Na kapučino v Italijo samo preboleli in cepljeni?

Sosednja Italija je zaostrila ukrepe proti širjenju okužb, deželo Furlanijo-Julijsko krajino pa s ponedeljkom uvrstila na rumeni seznam. To pa med drugim pomeni, da bodo v tej deželi strožji ukrepi, med drugim pogoj PC za več dejavnosti, predvidoma stopili v veljavo že teden prej kot v drugih delih Italije, torej s ponedeljkom.

Trst Foto: Leo Caharija
Trst Foto: Leo Caharija

ITALIJA > Med ukrepi, ki so predvideni za dežele na rumenem seznamu, so po poročanju Primorskega dnevnika med drugim uporaba zaščitnih mask tudi na prostem, omejeno število ljudi ob mizah v gostinskih lokalih ter največ polovična zasedenost gledališč in kinodvoran, kar pa bi lahko spremenila uvedba pogoja PC (prebolevniki, cepljeni). Kaže namreč, da bodo v FJK nove državne zaostritvene ukrepe, ki jih je v sredo sprejela italijanska vlada, uvedli že teden pred ostalimi deželami, se pravi prav s ponedeljkom, 29. novembra.

V Italiji bo med 6. decembrom in 15. januarjem, v FJK pa torej že prej, za določene dejavnosti, kot so obisk gostinskih lokalov, kulturnih ustanov, športnih in drugih prireditev obvezno izpolnjevaje pogoja PC. Ta pa še naprej ne bo potreben za obisk trgovin. Zdaj je sicer veljalo, da je bilo v gostinskih lokalih mogoče pijačo spiti stoje tudi brez pogoja PCT, medtem ko je bilo za strežbo pri mizi potrebno izpolnjevanje pogoja PCT. Zgolj testiranje bo zadoščalo za službo, uporabo javnega potniškega prometa in vstop v nastanitvene objekte.

Slovensko stalno gledališče v Trstu je denimo že sporočilo, da bo od ponedeljka za vstop v ustanovo obvezno izpolnjevanje pogoja PC.

Poleg tega bodo v Italiji s 15. decembrom obvezno cepljenje razširili na nove skupine. Že zdaj velja za zdravstveno osebje in zaposlene v domovih starejši občanov, po novem pa se bodo morali obvezno cepiti tudi pripadniki policije in vojske, vse ostalo osebje, zaposleno v zdravstvu, in šolniki.

Iz Italije oziroma FJK je v zadnjih dneh vse pogosteje slišati tudi pozive za strožje ukrepe na meji s Slovenijo oziroma poostren nadzor. Goriški župan Rodolfo Ziberna se je v pismu italijanski vladi zavzel proti zapiranju meja ali omejevanju prehajanja. Da bo Rim pokazal več razumevanja do teh krajev, kot jih je Ljubljana marca 2020, upa tudi novogoriški župan Klemen Miklavič.


Najbolj brano