Najvišji politiki so družno pozivali k enotnosti

Opolnoči bo minilo natančno 30 let, kar je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA) zapustil ozemlje Slovenije. Ko je iz koprskega pristanišča v noč izginjala krma malteškega trajekta Venus, zadnje ladje z oficirji in vojaki jugo vojske, so se oglasili sirene in cerkveni zvonovi. Na ozemlju Slovenije prvič v zgodovini ni bilo tujih vojakov! Policisti, vojaki in vsi, ki so spremljali in nadzorovali vkrcanje, so si oddahnili. Naslednji dan je bil v Kopru ves državni vrh. Bil je čas za proslavo, prav tako kot nocoj, ko je bilo svečano v dvorani OŠ Koper. Ob državnem prazniku, Dnevu suverenosti, je bil osrednji govornik obrambni minister Matej Tonin.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V minulih 30 letih je bilo na današnji dan v Kopru in še marsikje po državi vselej svečano, od leta 2015 pa je dan “odhoda zadnjega vojaka” na predlog veteranskih združenj tudi uradno državni praznik, Dan suverenosti.

Slovenija se je pred tremi desetletji skozi pogajanja in dogovore izvila iz balkanskega kotla, v katerem je takrat že močno vrelo.

“Na naših tleh ni več tujih vojakov. Svobodo in suverenost varujejo naše sile,” je 26. oktobra 1991 general Janez Slapar raportiral predsedniku predsedstva Milanu Kučanu, ki je poudaril, da je napočil čas za mednarodno priznanje Slovenije in da je odgovornost za obstoj in razvoj slovenskega naroda poslej v slovenskih rokah. “Najpomembneje je, da je Slovenija danes postala varna. Varnost je pogoj stabilnosti in ekonomskega razcveta,” pa je pred 30 leti poudaril takratni obrambni minister, danes premier Janez Janša.

Potreba po poenotenju

Po državi je bilo danes več obeleževanj praznika. Med drugim je bil dan odprtih vrat v predsedniški palači, pred katero je bila postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Predsednik republike Borut Pahor je v poslanici podčrtal, da sta “dialog in sodelovanje stebra naše samostojnosti.” Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je sporočil, da smo v letu, ko sebi in drugim lahko pokažemo, da živimo evropske vrednote, “vključno z vladavino prava.” Oba sta se dotaknila današnje vroče teme in opozorila, da so grožnje povsem napačna pot in da ne sodijo v sodobno demokratično skupnost.

Skupaj je mogoče premagati na videz nepremagljivo

Premier Janez Janša se je v svoji poslanici ozrl v prelomna leta in med drugim izpostavil, da smo “Slovenke in Slovenci lahko ponosni, ker smo v bitkah, ki smo jih bojevali, pokazali tudi izjemno srčnost in čut za čast.” Posebej je poudaril pomen povezanosti in enotnosti: “Naj se v nas krepi zavedanje, da skupaj vedno lahko premagamo tudi tisto, kar se zdi nepremagljivo.” Svoje praznično sporočilo je sklenil z besedami: “Ostanimo zdravi in pogumni.”

Nujnost poenotenja je v Kopru izpostavil osrednji govorec Matej Tonin, ki je menil, da je potreben politični konsenz v boju z epidemijo, pri gospodarskem okrevanju in pri predsedovanju EU, ko ne bi smelo biti koalicije in opozicije, “ampak zgolj Slovenija.” Tonin je v daljšem nagovoru poudaril tudi, da “moramo za umiritev strasti vsi stopiti korak nazaj.”

“Osredotočimo se na stvari, ki nas povezujejo. Veselimo se uspehov drug drugega. Povezani namreč lahko storimo neverjetne reči,” je ob koncu povedal Tonin in govor sklenil z vzklikom: “Bog živi Slovenijo!


Najbolj brano