Po zmagi v sodni dvorani Đoković pohitel na igrišče

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se lahko po odločitvi avstralskega zveznega prizivnega sodišča prosto giba po Avstraliji. Minister za priseljenske zadeve Alex Hawke po odločitvi zveznega prizivnega sodišča namreč ni uporabil pooblastil, s katerimi bi lahko izgnal 34-letnega Beograjčana. Svojo odločitev naj bi sporočil jutri, Novak Đoković pa je danes že opravil svoj prvi trening.

Podporniki Novaka Đokovića so pred Hotelom Park zahtevali 
njegovo izpustitev. Foto: Profimedia
Podporniki Novaka Đokovića so pred Hotelom Park zahtevali njegovo izpustitev. Foto: Profimedia

MELBOURNE > “Po zaslišanju na sodišču si minister Hawke še naprej pridružuje pravico, da odloči v primeru Đokovića in vprašanju ustreznosti vize,” je za avstralske medije sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za priseljenske zadeve. Hawke bi lahko uporabil izvršna pooblastila za izgon srbskega teniškega igralca iz države še pred začetkom turnirja za grand slam 17. januarja, a tega danes ni storil. V tem primeru bi devetkratnega zmagovalca Odprtega prvenstva Avstralije Novaka Đokovića doletela tudi triletna prepoved prestopanja avstralskih meja in posledično nastopanja na tamkajšnjih turnirjih. Bržkone pa bi se zadeva vrnila na sodišče, ker bi se Đoković znova pritožil.

Danes je Novak Đoković opravil tudi prvi trening v Melbournu. Foto vir: Instagram Novak Djokovic

Odmevne izjave po primeru Novak Đoković

> “Odločitev o preklicu vize se razveljavi s takojšnjim učinkom ... Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v roku 30 minut po izdaji te sodbe.”

Sodnik avstralskega zveznega prizivnega sodišča Anthony Kelly v svoji odločitvi o Đokovićevem primeru proti avstralskim oblastem.

> “Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri.”

Avstralski premier Scott Morrison po odločitvi avstralske mejne policije, da prekliče Đokovićevo vizo.

> “Tudi Jezusa so križali in mu počeli veliko stvari, ampak je še vedno med nami. Novaka tudi križajo ... najboljšega športnika na svetu. Ampak bo zdržal.”

Oče Novaka Đokovića Srđan Đoković je sina primerjal tudi z Jezusom.

> “Sam se je odločil, kot se je. Vsi so svobodni, da se odločajo po svoje, vendar ob tem sprejemajo posledice.”

Španski teniški igralec Rafael Nadal ni pokazal veliko razumevanja za Đokovićevo odločitev glede načina za vstop v Avstralijo.

> “Kar ni pravično, je politični lov na čarovnice, ki se izvaja proti Novaku, ki ga izvajajo vsi, vključno z avstralskim predsednikom vlade, ki se dela, da pravila veljajo za vse enako.”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić o avstralski obravnavi Đokovića.

> “Če ima izjemo, potem bi moral biti tu. Če je nekaj narobe s papirji in ga niso spustili noter, potem je to nekaj, kar se lahko občasno zgodi.”

- Ruski teniški igralec Danil Medvedjev, ki je Đokovića premagal na OP ZDA lani, proti njemu pa pred tem izgubil v finalu OP Avstralije, o zapletu z Đokovićevim prihodom v Avstralijo.

> “Za nas je heroj. On je postavil Srbijo nazaj na svetovni zemljevid, potem ko je bila ta prikazana kot agresor, kot da smo napadalci.”

Navijačica Veronica Michich med protestom v podporo Đokovića pred hotelom za tujce v Melbournu, kjer je bil nastanjen.

> “To je sramota. Mi vsi smo naredili, kar je prav, in smo se cepili. Zdaj imamo nekoga, ki želi priti sem iz tujine in mu je kar naenkrat dana izjema, da bi lahko igral.”

Prebivalka Melbourna Christine Wharton o Đokovićevi zdravstveni izjemi za prihod v Avstralijo.

> “Gospod Đoković ni v ujetništvu v Avstraliji, saj lahko kadarkoli zapusti državo in predstavniki mejne policije mu bodo pri tem pomagali.”

Avstralska notranja ministrica Karen Andrews o obtožbah Srbije o maltretiranju Đokovića.

>Sem v sobi in ne smem iti nikamor ... Vsepovsod so varnostniki, tudi pod oknom, kar je smešno. Morda mislijo, da bom skočila in zbežala. Prinesejo mi hrano in varnostnik vseskozi stoji na hodniku ... Spominja me nekoliko na zapor.”

