Veselje in obup v istem prazniku

Ob misli na Ta veseli dan kulture, ko na Prešernov rojstni dan kulturne ustanove na stežaj odpirajo vrata, da bi še koga okužile s tistim zavedanjem ali preprostim dejstvom “brez kulture nas ni”, se prikrade slaba šala. Češ da besedi veselje in kultura za večino Slovenk in Slovencev ne sodita v isti stavek. Razen ko gre za (ne)kulturo pitja. (Tu je prostor za smeh.) Kot naj bi črna mačka prinašala nesrečo ali jutranja rdeča zarja dež, tako stereotipno v podzavest ljudi kultura prinaša nekaj, če že ne dolgočasnega, vsaj težkega, vse prej kot veselega, predvsem pa nekaj, ob čemer bo treba pre-, raz- ali se za-misliti.

3. december je od leta 2000 še eden v nizu posebnih dni, namenjenih promociji kulture in umetnosti v najširšem smislu.

In če sektor prireditev bije plat zvona, ker jih v danih okoliščinah ne more izvajati, saj bi vnovič delali z izgubo, si niti predstavljati ni mogoče, kako je z glasbeniki, ki odrov še povohati ne morejo.

A če smo že pred pandemijo pisali, da je kultura bila, je in bo vedno v krizi, lahko v teh dneh zapišemo, da je razlogov za veselje še vedno veliko, za skrb in ponekod že pravi obup pa nič manj.

Kdor se te dni sprehodi po razstavi Umetnost v času koronakrize na Goriškem, ki so jo postavili v Pilonovi galeriji Ajdovščina v sodelovanju z Mestno galerijo Nova Gorica, kamor se seli januarja, se lahko v živo prepriča, da ustvarjalke in ustvarjalci med epidemijo niso nehali premišljevati. Svoje strahove, uvide, skrbi, humorne prebliske, družbenokritične misli ali zgolj notranje krajine, prerešetane z novo - upati je, da začasno - resničnostjo, so z različnimi likovnimi pristopi prelili v umetnine, ki nagovarjajo in izzivajo obiskovalce tako k občutenju vsega naštetega kakor k povsem svojemu premisleku ob vsem, kar se nam dogaja.

Res je, lani so bile ustanove na ta dan zaprte. Lahko so ponujale le spletne nadomestke dogodkov, ogledov, predstav, koncertov. Letos bodo vrata - ob upoštevanju številnih navodil in omejitev, povezanih z zajezitvijo širjenja epidemije stare, nove in morda tudi najnovejše različice koronavirusa - odprta. In morda je za koga to že dovolj dober razlog za veselje. Sploh po lanskem katastrofalnem letu za kulturo.

A epidemija je še tu, in kot vedo povedati zlasti tisti, ki v kulturi delajo izven državnih institucij, bo zima kljub globalnemu segrevanju mrzla, še mrzlejša. In če sektor prireditev bije plat zvona, ker jih v danih okoliščinah ne more izvajati, saj bi vnovič delali z izgubo, si niti predstavljati ni mogoče, kako je z glasbeniki, ki odrov še povohati ne smejo. Ne, tokrat ni tako preprosto priti do pomirjujočega sklepa. Po piki bo treba še premišljevati ... Nič ne bo z uteho v soparnih šotorih ob kruljenju Bele snežinke.


Preberite še


Najbolj brano