Računa za višje plače ne bodo izstavili oskrbovancem

Poslanci vladne koalicije so danes napovedali, da bo država preprečila dvig oskrbnin v domovih za ostarele. 16 milijonov evrov, kolikor bi morali po prvotnih načrtih za dvig plač zaposlenim prispevati stanovalci domov, bodo zagotovili v zakonu o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo DZ odločal prihodnji teden.

Mnogi stanovalci v domovih za starejše bi težko zmogli plačevati 
višjo oskrbnino.    Foto: Leo Caharija
Mnogi stanovalci v domovih za starejše bi težko zmogli plačevati višjo oskrbnino.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Napoved, da se bodo zaradi dviga plač zaposlenim oskrbnine podražile v povprečju za 5,6 odstotka, je razburila vodstva domov in širšo javnost. V vladni koaliciji so zdaj našli rešitev. “Rekli smo si, da je Slovenija dovolj bogata država, da lahko tudi ta znesek pokrije iz slovenskega proračuna,” je danes pojasnil Jožef Horvat (NSi). V proračun države se je v prvih enajstih mesecih nateklo več davčnih in dohodninskih prihodkov, je utemeljil.

SDS, NSi in SMC predlagajo dopolnitev predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, tako da bi manjkajočih 16 milijonov evrov pokril proračun s sredstvi za dolgotrajno oskrbo.

16

milijonov evrov za plačilo višjih plač v domovih starejših bodo pristojni našli v proračunu

V Levici zadovoljni, da so opozorila zalegla

Dvigu oskrbnin v domovih so vseskozi nasprotovali v Levici, LMŠ, SD in SAB. O njihovem priporočilu, da naj do dviga ne pride, je prav danes razpravljal parlamentarni odbor za delo. V Levici, kjer so želeli 16 milijonov najti že ob sprejemanju proračuna za 2022, so zadovoljni, da so opozorila o nesprejemljivosti dviga oskrbnin zalegla. “Vladno obljubo, da se cene oskrbnin ne bodo dvignile, jemljemo zares,” je danes dejal njihov poslanec Miha Kordiš. Vseeno pa opozarja, da je vlada manjkajoči denar zdaj zagotovila v zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je po prepričanju opozicije škodljiv sam po sebi, saj da privatizira področje oskrbe starostnikov.


Najbolj brano