V naravni rezervat priplaval “dobri delfin”

V naravnem rezervatu ob izlivu Soče so v prejšnjih dneh opazili veliko pliskavko, eno izmed vrst delfinov, ki je poznana z latinskim imenom tursiops truncatus.

Delfin se je ob iskanju hrane  zadrževal v bližini izliva kanala 
Quarantia in na območju rta Barene. Foto: Silvano Candotto
Delfin se je ob iskanju hrane zadrževal v bližini izliva kanala Quarantia in na območju rta Barene. Foto: Silvano Candotto

TRŽIČ > Velika pliskavka je plavala v plitvi vodi med izlivom kanala Quarantia v morje in rtom Barena, kjer je iskala hrano. Zagledali so jo krajevni ribiči in nemudoma obvestili osebje naravnega rezervata. V fotografski objektiv je nato nič kaj sramežljivo pliskavko ujel Silvano Candotto, član zadruge Rogos, ki upravlja naravni rezervat. K otoku Cona se vsako leto približa kaka pliskavka, vendar doslej še nobena med njimi ni zaplavala v tako plitvo vodo ob robu mokrišča, ki ga med plimo poplavi morje.

“Ribič, ki jo je opazil, nam je povedal, da je velika pliskavka iskala hrano pod muljem in peskom. Verjetno se je hranila z morskimi listi, ki živijo na pol zakopani na morskem dnu, saj so v tem času ostale ribje vrste v globlji vodi. Na območju rezervata se je zadrževala 30. in 31. decembra, zatem je nismo več opazili,” pravi Matteo De Luca iz ornitološke opazovalnice naravnega rezervata, ki deluje na otoku Cona. “Običajno pliskavke vsako leto opažamo v spomladanskih mesecih, ko se sipe selijo iz globoke vode v plitvejšo. Takrat jim pliskavke sledijo, saj so sipe zanje zelo lahek plen. Pred nekaj tedni so pliskavko opazili pred Devinom. Morda je ista, ki se je pojavila v našem rezervatu, sicer pliskavke razlikujemo eno od druge po repu - vsak je različen,” še pojasnjuje De Luca. V Tržaškem zalivu živi stalna populacija velikih pliskavk, skupno jih je okrog 150.


Najbolj brano