V Ajdovščini in Novi Gorici bodo uredili pasja parka

Severna Primorska bo v začetku prihodnjega leta bogatejša za dva pasja parka. V Ajdovščini ga bodo uredili na zelenici ob Hublju nasproti vrtca, v Novi Gorici pa na severnem delu travnika ob Kolodvorski poti med Trgom Evropa in nekdanjim maloobmejnim prehodom Solkan.

Ajdovski lastniki psov bodo na sprehodu ob Hublju od pomladi 
lahko zavili tudi v pasji park. Foto: Alenka Tratnik
Ajdovski lastniki psov bodo na sprehodu ob Hublju od pomladi lahko zavili tudi v pasji park. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA Lastniki psov v Ajdovščini bodo spomladi v mestu dobili pravi pasji park. Urediti ga nameravajo na zelenici ob Hublju, nasproti vrtca. Kot so pojasnili na občini, bo namenjen prostemu gibanju psov, ki se morajo po javnih poteh sprehajati na povodcu. Park bodo ogradili, glavni vhod vanj bodo tlakovali, v njem pa bodo postavili različna igrala iz naravnih materialov. Na voljo bodo most s klančinama na obeh straneh, slalomski količki, plezalna ovira, tunel pod grbino, stene za preskakovanje, pa tudi lesena miza za počitek psov. Poskrbeli bodo tudi za koše za smeti in za pasje kakce. Za gibanje po parku brez nagobčnika in povodca bodo psi morali biti socializirani, lastniki in drugi obiskovalci parka bodo morali poskrbeti tudi za red in čistočo. Park bo upravljala Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Občina je za približno 10.000 evrov vredno naložbo že dobila gradbeno dovoljenje, trenutno izbirajo izvajalca.

V Novi Gorici pa bodo pasji park postavili na severnem delu travnika ob Kolodvorski poti med Trgom Evropa in nekdanjim maloobmejnim prehodom Solkan. Razprostiral se bo na 700 kvadratnih metrih površin. “Prvi novogoriški pasji park bo zgrajen na obmejni lokaciji, ki smo jo uskladili s civilno iniciativo in stroko ter upoštevajoč vizijo razvoja skupnega prostora, torej na travniku ob železniški postaji in v skladu s traso nove čezmejne kolesarske poti,” so sporočili z novogoriške občine. Da bi iz lokacije in razpoložljivih finančnih sredstev naredili čim boljši pasji park, so v postopek izdelave vključili tudi civilno družbo - uporabnike, zato se je proces priprave projektne dokumentacije malce podaljšal. Trenutno so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, postavljati pa naj bi ga začeli predvidoma v februarju prihodnje leto.


Najbolj brano