Od danes bodo policisti ves teden nadzirali voznike tovornjakov in avtobusov

Lani so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 2426 prometnih nesrečah, v vsaki sedmi prometni nesreči na slovenskih cestah. Od danes, ko se začne nacionalna preventivna akcija, bodo policisti posebej pozorni na voznike tovornjakov in avtobusov. Preverjali bodo, ali upoštevajo vse predpise.

Policisti bodo ugotavljali, ali šoferji vozijo po omejitvah, ali imajo 
tehnično brezhibna vozila, ali prevažajo pretežak tovor in ali 
upoštevajo zakonodajo. Foto: Danijel Cek
Policisti bodo ugotavljali, ali šoferji vozijo po omejitvah, ali imajo tehnično brezhibna vozila, ali prevažajo pretežak tovor in ali upoštevajo zakonodajo. Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > V nacionalni preventivni akciji za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov bodo policisti izvedli več poostrenih nadzorov avtobusov, kombijev, priklopnikov in tovornjakov, tudi tistih z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone. Nadzor, ki je evropsko usklajen, bo trajal do 13. februarja.

Šoferje bodo ustavljali na postajališčih in kontrolnih točkah

Policisti bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, tovornjake bodo preusmerili na kontrolne točke na avtocestah. Avtobuse bodo nadzirali na avtobusnih postajališčih.

Vozniki so lani povzročili 1537 nesreč, kar je za devet odstotkov več kot leta 2020, Lani je v teh nesrečah življenje izgubilo kar 17 ljudi.

“V nadzorih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu in uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost,” so sporočili z agencije za varnost prometa.

Lani so pri voznikih tovornih vozil zabeležili nekaj manj kršitev prometnih predpisov. Skupaj so odkrili 40.082 kršitev, kar je za desetino manj kot v letu 2020, ko so obravnavali 44.116 kršitev. Pri voznikih avtobusov so odkrili 618 kršitev, v letu 2020 pa 601 kršitev.

Najpogosteje so prehitri in pretežki

Najpogostejše kršitve voznikov tovornjakov in avtobusov so bile prehitra vožnja, preobremenjenost vozil in neuporaba varnostnega pasu. Ob tem so beležili tudi nepravilnosti, povezane s tovorom, vozila niso bila tehnično brezhibna, vozniki pa niso upoštevali obveznih počitkov in odmorov.

Lani so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 2426 prometnih nesrečah, kar je po izračunih agencije za varnost prometa v vsaki sedmi prometni nesreči na slovenskih cestah. Šoferji so povzročili 1537 nesreč, kar je za devet odstotkov več kot leta 2020. Lani je v teh nesrečah življenje izgubilo kar 17 ljudi (leta 2020 pa šest), 38 je bilo hudo poškodovanih, 327 pa lažje poškodovanih. Med vozniki tovornih vozil je bilo pet smrtnih žrtev (v 2020 dve), enajst je bilo hudo telesno poškodovanih in 117 lažje telesno poškodovanih.

Na agencije za varnost prometa poudarjajo, da je v zadnjih petih letih zaradi voznikov tovornih vozil umrlo največ pešcev (12) ter voznikov tovornih vozil (17). Lani je umrlo kar pet kolesarjev ter štirje vozniki motornih koles. Med letom 2017 in 2021 je v takšnih nesrečah umrlo 25 ranljivih udeležencev

Nacionalno preventivno akcijo nadzora šoferjev bodo ponovili julija, ko so naše ceste še bolj prometno obremenjene.


Najbolj brano