Defibrilatorji v vseh 38 krajevnih skupnostih vipavske in ajdovske občine

V Območnem združenju Rdečega križa Ajdovščina so leta 2013 z dobrodelno akcijo Podarimo utrip začeli prizadevanja za namestitev defibrilatorjev v vsako od 38 krajevnih skupnosti v ajdovski in vipavski občini. Po osmih letih so na cilju. Na terenu je 76 naprav.

 Predstavniki  Rdečega  križa Ajdovščina so v družbi vipavskega župana Gorana Kodelje in predstavnikov 
vipavske ekipe Petrola defibrilatorje slovesno predali  predsednikom še zadnjih štirih krajevnih skupnosti. Foto: Rdeci kriz Ajdovsciina
Predstavniki Rdečega križa Ajdovščina so v družbi vipavskega župana Gorana Kodelje in predstavnikov vipavske ekipe Petrola defibrilatorje slovesno predali predsednikom še zadnjih štirih krajevnih skupnosti. Foto: Rdeci kriz Ajdovsciina

VIPAVA > Na seznamu 38 krajevnih skupnosti v ajdovski in vipavski občini je od srede prav toliko kljukic. Predstavniki Rdečega križa Ajdovščina so v družbi vipavskega župana Gorana Kodelje in predstavnikov vipavske ekipe Petrola defibrilatorje slovesno predali predsednikom še zadnjih štirih krajevnih skupnosti na seznamu: Gradišče pri Vipavi, Slap, Lože in Manče. Donacije za štiri naprave sta ob Rdečem križu in Petrolu prispevala še Lekarna Ajdovščina in Freyssinet Adria, za zunanje omarice pa bodo poskrbele same krajevne skupnosti. “Hvala vsem donatorjem za njihovo srčnost in požrtvovalnost, da smo našo vas, prav v času božičnih praznikov, obogatili z defibrilatorjem. V upanju, da ga bomo čim manj potrebovali,” je ob zahvali voščila predsednica sveta KS Lože Ana Lulik.

Zadovoljni so tudi v ajdovskem Rdečem križu. “Po osmih letih od prve pobude smo veseli, da so se naše želje uresničile. Prepričani smo, da smo dosegli pomemben cilj, ki pomeni velik doprinos za lokalno prebivalstvo,” je poudaril predsednik območnega združenja Rajko Troha. Njihova prizadevanja so z različnimi akcijami podprli v številnih društvih, organizacijah in podjetjih, ki so, kot je dodala sekretarka Irena Žgavc, pomembno pripomogla k popolnitvi mreže javno dostopnih defibrilatorjev v obeh občinah. Med njimi, denimo, tudi podjetje Pipistrel, ki je doniralo 25 naprav.

V obeh občinah je trenutno nameščenih 76 naprav, v vipavski občini je po ena v vsaki KS, v ajdovski občini pa so po podatkih Irene Žgavc v vseh naseljih. Za njihov servis skrbi Rdeči križ, denar za potrošni material pa prispevata obe občini.

Da bodo naprave res dosegle svoj namen, so v Rdečem križu Ajdovščina po krajevnih skupnostih v zadnjih letih izpeljali številna usposabljanja o temeljnih postopkih oživljanja. “Tudi letos smo jih kljub epidemiji uspeli izpeljati sedem, predvsem v krajih, kjer so pred kratkim dobili naprave. Brez opolnomočenja ljudi, ki na terenu prvi pomagajo v primerih zastoja srca, ko šteje vsaka minuta, nam sama mreža naprav ne bo pomagala. Zato se vsakemu povabilu z veseljem odzovemo,” je še povedala sekretarka združenja.


Najbolj brano