Dijaki so okrasili koprske izložbe

Dijaki trgovske smeri Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper so se znova preizkusili v vlogi aranžerjev izložb nekaterih trgovin v središču mesta. Aranžerski krst so doživeli že oktobra, ko so pod njihovo taktirko izložbe zablestele v odtenkih jeseni in v duhu noči čarovnic, medtem ko so tokrat lokale odeli v praznično-novoletno preobleko.

Dijakinja Džejla Isaković in trgovka Branka Šišljagić sta postavili 
praznično piko na i v trgovini Kristalna harmonija.  Foto: Nataša Hlaj
Dijakinja Džejla Isaković in trgovka Branka Šišljagić sta postavili praznično piko na i v trgovini Kristalna harmonija.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > To je drugi od petih tematskih dogodkov projekta Dijaki SEPŠ v srcu mesta Koper, ki povezuje dijake drugega letnika trgovske smeri in 12 koprskih trgovcev v Čevljarski in Župančičevi ulici pod okriljem Zavoda Koper Otok.

Slednji si želijo skupaj z mladimi dijaki trgovci in njihovim pogledom na svet poiskati boljše prodajne trenutke, strankam popestriti nakupe in razviti vizijo mestnega jedra.

Tanja Skok, vodja projekta Dijaki SEPŠ v srcu mesta Koper

“Ko se bodo mladi po koncu šolanja podali v delovno okolje, jim bodo tovrstne izkušnje pomagale na poti do suverenosti.”

Na napakah se učijo

Vodja projekta Tanja Skok je prepričana, da bodo tovrstne izkušnje pripomogle, da bodo mladi po koncu šolanja, ko se bodo torej podali v delovno okolje, bolj suvereni. “Zdaj imajo možnost popravljati napake in se učiti. Tako imajo priložnost postati samozavestnejši in bolj samostojni,” pravi.

Tanja Skok (foto: Nataša Hlaj)

Dijaki so zadovoljni, da lahko teoretično znanje prenesejo v prakso. Dijakinja Ria Šakić je svoje znanje iz aranžiranja izpopolnjevala v trgovini s spodnjim perilom in nogavicami Intimi v Čevljarski ulici. “Za praznično ureditev izložbe sva z mentorico v trgovini uporabili praznične barve, rdečo in črno kombinacijo z dodatki okraskov v srebrni barvi. Po njenem priporočilu sem izbrala konfekcijo, ki sem jo prilagodila letnemu času, tako da so v izložbi zimske nogavice, toplejše hlačne nogavice in pižame,” našteva Šakićeva.

Iz teorije v prakso

Džejla Isaković je tokrat veščine pilila v trgovini Kristalna harmonija z izdelki steklarne Rogaška, kjer sta s trgovko Branko Šišljagić postavili praznično piko na i kristalnim izdelkom. “Zelo mi je všeč takšen pristop, saj v šoli nimamo tovrstnih možnosti. Prvo oceno smo dobili že pri jesenskem aranžiranju, ko pa bomo sklenili celoten projekt, nas čaka še poročilo,” je navdušena dijakinja. Podobno pravi tudi Fatima Šekerić, ki je svojo aranžersko domiselnost preskušala v trgovini s konfekcijo Viktoria. “Postopek aranžiranja je trajal približno eno uro, saj je treba večkrat izstopiti iz trgovine in si še z druge strani izložbe ogledati, ali je postavitev estetska in bi pritegnila morebitne kupce,” pojasnjuje.


Najbolj brano