Češka teniška igralka Renata Voračova o razmerah v melbournskem centru za tujce, potem ko so tudi njo pridržali zaradi podobnih razlogov kot Đokovića - neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v državo. Voračova se ni pritožila nad odločitev za preklic njene vize in je nato zapustila državo.

> “Ne moreš prisiliti ljudi, da te imajo radi, kar se malce dogaja. Je odličen športnik s pravim odnosom in značajem, morda pa ima nekoliko drugačen pogled na življenje. Ima drugačen pogled na to, kaj je, kaj pije in kako spi. Na tej točki ga ni moč kritizirati. Ravno zato je tako uspešen, ampak hkrati ni vsem všeč. To razumem.”

Nekdanji Đokovićev trener in šestkratni zmagovalec turnirjev za veliki slam Boris Becker

> “Ne bi se smeli zbirati po ulicah zaradi nestrinjanja glede enega od sodelujočih na teniškem turnirju. Če bi bil cepljen, ne bi bile nobene možnosti za to. Vsi se sami odločamo. Vsi živimo s posledicami naših odločitev.”

Nekdanji prvi igralec sveta Andy Roddick

Tako je lahko Đoković zapustil hotel Park za priseljence. Ob tem je morala v okolici objekta v Melbournu, v katerem deluje pravna ekipa prvega loparja sveta, večkrat posredovati tudi policija. Ta je nad množico njegovih pristašev, ki so želeli blokirati vozilo z Đokovićem v njem, uporabila celo solzivec. Mediji nato niso potrdili, ali je bil Đokovič sploh v avtomobilu. V kasnejših obračunih s policijo se je ta morala umakniti pred letečimi steklenicami in žaljivkami Srbovih pristašev. Množica se je nato hitro razkropila in zapustila okolico objekta pravne pisarne.

Đokovićeva druga okužba
Novak Đoković je avstralskim oblastem dostavil test, ki potrjuje, da je bil 16. decembra okužen s covidom-19. Test je bil osnova za medicinsko izjemo pri cepljenju in pridobitev avstralske vize. Za rezultate testiranja je izvedel 16. decembra, naslednja dva dni pa je brez zaščite veselo opravljal sponzorske dolžnosti v prisotnosti večjega števila ljudi, tudi otrok. Ko so o tem na današnjem srečanju s predstavniki medijev v Beogradu novinarji povpraševali člane družine Đoković, so ti srečanje prekinili. Novak Đoković se je s covidom 19 prvič okužil pred letom in pol v Zadru.

Sodišče je danes okoli 7.30 po slovenskem času odločilo v prid Đokoviću v primeru preklicane vize za vstop v Avstralijo. Vladi je naročilo takojšen izpust srbskega teniškega zvezdnika iz pridržanja za tujce, svojo odločitev pa obrazložilo predvsem z dejstvom, da srbski zvezdnik po zadržanju na letališču ni imel dovolj časa, da bi se posvetoval s pravnimi strokovnjaki glede preklica vize.

Avstralski mediji so objavili tudi vladne prepise pogovorov med Đokovićem in uradniki na melbournskem letališču po prihodu v sredo. Ti razkrivajo, kako je moral Đoković brez pravnih nasvetov zagotoviti tehtne razloge za preprečitev preklica vize ob 4. uri zjutraj po avstralskem času, potem ko so mu odvzeli telefon. Uradniki so mu dali 20 minut časa, da zagotovi dokaze, ki jih je imel elektronsko spravljene na računalniku in ki bi mu jih lahko priskrbel odvetnik, v kolikor bi ga lahko poklical. V vsej zmedi 34-letni Beograjčan ni več razumel, kaj sploh želijo od njega ter kaj sploh še lahko stori oziroma pove, da bi dokazal, da je do prihoda v Avstralijo prišel po vzpostavljenih pravilih. Po preklicu vize so ga v zgodnjih urah v četrtek nato odpeljali v hotel za tujce, kjer je prebival do današnje sodbe.

O odločitvi sodišča je za medije v Avstraliji spregovoril tudi španski teniški igralec Rafael Nadal, ki je sodbo ocenil za pravično. “Ne glede na to, ali se strinjam z Đokovićem glede nekaterih stvari ali ne, pravica je spregovorila in rekla, da lahko nastopi na OP Avstralije ... To je najbolj pravična odločitev. Želim mu veliko sreče.”

Avstralski mediji so odločitev sodišča v prvih odzivih omenjali predvsem kot kapitulacijo vladne strani v sodnem primeru. Poudarili so tudi, da se je na koncu izkazalo, da je pravila kršila mejna policija in ne Đoković.


Najbolj brano