Onkraj vseh ovir

Včasih prehitro pozabljamo na mnoge projekte, ki smo jih uresničili. S to mislijo je Danijel Malalan odprl novinarsko srečanje ob predstavitvi nove sezone Slovenskega stalnega gledališča; ko se v tem nenavadnem času ozremo nazaj, ugotovimo namreč, da se dejavnost sploh ni ustavila kljub zaprtju, omejitvam, najrazličnejšim oviram.

Predstava SLG Celje Laž Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala je 
gostujoča predstava, ki si jo bodo abonenti ogledali tako v Trstu 
kot v Gorici.



 Foto: Jaka Babnik/ SLG Celje
Predstava SLG Celje Laž Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala je gostujoča predstava, ki si jo bodo abonenti ogledali tako v Trstu kot v Gorici.  Foto: Jaka Babnik/ SLG Celje

Sezona je dejansko trajala leto in pol, nova se bo začela decembra, v teh spremembah pa je znamenje vztrajnosti, fleksibilnosti, želje po umetniškem ustvarjanju.

Mali in veliki čudeži

8. novembra so Dišeče skrivnostiBarbare Pie Jenič še zadnjič očarale abonente v Trstu in v Gorici s sprehodom po zgodovini vonjav. Predstava s senzorialnimi elementi, ki vabi v dvorano z dišečimi sugestijami iz različnih stoletij in nagovarja gledalce, ki morajo obvezno nositi masko, je bila sprva videti v protislovju z razmerami. Premišljeno sestavljeni parfumi pa so dosegli cilj kljub maskam, tako kot umetnost skuša leteti onkraj vseh ovir, da bi prinašala bogastvo kulturnih doživetij.

Misel leti na primer k začetku lanske, nenavadne sezone, ko je velika koprodukcija Stoletje mjuzikla skoraj čudežno doživela vse ponovitve brez prekinitev in je lahko odprla program s plesom, petjem in glasbo, ki so popeljali gledalce v sanjske pokrajine. Do obveznega zaprtja je prišlo malo zatem in tedaj so se odprle nove možnosti sodelovanja med gledališči in komuniciranja z občinstvom prek ekranov.

Spletna dejavnost je bila namenjena odraslim in otrokom s pravljicami, pogovori z režiserji, dramatiki in igralci, silvestrovanjem na spletu, pesniškimi srečanji, posnetki predstav. Vrata so se ponovno odprla maja s predstavo Kdo je videl Coco?, ki je pred kratkim doživela ljubljansko premiero v kulturnem centru Španski borci. Sledila je Artemisia Gentileschi, kot poklon vsem ženskam in njihovim bojem za enakopravnost.

S poletjem so se prikazale nove priložnosti za igranje in sodelovanje, od Primorskega poletnega festivala in tržaške poletne pobude Trieste Estate do čisto novega cikla predstav na vrtu muzeja Sartorio v sodelovanju s tržaškimi gledališči. Umetnost pod zvezdami je našla veliko poti na odrih malih in velikih festivalov, z željo, da bi igralci in gledalci nadoknadili čim več izgubljenih gledaliških večerov.

Predstava Patrizie JurinčičFinžgar o prvem in drugem tržaškem procesu Bidovec-Tomažič: Tovarištvo je velikokrat povabila k razmišljanju o preteklosti iz drugačne perspektive, vse do Tedna slovenske drame v Kranju. Tudi Dantejeva obletnica je našla svoj prostor, najprej s pesniškimi sprehodi v okviru festivala Karsiart po Rilkejevi pešpoti s pogledom na morje, nato z radijskim dogodkom serije Ars teatralis, ki je v Štandrežu počastil 700. obletnico Dantejeve smrti in 300-letnico Škofjeloškega pasijona.

Medtem, ko so otroci lahko končno poslušali v živo zanimive Pravljice pod senčnikom, je glasbena komedija ČudovitaJureta Karasa zabavala odrasle gledalce in je prepričala žirijo nagrade tantadruj, ki je podelila celotni ekipi posebno nagrado za songe.

Novi vzleti

Nova abonmajska kampanja vodi zdaj do začetka pričakovane, nove sezone, ki nosi naslov Vzlet. Tako v Trstu kot v Gorici si bo občinstvo ogledalo šest predstav: štiri produkcije in koprodukcije SSG in dve gostujoči predstavi.

Odprtje sezone bo v znamenju dveh znamenitih in karizmatičnih žensk, kot sta bili Edith Piaf in Marlene Dietrich, o katerih bo pripovedovala glasbena predstava MarlenEdith. Januarja bo sledila krstna izvedba besedila Marka SosičaMeja sneženja, nato koprodukcija z Gledališčem Koper Ptičja farmaJere Ivanc (sodobna travestija po klasični Aristofanovi komediji) in še enodejanka Tako bližji, ki jo je Luca Quaia napisal za igralko Laro Komar in katere glavna tema je sprejemanje drugačnega. Posebnost predstave bo dvojezična različica: v italijanščini bo zaživela pri koproducentih gledališča La Contrada.

Gostovali bodo še Gledališče Koper z nagrajeno predstavo Jugoslavija, moja dežela, dramatizacijo romana Gorana Vojnovića, SLG Celje z intrigantno komedijo LažFloriana Zellerja in Mestno gledališče ljubljansko s podjetniškim trilerjem Trije milijoni minut.

Ob nakupu abonmaja bodo gledalci lahko rezervirali tudi “vzlet drugam”, saj se bodo lahko odločili za izlet v reško gledališče na ogled zabavnega muzikala Kiss me Kate. Predstava je nastala z združenimi močmi vseh umetniških ansamblov HNK Ivana pl. Zajca in uprizarja Shakespearjevo komedijo Ukročena trmoglavka z glasbo Coleja Porterja.


Preberite še


Najbolj brano