Hladen tuš za ankaransko občino, gradbeno dovoljenje za hišice ob morju

Rok Cvetkov in Blaž Jasnič, lastnika parcel pod Jadransko cesto, imata v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje, s katerim jima je koprska upravna enota omogočila gradnjo štirih nadomestnih hišic tik ob morju. V ankaranski občini, kjer si z vsemi močmi prizadevajo, da do novih gradenj pod Jadransko cesto ne bi prišlo, pravijo, da bodo njuno, zdaj že pravnomočno pravico še naprej izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi.

Mobilne hišice, ki so jih na svoje zemljišče marca 2019 postavili Rok Cvetkov, Blaž Jasnič in Igor Velov, so že tedaj 
močno razburile Ankarančane. Namesto njih bodo sedaj lahko zrasle zidane hišice na točkovnih temeljih.   Foto: Katja Gleščič
Mobilne hišice, ki so jih na svoje zemljišče marca 2019 postavili Rok Cvetkov, Blaž Jasnič in Igor Velov, so že tedaj močno razburile Ankarančane. Namesto njih bodo sedaj lahko zrasle zidane hišice na točkovnih temeljih.  Foto: Katja Gleščič

ANKARAN > Pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki ga imata znana podjetnika Rok Cvetkov in Blaž Jasnič, je na ankaransko občino prispelo kot hladen tuš. Ne le, da ji v dveh letih ni uspelo, da bi z zemljišča pod Jadransko cesto inšpektorji odstranili mobilne hišice, temveč se bo verjetno že spomladi 2022 morala sprijazniti s štirimi zidanimi hišicami na starih točkovnih temeljih, ki bodo velike 30 in 45 kvadratnih metrov in bodo podobne tistim, ki so tam že stale. Če bo gradbeno dovoljenje dobil tudi tretji lastnik parcele pod Jadransko cesto, njun sosed Igor Velov, pa bo tam zrasla še peta hišica.

Stari geodetski posnetki, s katerimi razpolaga Rok Cvetkov in dokazujejo, da imajo hišice pod Jadransko cesto svojo zgodovino. (foto: Alenka Penjak)

Nove, zidane hišice do pomladi 2022

“Kot lastniki parcel, ki smo jih kot stavbna zemljišča kupili na javni dražbi Družbe za upravljanje terjatev bank in za katere bi se lahko potegovala tudi ankaranska občina, pa se ni, imamo vso pravico, da gradimo. Te hišice, ki bodo zagotovo stale do pomladi 2022, bodo povsem legalna nadomestna gradnja. Gradbeno dovoljenje je pravnomočno in ankaranska občina nam gradnje ne more preprečiti,” pravi Rok Cvetkov.

Da je dovoljenje res pravnomočno, potrjuje tudi fotografija upravnega dokumenta, ki nam jo je Cvetkov poslal.

Obvestilo, da imata Cvetkov in Jasnič gradbeno dovoljenje, je prejšnji teden prejela tudi ankaranska občina. Župan Gregor Strmčnik zatrjuje, da občinski boj zoper nove gradnje pod Jadransko cesto še ni končan. “Občina Ankaran se je na izdajo gradbenega dovoljenja pritožila in bo tudi v prihodnje kakršnim koli gradbenim posegom na območjih, kjer po občinskem prostorskem načrtu gradnja ni dopustna, nasprotovala z vsemi pravnimi sredstvi. Postopki so precej zapleteni, saj bo drugostopenjski organ prej ko slej postalo ministrstvo za okolje in prostor,” pričakuje župan Strmčnik.

Ali so občinsko pritožbo na izdano gradbeno dovoljenje prejeli, nam s koprske upravne enote včeraj do konca redakcije niso odgovorili.

Grafiti, s katerimi so neznanci porisali mobilne hišice pod Jadransko cesto ter jasno nakazali, da si želijo, da bi Rok Cvetkov odšel domov. (foto: Alenka Penjak)

Štirje meseci, ko je veljala stara zakonodaja

Zakaj je to pravnomočno gradbeno dovoljenje takšen šok za ankaransko občino? Ker je v svojem občinskem prostorskem načrtu, ki ga je sprejela oktobra 2020, območje pod Jadransko cesto iz stavbnega zemljišča prekategorizirala v zeleni pas in vztrajala, da vsi lastniki stavbnih zemljišč, ki tega dejstva ne sprejemajo in so napovedali tožbe, nimajo prav.

Medtem ko je občina sprejemala svoj prostorski načrt, je uveljavila zaščitne ukrepe, prepovedala nove gradnje in med drugim javno napovedala, da namerava ohraniti nepozidan obalni pas pod Jadransko cesto ter da ne bo dovolila tako imenovane uzurpacije prostora. Zato se jim je v občini zdelo, da lastniki, kot so Cvetkov, Jasnič in Velov, ob nakupu parcel pod Jadransko cesto niti niso mogli pričakovati, da bodo lahko zidali ter je bil videti njihov boj zoper občino zgolj samovolja, obsojena na poraz.

Občinska težava je, da se je 1. julija 2020 izteklo štiriletno obdobje veljavnosti zaščitnih ukrepov, da ji do takrat še ni uspelo sprejeti občinskega prostorskega načrta (to so storili šele oktobra 2020) in da so v tem vmesnem obdobju veljali stari prostorski akti, v katerih območje pod Jadransko cesto ni bilo opredeljeno kot zeleni pas, temveč še vedno kot območje stavbnih zemljišč.

To štirimesečno obdobje od julija do oktobra 2020, ko so veljali stari prostorski akti, so izkoristili tudi Rok Cvetkov, Blaž Jasnič in Igor Velov, bojda je podobnih primerov še več, ter na upravno enoto vložili prošnjo za gradbeno dovoljenje. Sedaj, leto dni pozneje, so ta papir tudi dobili.

“Imamo pravico do nadomestne gradnje”

“Upravni enoti smo dokazali, da so na tistem območju stale hišice že pred letom 1967 in da so obstajale tudi leta 2003, kar dokazuje geodetski posnetek. Ko smo parcele kupili, smo mislili, da so tam stale le štiri hišice, nakar smo med čiščenjem zaraščenih parcel našli še druge, stare točkovne betonske temelje. Teh hišic se Ankarančani zagotovo spominjajo. Dokazali smo, da imamo pravico do nadomestne gradnje in to potrjuje tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje,” še pravi Rok Cvetkov. Na naše vprašanje, ali bo svoji hišici oddajal v turistične namene, zatrjuje, da bosta njemu in družini služili zgolj kot vikend.


Najbolj brano