Ko je šport več od igre

Avstralsko zvezno sodišče je danes zavrnilo zahtevo prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića za ponovno priznanje njegove vize za vstop v državo. Srb je tako po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da vstopi v državo necepljen proti covidu-19 pred odprtim prvenstvom Avstralije, moral državo zapustiti.

Novak Đoković (drugi z leve) je danes tako prisilno zapuščal 
Avstraljo. Foto: Profimedia
Novak Đoković (drugi z leve) je danes tako prisilno zapuščal Avstraljo. Foto: Profimedia

MELBOURNE > Tričlanski senat sodišča v Melbournu je sprejel soglasno odločitev, da se zahtevek Novaka Đokovića za varstvo zakonitosti zavrne. Tenisač je namreč zahteval ponovno priznanje njegove vize, ki jo je v petek z izvršnim sklepom na podlagi javnega interesa preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke. Đokovićeva pravna ekipa je trdila, da je sklep neracionalen, zato je zahtevala njegovo odpravo. Sodišče je po dveh urah tehtanja argumentov obeh strani to zavrnilo. V postopku sicer ni tehtalo ministrove utemeljitve, da Đokovića označi kot grožnjo javnosti, temveč zgolj zakonitost sprejetega sklepa.

Đoković je po odločitvi sporočil: “Izjemno sem razočaran, a spoštujem odločitev sodišča in nameravam sodelovati z oblastmi pri odhodu iz države.” Melbourne je zapustil z rednim letom ob 12.30 po slovenskem času, prireditelji OP Avstralije, ki se začenja jutri, pa so namesto njega v žreb turnirja med posamezniki uvrstili Italijana Salvatoreja Carusoja.

Wilander: Razplet je pošten

Odločitev sodišča, da mora Novak Đoković biti deportiran iz Australije je komentiral tudi Mats Wilander, legendarni švedski tenisač in strokovni komentaror pri športni televiziji Eurosport. “Presenečen sem in šokliran. Tudi sam sem nekoliko utrujen, saj o tem poslušamo že ves teden. Novak si zasluži priznanje, da je poskušal, je pa vedel, da se lahko zadeva obrne tudi proti njemu. Mislim da je razplet pošten. Milijoni po vsem svetu so zaradi korone umrli. Avstralija se je zato lani odločila za popolno blokado svojih meja, zato je odločitev sodišča skladna z dosedanjimi. Če ne bo smel potovati, je lahko Novakova kariera pod vprašajem.”

Politika močnih zunanjih meja

Odločitev sodišča je pozdravil Hawke, ki je zatrdil, da njegova odločitev sledi politiki močnih zunanjih meja. Ta je po njegovem obvarovala Avstralce v času pandemije in s tem Avstraliji na svetovni ravni prinesla eno najnižjih stopenj smrtnosti od covida-19, najhitrejše gospodarsko okrevanje in najvišjo precepljenost.

S tem se je končal večdnevni spor Srba z avstralskimi oblasti glede njegovega vstopa v državo kot necepljena oseba na podlagi posebne zdravstvene izjeme za igranje na OP Avstralije. Izjemo je utemeljil z nedavno prebolelostjo covida-19. O izjemi sicer na današnjem zaslišanju ni bilo govora, saj je sklep Hawka temeljil na nevarnosti, ki jo nadaljnje bivanje Đokovića, kot necepljene osebe, predstavlja tamkajšnji javnosti. Ministrov zagovornik Stephen Lloyd je pojasnil, da nevarnost temelji na “posnemanju Đokovića, kar bi lahko ogrozilo zdravje Avstralcev.”

Bo še priložnost za deseto zmago?

Ne le da Novak Đoković, devetkratni zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije, v prihodnjih dneh ne bo branil naslova in lovil svoje 21. grand slam zmage, vprašanje je, če bo 34-letni Srb sploh še kdaj nastopil na njegovem najljubšem turnirju. Deportiranje iz države namreč prinaša tudi prepoved vstopa na avstralska tla v naslednjih treh letih. Državi, ki ga je izgnala, bo moral plačati tudi pol milijona dolarjev kazni.

Ne nezakonitost ne neracionalnost

Hawkov sklep so Đokovićevi odvetniki izpodbijali kot neracionalen v več točkah, med drugim, da Đoković ne more biti zgled proticepilcem, saj svojih prepričanj ni širil javno, pa tudi, da je trditev o nevarnosti za proteste v državi kot posledica Đokovićevega bivanja nelogična, saj potekajo tudi protesti proti njegovem izgonu. Vendar zvezdnik s tem ni uspel. Sodnik James Allsop je ob predstavitvi odločitve poudaril, da bi za uspeh zahteve Đoković moral dokazati nezakonito ravnanje ministra ali neracionalnost pri sprejetju sklepa.

Korak Hawka, ki ima široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi, se je tako izkazal kot ključen v sporu.


Najbolj brano