Potopimo se v skrivnostni svet Fizin

Zdravice in zakuske resda ni bilo in maske so morale ostati na obrazih, a včeraj dopoldne je bilo v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran spet zelo živahno. Na ogled so postavili razstavo Skrivnostni svet Fizin, ki bo na ogled do 3. maja.

V pritličju Pomorskega muzeja so na ogled številne najdbe, od 
amfor in gradbenih elementov do kovancev. Foto: Andraž Gombač
V pritličju Pomorskega muzeja so na ogled številne najdbe, od amfor in gradbenih elementov do kovancev. Foto: Andraž Gombač

PIRAN > Pripravili so jo z oddelkom za arheologijo na Filozofski fakulteti in Zavodom za podvodno arheologijo v Ljubljani. “Upam, da si jo bo ogledalo čim več ljudi, tako domačini kakor drugi. Je medinstitucionalna, zelo zanimiva, didaktična, je velik prispevek k spoznavanju naše izjemne dediščine,” je povedal direktor muzeja Franco Juri. Sodelovanje strokovnjakov in izsledke raziskave sta temeljito predstavila koordinatorka projekta Snježana Karinja in soavtor idejne zasnove Andrej Gaspari, ki je poudaril, da je antični naselbinski kompleks s pristaniščem in ribogojnico v Fizinah - med rtom Bernardinom in skladiščema soli v Portorožu - eno najzanimivejših arheoloških najdišč na našem morskem obrežju: “Ta prostor je bil obljuden in verjetno tudi pozidan že od druge polovice 1. stoletja pr. n. št. Ustrezen je bil, ker je to najmirnejši del slovenskega obrežja.” Arheolog je poudaril, da so tam pod debelo plastjo mulja odkrili najbogatejše arheološko najdišče v našem morju. V pritličju Pomorskega muzeja so na ogled številne najdbe, od amfor in gradbenih elementov do kovancev, o njihovem pomenu in raziskovalnih pristopih pa obiskovalca podučijo razstavni panoji. Več v prihodnjem tednu.


Najbolj brano