Referendum uspel, v Gibanju za Izolo so slavili

Izolani so na referendumu zavrnili uveljavitev odloka o občinskem prostorskem načrtu. Tako je kazalo že po prvih informacijah iz občinske volilne komisije. Proti uveljavitvi je glasovalo 72 odstotkov in za uveljavitev 28 odstotkov udeležencev referenduma.

Medgeneracijski center Livade je  s 1510 volilnimi upravičenci  
tretje največje izolsko volišče. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Medgeneracijski center Livade je s 1510 volilnimi upravičenci tretje največje izolsko volišče. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Po neuradnih podatkih se je na volišča podalo 4239 volilcev, udeležba je bila 31,56-odstotna. Proti uveljavitvi občinskega prostorskega načrta je glasovalo 3062 volilcev, za pa 1169 volilcev.

Glasovnice so na občinsko volilno komisijo začele prihajati že pred 20. uro. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Odlok o OPN bi bil zavrnjen, če bi proti glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno in pod pogojem, da je proti glasovala najmanj petina vseh volivcev.

Civilni iniciativi Gibanje za Izolo je torej uspela kampanja, v kateri so opozarjali na pretirano pozidavo, ki jo predvideva občinski prostorski načrt. Za uspeh referenduma bi zadostovalo že, da bi se proti izrekla petina, 2687 volilnih upravičencev. V neuradne rezultate niso všteti glasovi po pošti, ki pa izida referenduma ne bodo spremenili, saj se je predčasnega glasovanja udeležilo 243 volilk in volilcev.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Predčasnega glasovanja se je v sredo in četrtek udeležilo skupaj 243 Izolanov - 1,81 odstotka 13.431 volilnih upravičencev. Po prvih podatkih ministrstva za notranje zadeve, ko so se 29. novembra začela volilna opravila, je bilo 31 volilcev več, 13.462. Dan pred božičem, natanko 15 dni pred dnevom glasovanja, pa je ministrstvo naredilo nov presek za izdelavo volilnih imenikov in v 25 dneh se je število volilnih upravičencev zmanjšalo na omenjenih 13.431.

Gibanje za Izolo naznanilo šest kršitev volilnega molka

Civilna iniciativa Gibanje za Izolo je prijavila šest kršitev volilnega molka, štiri v soboto in dve danes.

Čeprav je bila referendumska kampanja z izjemo občasnega pisanja prek facebooka in drugih družbenih omrežij dokaj medla, je ozračje v zadnjih treh dneh postajalo vse bolj napeto. V petek se je na izolska gospodinjstva s tiskanim izvodom portala Megafon.si in posebnim dopisom obrnil direktor podjetja Elta Aco Kabanica. Tudi občane je, podobno kot nedavno občinske svetnike, seznanil z domnevno sporno večmilijonsko prodajo obsežnejšega občinskega zemljišča med “Mišičevimi” bloki in Južno cesto, ki ga je jeseni 2019 kupilo podjetje Projekt 2020 oziroma Marjan Milič in Boris Leonidovich Kopilevich.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

V četrtek pa je Gibanje za Izolo občinski volilni komisiji očitalo, da je pri svojem delu pristranska in da ovira delo njihovih zaupnikov. V petek je občinska volilna komisija očitke zavrnila, češ da ravna skladno z zakonodajo in priporočili ter stališči državne volilne komisije. Gibanje za Izolo je zbodlo tudi, da komisija sprva ni objavila novega števila volilnih upravičencev po posameznih voliščih, potem ko je ministrstvo za notranje zadeve zmanjšalo število volilcev. Zaupniki civilne iniciative pravijo, da do sobote zvečer niso mogli primerjati volilnih imenikov. Ali je to motilo tudi zaupnike nasprotne iniciative, Skupaj za dobro Izole, nas niso obvestili.


Najbolj brano