Bi spali v kaverni ali kosili pod solkanskim mostom?

Sprehod z Eleonoro Rihemberško, kosilo pod solkanskim mostom, pivska kopel in spanje v kaverni, odkrivanje preteklosti Ajdovščine skozi oči Vena Pilona in kulinarični potep po Vipavskem Križu so nova petzvezdična doživetja, s katerimi želi Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina gostom ob lokalni kulinariki in aktivnostih v naravi približati tudi kulturno dediščino v dolini.

Na gradu Rihemberk bo goste “sprejela” Eleonora Rihemberška.
Na gradu Rihemberk bo goste “sprejela” Eleonora Rihemberška.  

VIPAVSKA DOLINA > Nova petzvezdična doživetja Vipavske doline so nastala v sklopu projekta digitalizacije spomenikov kulturne dediščine in razvoja novih turističnih produktov, ki ga je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina so postavili v ospredje štiri prepoznavne spomenike kulturne oziroma tehniške dediščine, grad Rihemberk, grad Vipavski Križ, rimskodobno Kastro in Solkanski most.

Vsaka točka je svoje doživetje

Izbor ni bil naključen, pravijo v javnem zavodu. “Vsi štirje objekti predstavljajo zgodovinske prelomnice na našem območju. Grad Rihemberk kot rezidenca plemiške rodbine Lanthieri in simbol razvoja kmetijstva v tem delu doline, Vipavski Križ kot prvo mesto s pravicami prirejanja sejmov in s tem gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline, rimskodobna utrdba Kastra kot največja takratna vojaška naselbina ter Solkanski most z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu,” je povedala direktorica zavoda Erika Lojk.

Erika Lojk

direktorica

“Odkrivanje znamenitosti smo povezali z lokalno ponudbo kulinarike, aktivnostmi v naravi in nastanitvami ter skupaj ustvarili zanimive ter drugačne nove turistične produkte, tudi za zahtevnejše goste.”

Lokacije so digitalno posneli, v novogoriški družbi Arctur so za vse štiri izdelali 3D modele, obema grajskima poslopjema pa so s pomočjo zgodovinskih virov in predvidevanj dodali manjkajoče dele in ustvarili njun nekdanji videz. Posnetke in rekonstrukcije si je mogoče ogledati s pomočjo spletne aplikacije. Ta je brezplačna in dostopna prek QR kode, ki je obiskovalcem na voljo na vseh štirih točkah.

Z uporabo digitalnih orodij so rekonstruirali nekdanjo podobo gradu v Vipavskem Križu.

K doživetju kulturne dediščine vabijo tudi štirje promocijski filmi, v katerih imajo glavno vlogo namišljene zgodovinske osebnosti, grofica Eleonora Rihemberška, kriški grof, rimski vojak in strojevodja, ki naj bi prvi zapeljal vlak čez solkanski most.

Goste želijo zadržati dlje

“Odkrivanje znamenitosti smo povezali z lokalno ponudbo kulinarike, aktivnostmi v naravi in nastanitvami ter skupaj ustvarili zanimive ter drugačne nove turistične produkte, tudi za zahtevnejše goste,” dodaja Erika Lojk, ki poudarja odlično sodelovanje s ponudniki.

Ob reki Soči se ponuja adrenalinsko doživetje z obiskom pustolovskega parka, kosilom pod kamnitim solkanskim mostom in kolesarjenjem z e-kolesi na Sabotin, kjer si bodo gostje lahko ogledali ostaline 1. svetovne vojne in doživeli večerjo v vojaški kantini ob soju sveč, naslednji dan pa si v naravi ob Soči sami pripravili pečeno soško postrv.

Zanimivo vsebino ponujajo tudi ostale tri točke. Na gradu Rihemberk se bo mogoče za eno uro jutro preleviti v lastnika mogočnega srednjeveškega gradu, v družbi Eleonore Rihemberške bo mogoče obiskati lokalne vinarje in ponudnike sirov, zelišč in marmelad ali pa uživati v supanju na reki Vipavi.

Na Sabotinu si bodo gostje lahko ogledali ostaline prve svetovne vojne in doživeli večerjo v kaverni.

V Vipavskem Križu bodo gostje podoživeli zgodbe srednjeveškega mesteca, okušali lokalne dobrote, si privoščili kolesarski izlet do Planine in obisk vinarjev, pripravili značilne vipavske jedi pod vodstvom kuharske mojstrice JulijaneKrapež in prespali v značilni kriški hišici.

V Ajdovščini bodo sledi dveh tisočletij odkrivali skozi oči znamenitega Vena Pilona, obiskali Pilonovo galerijo in spekli kruh z drožmi. “Na sprehodu skozi mesto bomo spoznavali Ajdovščino, kot jo je Pilon videl in upodobil v svojih slikah in fotografijah, in hkrati podoživljali zgodovino mesta skupaj s kulturno in industrijsko dediščino ter dediščino Rimljanov,” je pojasnil Jani Peljhan iz agencije Burjatik.


Najbolj brano