Dimitrij Klančič čaka soglasje, da postane direktor, v ozadju pa vre

Medtem ko Dimitrij Klančič čaka na soglasje vlade, da začne delo kot direktor šempetrske bolnišnice, v ozadju vre. Svet zavoda ga je namreč imenoval kljub pravnemu mnenju, ki pravi, da ne izpolnjuje pogojev. “Večina članov se s tem ni strinjala. Zadnjo besedo pa bo imela vlada,” pravi predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž.

Metka Jelinčič Maraža (desno) je prepričana, da Dimitrij Klančič (levo) izpolnjuje pogoje za direktorja. Vsi niso tega mnenja.  Foto: Mitja Marussig
Metka Jelinčič Maraža (desno) je prepričana, da Dimitrij Klančič (levo) izpolnjuje pogoje za direktorja. Vsi niso tega mnenja.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Menjave direktorjev v bolnišnici kot po tekočem traku so že same po sebi zaskrbljujoče, prav tako ali pa še bolj pa skrbi, da ne mine razpis, na katerem ne bi bilo sporov, očitkov ali preobratov. Nenavadno je bilo že dogajanje okrog sedanjega v.d. direktorja Ernesta Gortana, ki je imel od junija lani, ko je prišel v Šempeter, podporo sveta zavoda, maja je bil na razpisu edini kandidat, nato pa je le dve uri pred sejo, na kateri naj bi ga imenovali za direktorja, odstopil od kandidature. “Odstopil sem, ker sem dobil informacijo, da nimam podpore za mandat,” je takrat povedal.

Nov direktor sploh izpolnjuje pogoje?

Tudi ponovljeni razpis, na katerega sta se prijavila dva kandidata, ni minil brez zapletov. Komisija, ki je obravnavala prijave, je presodila, da ne izpolnjujeta pogojev, a je predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž, sicer odvetnica, to odločitev zavrnila. Svet zavoda je nato izglasoval, naj se o tem pridobi zunanje pravno mnenje. Pravno mnenje je pritrdilo, da kandidata ne izpolnjujeta pogoja petih let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije in upravljanja. “Prepričana sem bila, da bomo to ugotovitev sprejeli in da bo treba pripraviti nov razpis za direktorja,” pravi predstavnica novogoriške občine v svetu zavoda Sandra Cvijanović, ki je sicer odvetnica. A so predstavniki države v svetu zavoda začeli utemeljevati, da po njihovem pa Dimitrij Klančič pogoje izpolnjuje. “Sem pravnica, ne morem se delati, kot da pravno mnenje, ki ga je naročil svet zavoda, ne obstaja,” je bila ogorčena in je še pred glasovanjem protestno zapustila sejo. Kot smo pisali, je šest od osmih članov sveta Klančiča imenovalo za direktorja. Da bo to postal tudi uradno, mora pridobiti še soglasje vlade.

Sandra Cvijanović

predstavnica Občine Nova Gorica v svetu zavoda

“Največja tragedija te bolnišnice je v tem, da se menjajo direktorji, ki delajo dobro.”

Naročili so pravno mnenje, a se nato z njim niso strinjali

Metka Jelinčič Maraž, ki je ena od petih predstavnikov države v svetu zavoda, je torej najprej kot neustrezno ocenila odločitev razpisne komisije in nato še pravno mnenje, ki ga je zahteval prav svet zavoda. Po kuloarjih je že slišati mnenja, da je Klančič preprosto “moral” postati direktor, in očitke, da je imenovanje sporno. Jelinčič Maraževa to zavrača. “Svet zavoda je res naročil pravno mnenje, pridobila ga je bolnišnica, a se večina članov z njim vsebinsko ni strinjala,” je pojasnila, zakaj so ga povozili. Kot je dodala, so nameravali za tolmačenje predhodno zaprositi ministrstvo za zdravstvo, a ni bilo dovolj časa, da bi ga pridobili do seje. “V pravu pa je tako: deset pravnikov, deset mnenj,” pravi. Sama je prepričana, da Dimitrij Klančič pogoje izpolnjuje: “Nenazadnje je bil več kot deset let predstojnik internistične službe.” Kot dodaja, bo zadnjo besedo imela vlada: “Dileme smo zapisali v sklep o imenovanju. Če bo menila, da smo si stvar napačno tolmačili, se bo lahko odločila drugače.” Glede na to, da ima država večino predstavnikov v svetu zavoda in so vsi glasovali za Klančiča, bi bilo veliko presenečenje, če soglasja vlade ne bi dobil.

Gortan za seboj pušča zelo dobre rezultate

Če oziroma ko bo potrjen, se bo preselil v pisarno, ki jo zdaj še zaseda odhajajoči v.d. direktor Ernest Gortan. Bolnišnica v času njegovega vodenja dosega zelo dobre rezultate. V prvi polovici letošnjega leta je imela skoraj 1,23 milijona evrov presežka, kar je tretji najvišji presežek med vsemi 27 bolnišnicami v Sloveniji in daleč najvišji med splošnimi bolnišnicami. Neporavnane zapadle obveznosti do dobaviteljev so v Šempetru stalno zniževali. Še konec januarja so znašale 5,3 milijona, konec avgusta so jih sklestili na dobrih 682.000 evrov. “Največja tragedija te bolnišnice je v tem, da se menjajo direktorji, ki delajo dobro,” komentira Sandra Cvijanović.

1,23

milijona evrov presežka je imela v prvih šestih mesecih letošnjega leta šempetrska bolnišnica, daleč največ med splošnimi bolnišnicami

Metka Jelinčič Maraž

predsednica sveta zavoda

“Dileme smo zapisali v sklep o imenovanju. Če bo vlada menila, da smo si stvar napačno tolmačili, se bo lahko odločila drugače.”


Najbolj brano