Zaplankana razklanost in sovražna vsevednost

Najhujša kriza zaradi epidemije razgalja izjemno požrtvovalnost in ekstremni egoizem, zaplankano razklanost in pomoč vsem, ki jo potrebujejo, nasprotovanje PCT pogojem s protesti staršev proti maskam in samotestiranju otrok v šolah in zaprosila o varnem obnašanju. Zaradi navala covidnih bolnikov na bolnišnice odpada ostalo zdravljenje. Zlom sistema bi rakave bolnike pognal v smrt. Zdravniki in šolniki so tarče zmerjanj in groženj. Zato moramo vsak in vsi takoj razčistiti, ali hočemo imeti odprte bolnišnice in dostop do zdravljenja ter odprte šole s poukom v živo, brez prenosov virusa.

D delta različica novega koronavirusa v Sloveniji je zaradi poskusov zmanjševanja njegove nevarnosti in celo zanikanja njegovega obstoja ter življenja brez vseh omejitev eskalirala in privedla do roba zloma zdravstvenega sistema. Bolnišnice sprejemajo le še težke covidne bolnike in morajo zato krčiti ostalo zdravljenje, operacije odpadajo, morda bo treba zavračati celo rakave bolnike, kar jim bo podpisalo smrtno obsodbo! Primanjkuje postelj, še bolj pa zdravnikov, medicinskih sester, bolničarjev ...

Žal so mnogi vse pomešali in po svoje dojeli. Ker nasprotujejo vladi, nasprotujejo cepljenju, ker so nad njo razočarani, se neomejeno družijo, ker so besni, protestirajo proti PCT pogojem, ker vladi ne morejo do živega, napadajo in grozijo zdravnikom in šolnikom ter znanstvenike razglašajo za lažnive podaljške oblasti ...

V skrajno zaostrenih razmerah ni čas za iskanje krivcev, je pa jasno, da je k temu obilno pripomogla ta vlada z nedostojnim, žaljivim komuniciranjem z javnostjo in stroko, z odrejanjem ukrepov po lastni (nes)pamet(nost)i ter vladanjem z odloki. Gre pa tudi za dolgo nakopičene težave po zaslugi vseh dosedanjih vlad, ki niso poskrbele za gradnjo novih zmogljivosti, šolanje dovolj velikega števila teh vrst kadrov in za primerne plače vseh v zdravstvu zaposlenih. Tako je Slovenijo ta epidemija našla povsem nepripravljeno. In tudi med epidemijo se nismo sposobni zgledovati po sosedih. Če so nas doslej v upoštevanje ukrepov prisilil tudi s pomočjo lock downov, zdaj teh ni več, saj je zoper zdravstvenega ministra mišice napel gospodarski, ki je očitno močnejši od zdravstvene stroke in z njo povezanih znanstvenikov. Tudi mnogi posamezniki menijo, da naj za splošno varnost kar drugi poskrbijo. Torej naj se drugi cepijo, da se njim ne bo treba in bodo lahko še naprej skeptični, nezaupljivi in bodo lahko še naprej pametovali o sestavi cepiv in njihovih vplivih.

Slovenci nismo Italijani, Španci, Portugalci, Danci, Izraelci ali Novozelandci, ki so jih težke izkušnje pandemije doslej že ogromno naučile, da so preudarnejši in ukrepajo bolj zrelo. Zato so se v teh državah skoraj vsi že tudi cepili. Slovenci pa smo raje zaplankano samozadostni, pametujemo in si domišljamo, da vse najbolje vemo. Slepo sledimo in verjamemo družbenim omrežjem in govoricam prepričani, da televizijska, radijska in časopisna poročila lažejo in da so mediji le podaljšek politike. Zato ne preseneča, da mnogi zaničujejo nasvete, ki jih posredujejo resni strokovnjaki, tudi tisti iz prvih bojnih vrst spopadanja z epidemijo. Zato se mnogi posmehujejo razkuževanju rok, nošenju mask in samotestiranju ter kršijo odredbe o karanteni. Izgovarjajo se, da so ti ukrepi le cilj politike imeti ljudstvo pod nadzorom. Res je k nasprotovanju ukrepom ta vlada obilno prispevala, a čas bi bil, da začne vsakdo poslušati zdravo pamet. Žal pa so mnogi vse pomešali in po svoje dojeli. Ker nasprotujejo vladi, nekateri nasprotujejo cepljenju, ker so nad njo razočarani, se neomejeno družijo, ker so besni, protestirajo proti PCT pogojem, ker vladi ne morejo do živega, napadajo in grozijo zdravnikom in šolnikom ter znanstvenike razglašajo za lažnive podaljške oblasti ...

Da resnica ni tako črno-bela in ukrepi še najbolj koristijo vsakemu posamezniku, njegovi družini in lastnemu zdravju, nas nagovarjajo nekateri vrhunski strokovnjaki, priznani doma in v tujini, ki s politiko nimajo nobene zveze. Stopili so pred ljudi s prošnjo, naj skrbijo za svoje zdravje in varnost. Specialist pediatrije, pediatrične endokrinologije in bolezni presnove dr. Tadej Battelino staršem, ki nasprotujejo samotestiranju otrok v šolah, dopoveduje, da so zdaj prav otroci vir okužb in da se zato ta veriži tudi med mlajšimi odraslimi. Virologinja in specialistka medicinske mikrobiologije akad. prof. dr. Tatjana Avšič Županc poziva k zaupanju v znanstvene institucije, ki zaradi zaščite in ohranjanja življenj priporočajo cepljenje- dokazano učinkoviti ukrep, ki omogoča preživetje. Robert Carotta, koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje, prejema elektronsko pošto z grožnjami in navedbami, da je terorist in izdajalec naroda, ker poziva k spoštovanju PCT pogoja, varnostnih ukrepov in k cepljenju. Ne razume, kaj tem ljudem roji po glavi, saj so lahko “že naslednji trenutek naši oskrbovanci, saj covid-19 ne izbira in najde lahko tudi tistega, ki bi me po goflji”.

Nasprotniki PCT ukrepov zanikajo tudi to, da iste in celo še strožje ukrepe uvajajo tudi v drugih državah in zaradi tega ponekod, denimo na Novi Zelandiji, nihče ne protestira. A tam in v mnogih drugih državah ljudje razumejo, zakaj so PCT in drugi varnostni ukrepi tako pomembni. Razumejo, ker jim to pojasnjujejo ugledni strokovnjaki in verodostojni politiki. Ljudje jih spoštujejo, saj dostojno in umirjeno nagovarjajo prebivalstvo. Ti ne tvitajo, ne žalijo na družbenih omrežjih, ne pozirajo za instagram, saj dojemljejo svojo funkcijo skrajno resno. Tudi zasebno živijo svoje običajno življenje, brez sprenevedanja.

Ker menda riba vedno smrdi pri glavi, je torej glava odgovorna za vzdušje, energijo in, nenazadnje, za odzive ljudi. Dobre in slabe. Kar se slej ko prej na neki način obrestuje. Pa tudi povrne.


Preberite še


Najbolj brano