Kraševcem so miši pojedle internet

Dobrih dvesto prebivalcev Pliskovice je bilo v zadnjem tednu že trikrat brez internetne povezave, nekateri nazadnje skoraj štiri dni, od petka do ponedeljka. Razlog za internetni in televizijski mrk pa so - glodalci, so nam povedali v podjetju Optic-tel, ki bo zato v prihodnjih dneh v jaških izvedel tudi deratizacijo.

 V mnogih jaških v Pliskovici so delavce čakali takšni prizori: 
obgrizeni deli kablov z optičnimi vlakni. Foto: Arhiv Optic-tel
V mnogih jaških v Pliskovici so delavce čakali takšni prizori: obgrizeni deli kablov z optičnimi vlakni. Foto: Arhiv Optic-tel

PLISKOVICA > “V Pliskovici (pa verjetno še kje) smo v tednu dni že tretjič brez internetne povezave.” se je na naše uredništvo v ponedeljek popoldne obrnil bralec iz Pliskovice. “Da, včeraj je bil res internetni mrk, ki je trajal do večera,” nam je včeraj potrdil Jernej Bortolato, ki ima kamnoseško delavnico. Tudi Breda Durcik s turistične kmetije Petelin - Durcik se je morala gostom konec tedna opravičevati, ker jim ni mogla zagotoviti wi-fija. “Na srečo smo imeli tokrat takšne goste, ki jih to ni motilo, a dostop do spleta potrebujemo za marsikaj. Mi sicer prijave gostov urejamo tudi preko mobilnega telefona, sosed, ki je dejavnost odprl šele letos, pa je imel težave, ker ni mogel dostopati do portala Ajpesa,” je nanizala težave ponudnikov turističnih storitev, ki jih je v Pliskovici kar nekaj.

Pa tudi domačini so izpad širokopasovnega optičnega omrežja občutili, saj imajo nanj priključene tudi televizorje in marsikdo je ostal brez poročil, nadaljevanke in drugih oddaj.

Kdo skrbi za optično omrežje?

Gradnjo odprtega širokopasovnega omrežja (OŠO) v sežanski in še treh občinah je leta 2011 Občina Sežana kot nosilka evropsko financiranega projekta zaupala podjetju FMC Sistemski integrator d. o. o. iz Ljubljane, ki je z omrežjem upravljalo od dograditve do leta 2016. Takrat je podjetje preneslo premoženje in dejavnost na hčerinsko družbo Istore, z nje pa na Optic-tel. Slednjega je nato kupila Telekomova družba GVO.

Razlog za internetni mrk so bili - glodalci

Obrnili smo se na upravljalca optičnega omrežja, podjetje Optic-tel, ki je v lasti družbe GVO, od koder nam je vodja oddelka poslovne podpore Matej Kušar v manj kot treh urah poslal obširno pojasnilo: “V naselju Pliskovica je na odprtem širokopasovnem omrežju, ki ga upravlja Optic-tel d.o.o. (hčerinska družba GVO), v preteklem tednu prišlo do več prekinitev optičnih vlaken, ki so posledica težav z glodalci v ceveh oziroma kabelskih jaških.”

Napake so odpravljali sproti, kot so jim motnje v delovanju sporočali operaterji Telekom, T2, A1 in drugi, toda ko so odpravili eno, se je že naslednji dna pojavila nova na drugem koncu vasi. “Čez vikend pa je ponovno prišlo do povečanega števila napak, tako da so bile ekipe - z namenom, da bi bile napake odpravljene v najkrajšem možnem času - na terenu prisotne celotno soboto in nedeljo, saj je bilo potrebno za ponovno vzpostavitev povezav zamenjati celoten hrbtenični kabel.”

Nižji računi?

Pliskovljani so imeli kar nekaj težav z ugotavljanjem, kaj se dogaja z dostopom do interneta. V Optic-telu pravijo, da so za to odgovorni ponudniki storitev: “Družba Optic-tel ni v pogodbenem odnosu s končnimi uporabniki, zato je o dogajanju obvestila vse operaterje, s katerimi ima sklenjene pogodbe in ki na omrežju ponujajo storitve končnim uporabnikom.” Torej Telekom, A1, T2 in drugi. Ti so tudi pristojni za morebitno zmanjšanje računov. “Če internet ne dela tri dni, je to deset odstotkov meseca. Naš mesečni račun v stavbi za goste znaša 60 evrov, lepo bi torej bilo, da bi nam ga za oktober znižali za šest evrov,” meni Breda Durcik.

Po zagotovilih bi morale biti napake odpravljene do ponedeljka zvečer.

Miši, podgane, kune ali polhi?

“Kot kaže, je na predmetnem območju precej težav z glodalci, ki optične kable v skrajnem primeru - kot se je to zgodilo tokrat - pregrizejo in s tem prekinejo optično povezavo,” je pojasnil Kušar.

Kateri glodalci so se lotili kablov, ni navedel. Prva misel ob besedi glodalci so seveda miši, sploh letos, ko jih je bilo povsod veliko, a morda so kabli zadišali tudi drugim glodalcem, razmišlja Breda Durcik: “Toliko miši kot v Posočju pri nas letos ni bilo, a sem jih po dolgih letih spet videla, tako da bi lahko bile krive za te izpade. Lahko pa so bile tudi kune, ki jih vidim skoraj vsak dan in jim dišijo vse vrste kabli, tudi avtomobilski,” meni

Pritrdi ji tudi Irma Petelin: “Kun je letos res dosti. Pa glodalcev tudi. Poleti, ko sem odprla vodovodni jašek, je bilo v njem veliko polhov. Verjetno so se tja skrili v hlad. Zdaj, ko se bliža zima, pa se glodalci skrivajo v jaške, ker je v njih topleje.”

Deratizacija in posebni kabli

Preveč namnoženi glodalci ne povzročajo težav samo domačinom, temveč tudi upravljalcem optičnega omrežja, ki so ugotovili, da je boj z njimi zelo trdovraten: “Da bi se tovrstnim težavam v prihodnje izognili v največji možni meri, bomo v prihodnjih dneh izvedli deratizacijo prizadetih kabelskih jaškov,” napovedujejo v Optic-telu.

Poleg tega bodo v prihodnjih tednih optične kable tudi zamenjali z novimi, ki imajo vgrajeno zaščito proti glodalcem, napovedujejo.

Ob tem dodajajo, da imajo težave z glodalci občasno tudi drugod, vendar gre v večini primerov za manjše kable in s tem tudi za manjše posledice. “Tokrat pa se je zgodilo, da so glodalci pretrgali večji, hrbtenični kabel, kar je žal prizadelo večje število končnih uporabnikov.” Z večjim problemom so se nazadnje srečali jeseni pred dvema letoma, prav tako v sežanski občini.


Najbolj brano