Šoferjev avtobusov pri sosedih že primanjkuje

Kdor je starejši od 50 let, po zadnji uredbi italijanske vlade ne bo mogel več niti v službo, če ne bo cepljen ali ni prebolevnik covida-19. Cepljenje za starejše je obvezno in kršiteljem grozi globa od 600 do 1.500 evrov. Nova pravila, ki začnejo veljati že 15. februarja, med italijanskimi gospodarstveniki niti ne vzbujajo toliko strahu. Bolj jih skrbi, kdo bo naslednji teden zaradi večanja števila okužb in karanten sploh prišel v službo.

Tudi v Italiji bo po novem potrdilo treba pokazati pri vstopih v trgovine. Izjema so, podobno kot pri nas, živilske trgovine 
in lekarne.   Foto: PIERLUIGI BUMBACA
Tudi v Italiji bo po novem potrdilo treba pokazati pri vstopih v trgovine. Izjema so, podobno kot pri nas, živilske trgovine in lekarne.  Foto: PIERLUIGI BUMBACA

TRST, GORICA > Robert Frandolič je predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter podjetnik, ki dela na obeh straneh meje na Goriškem. “Glede na to, da se precepljenost v Italiji bliža 90 odstotkom, ne pričakujemo, da bi novi ukrep prizadel veliko število ljudi. Kdor dela v podjetništvu, se je tako ali tako že zdavnaj cepil. V Italiji so stvari bolj stroge kot v Sloveniji in v večini podjetij kot stranka ali poslovni partner sploh ne prideš skozi vrata, ne da bi pokazal 'green pass',” pojasnjuje Frandolič in pravi, da člani združenja, slovenski podjetniki v Italiji, zaradi ukrepov niso pretirano zaskrbljeni.

Test ne bo več dovolj

Bolj skrbi vprašanje, kaj bo naglo širjenje omikrona pomenilo za prisotnost na delovnih mestih: “So pisarne, v katerih že manjka polovica zaposlenih, in veliko vprašanje je, kaj bo še prinesel januar.”

Ukrepi v Italiji

obvezno cepljenje za starejše od 50 let - od 15. februarja;

obvezno cepljenje za vse javne uslužbence;

pogoj PCT za vstop v trgovine, banke, frizerske salone in urade;

pogoj PC za vstop v notranjost barov in restavracij, bivanje v hotelu ter udeležbo na prireditvah;

karantena pri vstopu v državo za necepljene in obvezni cest za cepljene (obmejni prostor je izjema).

Če je večina delavcev z italijanskim državljanstvom cepljenih, to ne velja za delavce, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije. “To se lahko izkaže za precejšnji problem,” se strinja Frandolič. Vrste, ki jih po Primorskem pred centri za testiranje videvamo ob nedeljah zvečer, so zelo konkreten pokazatelj tega, da se marsikdo zanaša na sprotno testiranje. V najnovejšem odloku vlade pa je eksplicitno napisano, da nova pravila veljajo za vse, domače in tuje državljane.

Kdo bo vozil avtobus?

Slovenski gospodarstvenik Karlo Devetak, ki vodi italijansko podružnico družbe Nomago, priznava, da težave so: “Pred božičnimi prazniki, se je sicer število ljudi, ki niso bili cepljeni, zmanjšalo vsaj za polovico. Marsikdo se je šel cepit in iskreno upam, da se bodo do 15. februarja cepili vsi naši zaposleni.”

Težava pa je v tem, da tudi cepljeni zbolevajo, in poklici, kjer je stik z drugimi intenziven, so še toliko bolj na udaru: “V Furlaniji Julijski krajini imajo vsi prevozniki težave z zagotavljanjem zadostnega števila šoferjev. V želji, da na avtobusih ne bi bilo gneče, se uvajajo dodatne linije. Potrebni so dodatni šolski prevozi. Trudimo se iz dneva v dan in upamo, da v naslednjih tednih ne bo hujšega in bomo lahko zagotavljali kakovostno storitev.”

Cepivo obvezno tudi za turiste

Novinarja Radia Capodistria Stefana Luso smo povprašali o tem, kako vidi to trčenje dveh svetov na obmejnem območju. “Res je, da je v Italiji cepljenost višja, ampak Trst po tem kriteriju ni na vrhu državne lestvice. Morda imamo na tem nekdanjem avstro-ogrskem prostoru res neke skupne strahove in skupno nezaupanje do oblasti.” Stereotip, da smo v Sloveniji bolj nagnjeni k spoštovanju pravil, medtem ko so v Italiji bolj sproščeni, je ta pandemija razblinila, poudari Lusa. V Italiji so vendarle prišli do osnovne socialne pogodbe med oblastjo in državljani: “Tisto, kar čudi, pa je, da v Sloveniji po 30 letih lastne države ne uspemo doseči konsenza niti o stvari, ki je dobesedno življenjskega pomena.”

Nova italijanska pravila bodo prizadela tudi slovenske turiste pri sosedih, saj je cepljenje obvezni pogoj za bivanje v turističnih namestitvah. Lusa pravi: “Vsak cepljen je dobra novica. Tudi če se človek cepi zato, ker hoče na kavo v Trst ali na smučanje v Dolomite. Sploh ni pomembno.”


Najbolj brano