obravnava kot odpadek, pošiljke odpadkov pa za nezakonite pošiljke odpadkov,” razlagajo na inšpektoratu za okolje in prostor.

“O ugotovljenih nezakonitih pošiljkah odpadkov sta bila obveščena pristojni organ države odpreme - Italije in pristojni organ ciljne države - Srbije, vendar v postopku ni bilo mogoče zagotoviti vračanja odpadkov v državo odpreme (Italijo),” še pojasnjujejo.

Podjetje ISBERG je imelo za obdelavo odpadkov okoljevarstveno dovoljenje. Poleg skladišča v Volčji Dragi naj bi imeli tudi obrat za predelavo odpadkov na območju nekdanjega ABK v Šempetru pri Gorici. “Na podlagi ugotovljenih nepravilnosti je bilo družbi ISBERG z odločbo odrejeno, da mora zagotoviti obdelavo odpadkov, ki jih skladišči v vrečah v Volčji Dragi ter da mora ministrstvo obvestiti o prenehanju obratovanja naprave za predelavo odpadkov, v skladišču kompleksa ABK v Šempetru pri Gorici,” dodajajo inšpektoratu. Ker tega podjetje ni storilo, so inšpektorji predlagali, da se podjetje izbriše iz evidence obdelovalcev odpadkov. Obvestili so tudi policijo in tožilstvo ter naznanili “sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov.”

Kdo so “padli borci”

Vprašanje je, koga bo sodišče sploh lahko preganjalo, komu lahko inšpekcija sploh vroča odločbe in kdo bo, ko se bo to končno zgodilo, plačal za odvoz vreč plastike in korit brbotajoče tekočine.

Odpadki ležijo pod metri in metri razbite, verjetno nedelujoče fotovoltaike - popolna kombinacija za požar, opozarjajo na občini.

Podjetje ISBERG je v tem trenutku davčni dolžnik. Nekaj let so imeli spodobne prihodke, ampak od leta 2020 ne oddajajo več poslovnih poročil in nimajo transakcijskega računa v Sloveniji. Uradno je lastnik podjetja družba iz Srbije. Sedež pa imajo v Brežicah, na Ulici padlih borcev 11, v poslovni stavbi v starem mestnem jedru, kjer domuje neverjetnih 142 podjetij. Še nadaljnjih 258 pa jih je tam poslovalo v preteklosti in so zdaj uradno izbrisana.

Kot so nam neuradno povedali poznavalci, v poslu s prepovedanimi smetmi to ni nič neobičajnega. Podjetja se pojavljajo in nato poniknejo, pogosto za njimi ne ostane niti poštni nabiralnik. Toksično odkritje v Volčji Dragi je torej lahko, če se poigramo z imenom podjetja, ki ga obravnava inšpekcija, le vrh ledene gore. Kajti čeprav je ISBERG v mirovanju in čeprav zoper podjetje tečejo postopki, v Volčjo Drago nekdo še vedno dovaža sumljive smeti.


Najbolj brano