Zlom je tudi moralni

Vlada je zaostrila ukrepe. A še preden je o njih sploh začela maratonsko razpravljati, je bilo jasno, da prihajajo prepozno. Skozi najtežje obdobje epidemije bomo šli na najslabši možen način - s prekuževanjem, s (skorajšnjim) zdravstvenim zlomom, ki pomeni izjemno negativne, dolgoročne posledice tudi za vse necovid bolnike, zelo veliko smrtnostjo, milijonskimi stroški in zapravljenimi priložnostmi. In to skoraj pol leta po tem, odkar je cepiva dovolj za vse, kar je naravnost noro! Znanost nam je ponudila roko rešitve, pa jo je skoraj polovica državljanov zavrnila, kar se zdi nepojmljivo. Zaradi zablojenih teorij zarote ali sklicevanja na nekakšno osebno svobodo kot družba plačujemo izjemno drago, a so nekateri do tega še vedno nerazumno brezbrižni.

Razlaga vzrokov za tako nizko precepljenost in nespoštovanje ukrepov pri nas (in v regiji jugovzhodno od nas) je kompleksna. Ima pa opraviti tudi z miselnostjo, na katero ne moremo biti ponosni.

Skozi najtežje obdobje epidemije bomo šli na najslabši možen način - s prekuževanjem. In to skoraj pol leta po tem, odkar je cepiva dovolj za vse, kar je naravnost noro!

Že doslej veljavni ukrepi - ki bi lahko dali rezultate, pa jih niso - se niso dosledno izvajali, pač pa z goljufijami izigravali, kar je sicer jasno že več tednov. A je inšpekcija nadzor poostrila šele, ko je število okužb poletelo v nebo, vlada pa šele zdaj zahteva preverjanje istovetnosti ob predložitvi digitalnega potrdila. A ker so inšpekcijski kadrovski viri omejeni in ker se pri nas ukrepi vzamejo bolj zares šele potem, ko inšpekcija zapre lokal ali dva, ne pa zato, ker so koristni, je na mestu tudi bojazen, da bi bil lockdown nesorazmeren ukrep. Spoštovali bi ga le tisti, ki ukrepe spoštujejo že sicer, zaprtje šol in gospodarstva pa bi že spet terjalo previsoko ceno.

Vlada je dolžna zaščititi zdravje svojih državljanov, zato bi morala prevzeti objektivno odgovornost, da nam je tako katastrofalno spodletelo. Toda odgovornosti ni mogoče pripisati le vladi (ali opoziciji ali strokovni skupini ali anticepilcem...). Odgovornost je na vsakem posamezniku, čigar svoboda (izbire) je omejena s pravico bližnjega. In ob tem je prvovrstna ironija, da so nam tako želeno svobodo najbolj zožili prav tisti, ki so v imenu svobode nasprotovali preverjanju pogoja PCT, nošenju mask in cepljenju. Ne ujetniki PCT-ja in mask, postali smo ujetniki neodgovornosti, nezrelosti, nepoučenosti, egoizma, celo brezsrčnosti tistih, ki jih ne ganejo niti tisoči po nepotrebnem in prezgodaj umrli. Nekateri se iz njihove tragične usode drznejo celo norčevati tako, da povezovanje njihove smrti s covidom razglašajo za manipulacijo. Nemara nam je tako zelo spodletelo tudi zato, ker padamo proti moralnemu dnu.


Preberite še


Najbolj brano