Dogodivščina se začenja - pa ne le za Goloba

Ljudje naj bi se v politične stranke združevali zaradi vrednot, idej, vizij, ciljev in programov, kako do teh ciljev priti. A pri nas očitno ne gre (več) tako. Po nizu novih obrazov, ki so se pred volitvami vendarle obdali s somišljeniki, da so sploh lahko ustanavljali nove stranke, smo tokrat dobili človeka, pravzaprav kar kandidata za predsednika vlade, ki mu je bila stranka prinesena na pladnju.

Robert Golob je prevzel že obstoječo stranko kot lupino, ki jo bo treba napolniti s programom, idejami, vizijo in ljudmi. Za zdaj so znana tri programska izhodišča, dogodivščina pa se začenja z novim imenom Gibanje Svoboda.

Golob je napovedal, da se podaja na novo dogodivščino, za katero ne ve, kaj mu bo prinesla. Ni edini.

Vse do danes je bil Golob zelo zadržan pri razkrivanju programskih izhodišč, saj da morajo zanje najprej izvedeti člani njegove stranke. Edina programska zaveza, ki jo je pred kongresom in preimenovanjem stranke Z.Dej razkril javnosti, je bila, da se ne bo pogovarjal s strankami, ki sodelujejo v sedanji vladni koaliciji. Toliko smo vedeli do danes zvečer. O vsem ostalem smo lahko le sklepali.

Sklepali smo lahko, da so mu blizu liberalna načela, ki so v gospodarstvu lahko zelo brutalna, ter da se spozna na energetiko in zeleno energijo, kar je v dobi podnebne krize gotovo velika prednost. In videli smo lahko, da zna nastopati. Človek, ki uspe prodati trditev, da je njegova 400.000 evrov visoka plača, ki jo je lani dobil v Gen-I, vsakega od 400.000 odjemalcev stala zgolj en evro, nam lahko proda kar koli.

Čeprav je Golob, ki sicer ni politični novinec, precejšnja neznanka, naj bi stranke, ki same ne morejo prestopiti parlamentarnega praga, iskale možnost sodelovanja z njim. To naj bi veljalo za Lide, Desus, Dobro državo. V koaliciji Kul pa se Golobovega prihoda ne veselijo. Bolje Šarec v roki kot Golob na strehi, je pred dnevi rekel prvak LMŠ. Podmladku SD, ki bi bila - če se ne bi pojavil nov obraz - vodilna na levi, se je zapisalo “nov obraz, novo razočaranje”. V Levici se bodo gotovo znašli pred zadrego, kako sodelovati z Golobom, ki pooseblja zelo veliko tistega, proti čemur se borijo.

V strankah Kula Robert Golob vidi zaveznice, a dejstvo je, da se bo njegova stranka nevarno zajedala v volilno bazo Kula. Za te stranke bo vseeno bolje, da se v kampanji vzdržijo medsebojnih obračunavanj in spopadov za volilce. To, da zdržijo skupaj, je njihova edina možnost, da pridejo na oblast.

Golob je napovedal, da se podaja na novo dogodivščino, za katero ne ve, kaj mu bo prinesla. Ni edini.


Preberite še


Najbolj brano