Nakupovalni vozički se vse bolj polnijo čez mejo

“Redno kupujem čez mejo, sigurno enkrat na teden, včasih tudi dvakrat. Marsikaj je ceneje kot pri nas,” nam je s polnim nakupovalnim vozičkom sredi trgovine Famila v Miljah potrdila Koprčanka. Tako kot še mnogi kupci ugotavlja, da se nakupovanje zlasti nekaterih izdelkov čez mejo splača, sploh po nedavnih skokih cen pri nas. In po novem letu se obetajo že nove podražitve.

S podražitvami hrane kupci še bolj kot sicer gledajo na cene.  Foto: Leo Caharija
S podražitvami hrane kupci še bolj kot sicer gledajo na cene.  Foto: Leo Caharija

KOPER, MILJE > Pred enim letom smo bili zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, zaprti v občinah, o prazničnih nakupih čez mejo tedaj ni bilo niti govora. Kasneje pa za kupovanje v trgovinah v Italiji ni bilo več nepremostljivih ovir. “Sem se šla kar hitro cepit - tudi zato, da sem lahko spet šla po špežo v Italijo. Tako sem vajena. A zdaj so tudi razlike v cenah res velike,” pravi starejša Izolanka. Med izdelki, ki so onkraj meje precej cenejši, so predvsem pašta, riž, kava, sir za ribanje, različna čistila ... “Večkrat pridem tudi po ribe, sardele so tu po precej cenejše kot pri nas. Pogosto pa kupim druge ribe tudi na zalogo - mi jih očistijo in jih dam v zamrzovalnik,” razlaga Koprčanka, ki redno kupuje čez mejo.

Akcijske cene v Italiji so magnet za slovenske kupce

Da del kupcev spet hodi po nakupe čez mejo, potrjuje tudi direktor KZ Agraria iz Kopra Nikola Šavle. Po obdobju, ko zaradi ukrepov ni bilo mogoče zaviti v italijanske trgovine, se zdaj nekateri, ki so od vedno kupovali v Italiji, spet vračajo k stari navadi. “Ne vsi, del pa zagotovo, tudi zaradi podražitev. Mi sicer italijanske izdelke kupujemo direktno od italijanskih grosistov in dobaviteljev, tako dosegamo ugodnejše cene kot druga velika trgovska podjetja pri nas,” pravi Šavle. Seveda so tudi cene v Italiji šle gor. “A podražitve niso tako velike kot pri nas. Velika trgovska podjetja v Italiji od dobaviteljev kupujejo res velike količine in zato občasno izdelke ponujajo po precej nižjih, akcijskih cenah. To - poleg večje izbire na policah - pritegne kupce k njim,” pravi prvi mož KZ Agraria.

Največje razlike v cenah v Sloveniji in Italiji so pri detergentih in čistilih ter pri znanih italijanskih blagovnih znamkah pašte, riža ...

Tudi v trgovskem podjetju Fama iz Vipave opažajo, da se del kupcev preliva čez mejo, a vseeno jih ni toliko kot nekoč. Največje razlike v cenah so pri detergentih in čistilih ter pri znanih italijanskih blagovnih znamkah pašte, riža ... “Ko gredo ljudje čez mejo, ne kupijo samo izdelkov, ki so tam bolj poceni kot pri nas, ampak naredijo večjo 'spežo'. Tudi v Italiji gredo cene gor, a manj, saj so osnove nižje. Odliv dela kupcev čez mejo je realna nevarnost,” pravi Aleksander Lemut, direktor podjetja Fama.

Večkrat spremlja nakupe Slovencev čez mejo ob nedeljah. “V nedeljo pred Miklavžem je bilo na parkirišču pred centrom Tiare v Vilešu veliko avtomobilov s slovenskimi registrskimi tablicami. In v prtljažnike so 'potovali' izdelki iz napolnjenih vozičkov, v nekaterih je bilo tudi po šest in več panetonov.”

Dodaja, da so zaprte trgovine ob nedeljah za slovenske trgovce nedvomno minus, a sam jim ne nasprotuje. “Edina izjema bi moral biti primer, ko so trgovine zaradi praznikov, ki včasih tako padejo, zaprte tri dni. To pa je absolutno preveč.”

Zaprtje gostinskih lokalov dobršen del leta je tudi Fami, ki oskrbuje gostinske lokale, odneslo te posle, a izpad tega dela prihodkov iz prvega polletja so uspeli nadomestiti drugače. Izdelke tujih evropskih znamk uvažajo neposredno. Tako dosegajo boljše cene in maloprodaja se je povzpela za tri odstotke.


Komentar novinarja

Tina Milostnik Valenčič

Naša super (h)rana

Sobotno popoldne, preživeto na Opčinah, s polnim prtljažnikom pašte, riža, pralnega praha, olja v petlitrskih plastenkah in parmezana. In z nekaj privarčevanega denarja. Sliši se, kot dobri stari šoping iz 80. let, ko smo po dobrine, ki jih v ranjki državi ni bilo, ali pa so bile bistveno dražje, romali v italijanske obmejne eldorade. Le da je ta sobotni nakup v resnici nastal konec leta 2021. Preden se začnemo spraševati, ali se nam spet ponavlja zgodovina nakupovanja cenejše hrane pri ...

Preberi več

Najbolj brano