MZZ: Slovenski državljani naj zapustijo Ukrajino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo “brez odlašanja na varen način zapustijo”, so sporočili z MZZ.

Slovenija se je  pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko 
invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej 
zapustijo Ukrajino. Foto: STA
Slovenija se je pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so z MZZ še zapisali v sporočilu za STA, lahko slovenski državljani Ukrajino “zapustijo s komercialnimi leti ali z osebnimi vozili”.

Slovenija se je tako pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. V petek sta svoje državljane k umiku pozvali ZDA in Velika Britanija, danes pa so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija.

Z MZZ so sicer še dopoldne sporočili, da Slovenija pozorno spremlja razmere na območju Ukrajine, vendar se zaenkrat še ni odločila za umik svojih državljanov iz te države.

Janša izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine

Da Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine, je na Twitterju zapisal tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je danes po telefonu govoril z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom in ob tem “izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo”.

Janša je na Twitterju še zapisal, da sta se s Šmigalom dogovorila za njegov obisk v Ukrajini do konca tega meseca. “S podporo Ukrajini EU in Nato ščitita ne le prijateljsko državo, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi,” je dodal.

“Že sama grožnja uporabe sile s strani Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše, zato je potrebna takojšnja deeskalacija,” je še zapisal slovenski premier.


Najbolj brano