Na Bonifiki bo tekma svetovnega pokala

Ozadje nastajanja tekem svetovnega pokala v Sloveniji nas popelje v leto 1988, ko je bilo v Ospu prvo tekmovanje (državno prvenstvo) v športnem plezanju pri nas, vse od leta 1996 pa je tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju gostil Kranj. Četrt stoletja dolgo zvenečo organizacijsko zgodbo je zaokrožil lani z rekordno zmago domače junakinje Janje Garnbret. Tekme najvišjega ranga letos prevzema Koper, ki bo postojanka svetovnega pokala 2. in 3. septembra, ko se v slovenski Istri obeta dvodnevni festival športnega plezanja.

Tako bo videti nov objekt na Bonifiki. Foto: vir: MO Koper
Tako bo videti nov objekt na Bonifiki. Foto: vir: MO Koper

KOPER > Leto 2022 prinaša tudi prelomno spremembo za slovensko postajo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, saj bo prizorišče domače tekme Koper. Stara dvorana v Kranju, kjer načrtujejo gradnjo novega plezalnega centra, namreč ne ustreza več merilom Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) za tekmovanja najvišje ravni.

“Po 25 letih tekme svetovnega pokala v Kranju bo slovenska tekma v letu 2022 v Kopru. Kriteriji Mednarodne zveze za športno plezanje so se glede organizacije v zadnjih letih spremenili, in če želimo držati korak s časom, smo se glede izvedbe tekme svetovnega pokala morali prilagoditi. Z načrtovano gradnjo velike plezalne stene v Kopru je najbolj realna opcija, da tradicijo svetovnega pokala nadaljujemo v Sloveniji. Nova stena bo samo logistiko tekmovanja olajšala, saj bo bistveno večja od dosedanje v Kranju. Seveda bo vse skupaj nov izziv, da izpeljemo tekmo, kot je treba. Nova lokacija, izvedba tekme na prostem, vpliv vremena, vsa potrebna logistika in dodatni program - vse to predstavlja nekaj, s čemer si do zdaj ni bilo treba beliti glave,” o novih organizacijskih izzivih pove Tomo Česen, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Številne zgodbe okoli najboljše

Prvo damo športnega plezanja in zlato olimpijko Janjo Garnbret so slovenski športni novinarji konec leta že tretjič okronali za športnico leta. Najboljša v zgodovini tega športa se je decembra veselila tudi predpremiere dokumentarnega filma Stena - Vzpon do zlata, ki odstira zgodbo štirih izjemnih športnih plezalk: poleg slovenske junakinje še Britanke Shaune Coxsey, Američanke Brooke Raboutou in Japonke Miho Nonaka. Vse se v filmu soočajo s športnim izzivom svojega življenja, da bodo nastopile na olimpijskem debiju športnega plezanja v Tokiu.

Zunanja plezalna stena do poletja

Ob plezalnem centru Plus Climbing na Bonifiki so konec decembra začeli gradbena dela za novo plezalno steno, ki bo skupaj z obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Naložbo, ocenjeno na 737.000 evrov, bodo predvidoma končali poleti, v začetku septembra pa bo objekt že gostil udeležence tekme za svetovni pokal. Zaradi slabo nosilnega terena bodo morali objekt globoko temeljiti s 27 metrov dolgimi mikropiloti. “Gradnja zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje je ena pomembnejših pridobitev za naše mesto in širše. Tudi zato, ker bo Plezalni center Koper, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Na ta način bo lahko Koper gostil večja mednarodna športno-plezalna tekmovanja in imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco,” napoveduje župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

"Da se tako legendarna tekma iz Kranja seli v Koper, zagotovo predstavlja velik izziv za Koper. Prostorska umestitev tekme je res dobra, ker bo novo prizorišče omogočilo več gledalcev. Zadovoljen sem, ker so tudi na Mestni občini Koper zavedajo, kaj tekma svetovnega pokala pomeni širše, ne le na lokalni ravni. Za športno plezanje je to velik korak. Nova stena predstavlja nova merila tudi v mednarodnem prostoru, za tekmovalce pa bo dobrodošlo, da bo tekma ob morju in da bo ogrevalna cona v dvorani v balvanskem centru, tekma pa na prostem,” poudarja Luka Fonda, vodja koprskega centra Plus Climbing in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju. “Glede težavnosti in hitrosti nova pridobitev pomeni velik napredek v slovenskem prostoru. Veliko treningov za težavnost, ki smo jih z reprezentanco prej opravili v tujini, bomo zdaj lahko opravili doma. Nova infrastruktura nam bo omogočila dober trening kombinacije težavnosti in balvanov na enem mestu, saj drugje v Sloveniji drugače težko izvedemo trening kombinacije obeh disciplin.”

V Parizu za dva kompleta kolajn

Športno plezanje bo na olimpijskih igrah Pariz 2024 doživelo nadgradnjo s podeljenima dvema kompletoma medalj, enim za kombinacijo težavnostnega in balvanskega plezanja ter drugim za hitrostno plezanje.

Vse se je začelo v Ospu

Slovenska športno-plezalna preizkušnja svetovnega kova se tako vrača h koreninam. Vse se je namreč začelo leta 1988, ko je bilo na naravni steni v Ospu prvo tekmovanje v športnem plezanju pri nas. Nadaljnji razvoj je bil skokovit, pomembna prelomnica do tekem svetovnega pokala pa je bilo leto 1990, ko je bilo v Kranju prvič mednarodno master tekmovanje. Takratna kranjska športna zveza se je v sodelovanju s Tomom Česnom odločila, da poskuša v Kranj in Slovenijo pripeljati najboljše plezalce z vsega sveta. To jim je uspelo in njihov prihod je pripomogel, da smo svetu pokazali, da znamo organizirati tekmovanja na najvišji kakovostni ravni. Jeseni 1996 se je prve tekme svetovnega pokala v športnem plezanju pri nas udeležilo 152 tekmovalcev iz 24 držav, v četrt stoletja pa je na tekmi SP v Kranju tekmovalo 1503 športnih plezalcev in 983 športnih plezalk z vsega sveta. Slovenija ima na domačih tekmi skupno 28 uvrstitev na zmagovalne stopničke, deset od teh je bilo zmag - zlate medalje so se v Kranju veselili štirikrat Mina Markovič, dvakrat Maja Vidmar in Janja Garnbret ter po enkrat Martina Čufar in Klemen Bečan. Če bi se tradicija tekem v Ospu nadaljevala, bi bilo na priljubljenem primorskem plezališču letos že 35. tekmovanje, tako pa bo Koper gostil svoje premierno.

Naložbo v novo plezalno steno, ocenjeno na približno 740.000 evrov, bodo predvidoma končali poleti, tako da bo novo prizorišče nared za tekmo svetovnega pokala v začetku septembra.

Tomo Česen

Planinska zveza Slovenije

“Nova lokacija, izvedba tekme na prostem, vpliv vremena, vsa potrebna logistika in dodatni program - vse to predstavlja nekaj, s čemer si do zdaj ni bilo treba beliti glave.”


Najbolj brano