Testiranja tudi pred polnočnicami

Da bi bili obiski božičnih maš in praznična druženja čim varnejši, regijski štab civilne zaščite za Notranjsko v sodelovanju z desetimi občinami in glavnimi župnijami ob podpori občinskih štabov in vseh štirih zdravstvenih domov pred polnočnicami in božičnimi mašami organizira testiranja.

V Ilirski Bistrici bodo v petek testiranja potekala v samostanu 
sester de Notre Dame. Foto: Katja Kirn Vodopivec
V Ilirski Bistrici bodo v petek testiranja potekala v samostanu sester de Notre Dame. Foto: Katja Kirn Vodopivec

PRIMORSKO-NOTRANJSKA > “Odziv na aktivnosti, ki smo jih v tednu cepljenja pripravili v sodelovanju z župani in županjama ob podpori občinskih štabov in vseh štirih zdravstvenih domov, so dobri in nam vlivajo optimizem,” je ob robu vseslovenske cepilne akcije zadovoljen poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk.

Samo včeraj so v regiji cepili 545 ljudi, od tega jih je največ sicer prišlo po tretji odmerek cepiva. “Ne glede na to, da smo v naši regiji v cepljenje prebivalstva vlagali največje napore v slovenskem prostoru, tudi z mobilnimi cepilnimi ekipami, ki so obiskale skoraj vse vasi, je ta rezultat zelo dober,” še dodaja.

Sandi Curk

poveljnik štaba CZ za Notranjsko

“Ne želimo si namreč, da se nam ponovi velik porast okužb, s katerim smo se soočili v začetku letošnjega leta, neposredno po praznikih.”

Testiranja po župnijah

Kljub temu so se odločili, da cepilno akcijo, ki te dni poteka po zdravstvenih domovih in po nekaterih naseljih, nadgradijo še z množičnimi testiranji po župnijah. “Ker božič ni le verski, temveč tudi družinski praznik, ko se tradicionalno več družimo in obiskujemo svojce, smo se z župnijami v desetih glavnih mestih regije dogovorili, da bomo 24. decembra v župnijah ali v njihovi neposredni bližini ponudili možnost testiranja, da bi tako zmanjšali prenos okužb med prazniki,” je povedal Curk.

Poleg župnij so se na povabilo regijskega štaba odzvali tudi v postojnski islamski skupnosti, ki jo vodi imam Fahrudin Smajić. Tako bodo v četrtek v prostorih islamske skupnosti v Rakitniku tudi za vse muslimanske vernike organizirali testiranje in cepljenje.

Sicer pa bodo testiranja po župnijah v petek potekala po naslednjem razporedu: v Sežani med 13. in 15. uro v pastoralnem domu, v kulturnem domu Hrpelje med 8. in 11. uro ter med 14. in 16. uro, v komenskem župnišču med 15. in 18. uro, v Ilirski Bistrici pa se bo možno testirati v samostanu šolskih sester de Notre Dame med 14. in 17. uro.

V Postojni bodo zaradi praznika sv. Štefana, župnijskega zavetnika, testiranja poleg četrtka popoldne potekala tudi v petek in soboto, izvajali pa jih bodo v hotelu Kras. “Vernike smo pri mašah že obvestili o možnostih testiranja pred prazniki. Da bi se izognili preveliki gneči, pa smo vse tudi pozvali, naj si izberejo in se udeležijo ene od božičnih maš,” je povedal postojnski župnik Jožef Koren.

Včeraj so v Primorsko-notranjski regiji potrdili tudi prvi primer okužbe z različico omikron. “Zato ponovno pozivamo vse, ki se za cepljenje še niso odločili, naj to storijo, da zaščitijo sebe in zdravje svojih najdražjih. Ne želimo si namreč, da se nam ponovi velik porast okužb, s katerim smo se soočili v začetku letošnjega leta, neposredno po praznikih,” opozarja Curk.

Zagotavljajo tudi prevoze na cepljenje

Da bi cepljenje približali kar najširšemu krogu prebivalcev, so v regijskem štabu poskrbeli tudi za prevoze. “Če kdo zaradi zdravstvenih ali gibalnih ovir ne more priti do cepilnega mesta, naj pokliče na občino, kjer bodo občinski štabi poskrbeli za prevoz do cepilnega mesta ali pa bodo k posamezniku napotili mobilno ekipo,” še dodaja.

Velik napor vlagajo tudi v preprečevanje širjenja okužb v vseh šestih domovih za starejše, kjer za zdaj med oskrbovanci ni okuženih.


Najbolj brano