Unikatna skodelica s pomočjo mecena z Dunaja v Trst

Tržaški Mestni muzeji imajo v svoji zbirki odslej zanimivo porcelanasto skodelico, poslikano z veduto Velikega trga iz leta 1827. Skodelica je poslikana z zlato in modro barvo, motivika osrednjega tržaškega trga pa je v sivo-belih odtenkih. Unikatni muzejski eksponat je Mestnim muzejem daroval tržaški podjetnik Vanja Lokar z družino, ki je med drugim poznana tudi po svoji zbirateljski strasti do porcelana.

Dragoceno muzejsko pridobitev so predstavili prejšnji teden 
(Vanja Lokar in soproga Sonja sta tretji in druga z desne). Foto: arhiv Primorskega dnevnika
Dragoceno muzejsko pridobitev so predstavili prejšnji teden (Vanja Lokar in soproga Sonja sta tretji in druga z desne). Foto: arhiv Primorskega dnevnika

TRST > V družbi Vanje Lokarja in njegove soproge Sonje so donacijo predstavili prejšnji teden v Mestnem muzeju orientalske umetnosti, kjer bo skodelica na ogled do 1. maja prihodnje leto. Nato bodo eksponat, ki je za Trst dragocen, preselili v Muzej Sartorio, kjer bo skodelica postala sestavni del muzejske zbirke.

Gre za skodelico iz obdobja bidermajer, njena rojstna letnica je 1827, izdelana pa je bila v Cesarski tovarni porcelana na Dunaju, in sicer na podlagi risbe Giuseppeja Broillija. Vsi ti podatki so odtisnjeni na spodnjem delu skodelice. Upodobitve mestnih vedut so bile za tisti čas običajna praksa, je povedal poznavalec keramike in porcelana Vanja Lokar. V isti sapi je dodal, da so bile zelo razširjene vedute Dunaja in okolice, izredno redke pa so bile podobe Trsta.

“Prav motiv tržaškega Velikega trga, ki je imel v tistem času popolnoma drugačno podobo od današnje, daje skodelici posebno in unikatno vrednost,” je dejal donator. Opisal je tudi zanimivo pot, ki jo je skodelica naredila od Dunaja do Trsta.

Muzej poiskal mecena

Vse se je začelo letos spomladi, ko je dunajski trgovec z antikvitetami stopil v stik s takratno direktorico tržaških Mestnih muzejev Lauro Carlini Fanfogna in ji povedal, da ima kos, ki bi lahko bil zanimiv za tržaške muzejske zbirke. Direktorica se je po strokovno mnenje obrnila na velikega poznavalca porcelana Marcella Spadotta, ki je potrdil izjemnost predmeta. Vodstvo muzejev, ki ni želelo izgubiti izjemne priložnosti, je sklenilo, da mora skodelica postati del njihove zbirke. A ker so finančne možnosti muzejev omejene, so se odločili poiskati mecena, ki bi bil pripravljen reprezentativni primerek kupiti in ga donirati mestnim muzejem.

Obrnili so se na družino Lokar, ki je v preteklosti del svoje bogate zbirke porcelana posodila tržaškim muzejem. “Vabilu sem se brez pomislekov odzval. Posel smo zaključili pozno spomladi. Vesel sem, da bo tako redka skodelica na ogled širši javnosti,” je dejal Vanja Lokar, ki o vrednosti skodelice ni želel govoriti. Dejal je, da je cena postranskega pomena, šteje le to, da se tako unikaten predmet ni izgubil.

Kustosi so se odločili skodelico sprva pokazati v Muzeju orientalske umetnosti iz treh razlogov: zato, ker porcelan izvira s Kitajske, ker je muzej le nekaj korakov stran od upodobljenega Velikega trga in nenazadnje tudi zato, ker je na skodelici naslikana tudi palača Leo, ki danes gosti ravno ta muzej.


Najbolj brano